• home
 • video
 • pas verschenen

  Van vicekampioen naar rode lantaarn in Bundesliga: Schalke 04 in crisis

  De fans van Schalke blijven hun club steunen.

  Bayern München heeft gisterenavond voor het eerst verloren in de Bundesliga. Maar het grote nieuws valt in Gelsenkirchen te rapen: Schalke 04, vorig jaar vicekampioen, staat troosteloos laatste. "Was ist los?", Stef Wijnants verduidelijkt.

  Keine Panik!

  In de Bundesliga steken drie ploegen er qua aandacht in de media bovenuit: Bayern München, Borussia Dortmund en Schalke 04. Als bij één van de drie een lichte vorm van crisis ontstaat, gaan de poppetjes aan het dansen.

   

  De media worden in Gelsenkirchen dezer dagen op afstand gehouden, want er wordt niet om de tafel gedanst met 0 op 15 en een negatief doelsaldo van -7. Maar paniek, nee dat niet.

   

  In het uitmuntende vorige seizoen hebben coach Domenico Tedesco en sportief directeur Christian Heidel een hele berg krediet opgebouwd. De pers probeert hen in de oksels te kietelen, maar de sportieve leiders blijven nuchter en zakelijk. Het tij zal snel keren, zo menen zij.

   

  Bij de club leeft het idee dat de voetbalgoden in tegenstelling tot vorig seizoen niet aan de kant van Schalke staan. Middenvelder Daniel Caligiuri had na afloop van de 1-0-nederlaag in Freiburg een simpele verklaring: "Het is niet dat we geen kansen afdwingen, maar de bal wil er gewoon niet in."

  Zwarte humor:

  Kern nochtans versterkt

  In het tussenseizoen verloor Schalke 04 drie sterkhouders. Thilo Kehrer werd voor 37 miljoen euro aan PSG verpatst, Max Meyer vertrok naar Crystal Palace en  vooral Leon Goretzka werd opgehaald door Bayern München.
   

  Schalke vond waardige vervangers. Met de Senegalees Salif Sane kocht het bij Hannover 96 één van de beste centrale verdedigers van het vorige seizoen. Meyer werd vervangen door Duits international Sebastian Rudy (Bayern München) en voor Goretzka (foto), die overigens een matig seizoen achter de rug had, trok het zelfs twee spelers aan: de 21-jarige Suad Serdar van Mainz 05 en de vlotscorende Mark Uth van 1899 Hoffenheim.
   

  Tedesco was na de mercato meer dan een tevreden trainer en ging met volle ambitie aan de slag.

  Te defensief?

  Ligt het dan aan de tactiek van de trainer? Vorig jaar werd er al vaker geopperd dat Schalke 04 erg saai was om te volgen. De nog altijd maar 33 jaar jonge Tedesco stelde zich altijd en overal in op de tegenstander en maakte constant gebruik van  de zwaktes van de tegenstander, eerder dan uit te gaan van de eigen capaciteiten.

   

  Dat Schalke evenwel catenaccio speelde, was met de haren getrokken. Schalke scoorde vaak vanuit de pressing. Die aanpak is nu niet veranderd. Een mindere vorm, verrassend veel tegendoelpunten op stilstaande fases en de al aangehaalde cruciale pechmomenten vormen de oorzaak.

   

  Toch is er een grote verandering. Vorig seizoen speelde Schalke geen Europees voetbal en kon Tedesco zijn manschappen langdurig voorbereiden op de komende tegenstander. Nu komen de midweekmatchen in competitie en Champions League die methodiek verstoren.

  De coach spreekt:

  Tijd om op te staan

  Toch kan Tedesco de borst maar best natmaken want de kritiek op zijn systeem steekt steeds luider de kop op. Zo veroordeelde ex-Schalke trainer Markus Weinzierl ( 2016-2017) de tactiek van Tedesco openlijk en haalde hij en passant ook de 36-jarige centrale verdediger Naldo onderuit.

   

  Het maakt dat iedereen in Gelsenkirchen op zijn achterste poten staat. Met wedstrijden tegen Mainz 05 en Fortuna Düsseldorf in de Bundesliga en Galatasaray en Lokomotiv Moskou in de Champions League krijgt Domenico Tedesco de kans om zijn status van toptrainer opnieuw alle eer aan te doen.

   

  De vele Belgische supportersclubs in de oostkantons - maar ook in Maasmechelen en zelfs in Antwerpen - willen maar al te graag beginnen te juichen wanneer de Königsblauen eindelijk weer raak schieten.

  Stef Wijnants