Vandenbempt na IJsland-België: "Carrasco, keer snel terug naar Europa"

  Yannick Carrasco.

  Yannick Carrasco speelde een bleke wedstrijd tegen IJsland.

  De Rode Duivels hebben hun entree in de Nations League niet gemist. België won gisteren zijn eerste wedstrijd bij IJsland met 0-3. In zijn analyse strooit Peter Vandenbempt met lof naar Eden Hazard en Romelu Lukaku. "Dat we na het EK in 2020 geen Lukaku meer bij de nationale ploeg zullen zien, daar zou ik niet te veel geloof aan hechten."

  "Ik had de indruk dat het een oefenmatch was"

  Eigenlijk was het wel een zege met de vingers in de neus. Ik had toch de indruk dat het een oefenmatch was, want het klasseverschil met IJsland was enorm.

   

  Oké, in het begin waren de Duivels niet echt bij de les. Dat lag misschien ook een beetje aan de omstandigheden, want het was toch iets anders dan in Rusland en Schotland.

   

  Maar daarna waren de Belgen, zonder geweldig te spelen, 3 klassen beter en was het een gemakkelijke zege. IJsland heeft ons 4 jaar verbaasd met een kwartfinale op het EK en een ticket voor het WK. Maar ik heb toch de indruk dat hun sprookje stilaan voorbij is.

  "Geen toppers? "Pech" bij de loting"

  Het was ook een overwinning die behaald moest worden, want de Belgen zijn ambitieus in de Nations League en dan moet je winnen in IJsland.

   

  Dat we in deze poulefase geen topwedstrijden spelen? Dat heeft te maken met "pech" bij de loting. We hebben de voorbije dagen onder meer Spanje-Kroatië, Frankrijk-Nederland en Portugal-Italië gehad, maar wij zijn nu eenmaal uitgeloot tegen Zwitserland en IJsland.

   

  Zwitserland over een maand wordt toch een andere wedstrijd. Dat is niet van het kaliber Spanje of Frankrijk, maar het is toch een stevige tegenstander. Dat wordt een echte wedstrijd, want dit IJsland is toch een beetje verloren gelopen door hun hausse.

   

  Het is voor de Belgen dus nog even wachten op echte topwedstrijden. We gaan er vanuit dat ze zich zullen plaatsen voor de eindfase en dan zullen ze wel 1 of 2 topwedstrijden spelen. Maar wat dat betreft is het voor de Belgen door de loting een beetje uitgesteld.

  "Hazard blijft op een wolk voetballen"

  Bondscoach Martinez gaf het zelf aan: de opening was wat moeilijk, want IJsland was enthousiast en de Belgen waren niet bij de les. Maar dan zie je die maturiteit en dat superioriteitsgevoel waarmee België in deze wedstrijden op het veld staat.

   

  Het is een beetje moeilijk in het begin, maar ze staan op het veld en ze weten: dit komt wel goed, dit zetten we recht. Na een kwartier heeft België dan toch gewoon gedomineerd en waren er genoeg kansen om 6, 7 of 8 doelpunten te maken.

   

  Je zag de klasse van Eden Hazard, die op een wolk blijft voetballen. Hij blijft de nationale ploeg bij de hand nemen en blijft acties maken. Het was niet zijn beste wedstrijd, maar hij was toch alweer bij de beteren. En de doelpunten van Romelu Lukaku blijven fenomenaal. In niet eens 80 interlands scoorde hij nu al 43 keer.

   

  Ik vond het ook een redelijk opvallende wedstrijd van Youri Tielemans. Er zat wat afval in zijn spel, maar hij klopt almaar luider op de deur van de nationale ploeg. Hij is nu basisspeler door de afwezigheid van De Bruyne, maar hij is zeker een wissel op de redelijk nabije toekomst. Dries Mertens was ook weer zichzelf met dreiging en Thomas Meunier profiteert van het feit dat hij door de blessure van Dani Alves weer titularis bij PSG is.

  "Carrasco heeft zijn transfer naar China niet verteerd"

  Maar er is ook een negatief punt dat blijft aanslepen: de manke vorm van Yannick Carrasco, die zijn transfer naar China niet verteerd heeft. Het is anders dan Axel Witsel, die daar professioneel mee is omgegaan en heeft bijgetraind na de trainingen, die daar toch minder intensiteit hebben dan in Europa.

   

  Van die geweldige Carrasco in de finale van de Champions League met Atletico Madrid, met zijn versnelling, onvoorspelbaarheid, spelvreugde en enthousiasme, daar schiet weinig van over.

   

  Hij speelde een zeer bleke wedstrijd. Hij kwam er een beetje door op het einde, maar ik denk niet dat hij punten gescoord heeft in de ogen van de bondscoach. Hij moet zich herpakken. Ik zou zeggen: keer snel terug naar Europa.

  "Uitspraken Lukaku? Er wordt weinig geloof aan gehecht"

  Er was, tot slot, ook een interview van Romelu Lukaku van een tijdje geleden, waarin hij zei dat hij na het EK van 2020 zou stoppen bij de Duivels. Hij reageerde er gisteren halfjes op. Hij heeft zijn uitspraken min of meer bevestigd en dan toch weer niet.

   

  Hij zei: ik zal geen 10 jaar meer voetballen bij de nationale ploeg. Dat is natuurlijk wel iets anders. Over 10 jaar is hij 35 jaar. Dat hij er dan misschien niet meer is, lijkt me logisch. Ik had toch de indruk dat zijn ploegmaats er ook een beetje om moesten lachen. Waarom hij het dan precies zegt? Geen idee. Maar dat er weinig geloof aan gehecht wordt, is zeker waar.

   

  Lukaku is een eergierig iemand die ongelofelijk belangrijk is voor de nationale ploeg. En hij kickt op records. Als hij zo doorgaat aan dit gemiddelde, dan zal hij een fenomenaal aantal doelpunten maken voor de nationale ploeg als hij er nog een jaar of 5-6 bij doet. Maar dat we na het EK van 2020 geen Lukaku meer zien bij de Duivels, daar zou ik niet te veel geloof aan hechten.

  Peter Vandenbempt