• home
 • video
 • pas verschenen

  Boudeweel: "Op papier wordt het weer 0 op 18 voor Club, maar..."

  Timmy Simons is teleurgesteld.

  In 2016 moest Club Brugge inpakken met een 0 op 18.

  Club Brugge speelt vanavond zijn eerste Champions League-wedstrijd in 2018, tegen Borussia Dortmund. De Belgische kampioen wil beter doen dan 2 jaar geleden. Waarom wordt het deze keer geen 0 op 18? "Op papier wordt het nu eigenlijk nóg moeilijker", denkt Sporza-commentator Tom Boudeweel. "Maar ik ben benieuwd naar de tactiek van Ivan Leko."

  Waarom het wel opnieuw 0 op 18 wordt...

  "Als je de tegenstanders bekijkt, dan moet je zeggen dat het 0 op 18 gaat worden. De budgetten van de opponenten zijn veel groter, hun spelers zijn beter... Als je de logica respecteert, dan heeft Club Brugge gewoon geen kans."

   

  "Dortmund heeft de Champions League al eens gewonnen, Atletico heeft twee finales gespeeld en Monaco heeft recentelijk nog de halve finales gespeeld. Op papier is het dus moeilijker."

   

  In 2016-2017 waren Porto, Leicester en Kopenhagen de tegenstanders en kon Club geen punt sprokkelen.

   

  Boudeweel: "Porto is toch geen absolute topclub, Leicester was wel kampioen van Engeland, maar in dat seizoen na de titel heeft het toch niet geschitterd. En Kopenhagen is een degelijke ploeg voor de Europa League, maar toch zeker niet om te zeggen dat ze alles kapot gaan spelen."

   

  "Als je dat naast Dortmund, de nummer 2 in de sterke Bundesliga, en Atletico legt... Monaco is misschien de minste van de drie, maar het is toch nog altijd een naam. En het Franse voetbal ligt de Belgische clubs ook niet altijd."

  De uitslagen in de groepsfase van 2016
  Club Brugge Leicester 0-3
  Kopenhagen Club Brugge 4-0
  Club Brugge Porto 1-2
  Porto Club Brugge 1-0
  Leicester City Club Brugge 2-1
  Club Brugge Kopenhagen 0-2

  Waarom er toch hoop is op een beter rapport...

  "Maar er zijn in de geschiedenis van de Champions League al grote ploegen gesneuveld natuurlijk. En Monaco en Atletico Madrid staan nog niet vlotjes te voetballen. Misschien zit daar wel iets in. Al zal het thuis moeten gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat Club op Atletico gaat winnen."

   

  "En ik hoop alleszins dat Club iets aanvallender gaat spelen dan twee jaar geleden want dat was toch eigenlijk een miskleun. Het voetbal was niet goed, Club was te verdedigend ingesteld.  Als je nog eens kijkt naar die namen bij Club, zeker in die laatste twee wedstrijden, dat waren jongens die niet veel speelden. Michel Preud'homme had het al opgegeven."

   

  "Op de 0 spelen in de Champions League, dat kan een Belgische club niet, zeker dit Club Brugge niet. In de Belgische competitie is al gebleken dat Club iets te makkelijk een goal slikt. Ik vrees er een beetje voor dat dat afgestraft zal worden."

   

  "Op de persconferentie heeft Ruud Vormer aangegeven dat ze veel meer lef moeten tonen dan twee jaar geleden. Dat ze er eigenlijk echt vol voor moeten gaan. Daar kijk ik naar uit."

   

  "Ik ben benieuwd of Ivan Leko zijn tactiek van de eigen competitie kan doordrukken op het hoogste niveau. In België is Club toch in driekwart van de wedstrijden sterker als team. Het heeft meer klasse. Nu zal dat helemaal omgedraaid zijn. Ik ben benieuwd of ze hetzelfde zullen kunnen en willen brengen. Of zal Leko zich aanpassen?"

  2016: Club Brugge verliest 2 keer van de Engelse kampioen Leicester.

  "Het zal hier en daar een puntje sprokkelen worden"

  "De voorbije jaren is gebleken dat kleine clubs als Bazel toch kunnen meestrijden voor de top 2-plaatsen. Gent heeft dat ook getoond, met geloof in eigen kunnen en door zelf te proberen om iets op de mat te leggen. Ik denk dat Club dit keer liever zal sterven op het veld van eer nadat ze iets hebben laten zien, dan sneuvelen zoals 2 jaar geleden." 

   

  "Het zal hier en daar een puntje sprokkelen zijn en hopen dat er iets uitzonderlijks mogelijk is. Want dat zal voor alle Belgische teams die ooit nog in de Champions League aantreden de betrachting zijn, denk ik, niet alleen voor Club."

   

  "Iedereen verwijst graag naar AA Gent, maar dat was echt heel uitzonderlijk. Gent speelde toen ook tegen ploegen die niet in hun beste vorm zaten. Er was ook een hemelsbreed verschil tussen de manier waarop Gent toen gespeeld heeft en hoe Club het jaar nadien gepresteerd heeft."

   

  "Wat het dan precies wordt voor Club, is moeilijk te voorspellen. 1, 2 of 3 punten, daar ga ik geen uitspraken over doen. Het is geen exacte wetenschap. Met wat geluk winnen ze morgen met 1-0."

  Ik denk dat Club dit keer liever zal sterven op het veld van eer nadat ze iets hebben laten zien, dan sneuvelen zoals 2 jaar geleden

  Tom Boudeweel