• home
 • video
 • pas verschenen

  Voor IJsland-België: "Het IJsland van zaterdag hoort in divisie 3 of 4"

  IJsland beleefde een afgang in Zwitserland.

  Dinsdag beginnen de Rode Duivels aan hun Nations League-campagne tegen IJsland. IJsland verloor zaterdag met maar liefst 6-0 in Zwitserland. Stef Wijnants bekeek de wedstrijd en zag een ploeg die in niets nog te vergelijken is met de sensatie van het EK 2016.

  Dramatisch slecht

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het IJsland van september 2018 zal de bronzenmedaillewinnaar van het WK 2018 geen strobreed in de weg kunnen leggen.

   

  "De bal is rond" en "de match duurt 90 minuten" zijn slechts enkele voetbalclichés en ja, "met een mindere dag voor de Rode Duivels en een grote portie geluk voor de IJslanders kan er een verrassing inzitten"? Nee, toch niet!

   

  Wat IJsland zaterdag in Sankt Gallen toonde, was het niveau van een land dat veeleer in divisie 3 of 4 thuishoort, niet in de hoogste klasse.

   

  Het begon al in de eerste twee minuten met een gevaarlijke terugspeelbal op doelman Halldorsson en met een Zwitserse combinatie die het eens zo geroemde IJslandse blok meteen uit elkaar speelde. Het was de voorbode voor een onmachtige wedstrijd van IJsland.

  Waar was de onverzettelijkheid?

  Er zijn absoluut verzachtende omstandigheden. Kapitein Aron Gunnarsson, de man met de vikingbaard, ontbreekt in de selectie, evenals een andere vaste waarde op het middenveld: Johan Berg Gudmondsson.

   

  Ook vooraan heeft de nieuwe coach Erik Hamren aan kwaliteit moeten inboeten. Eerste keuze Kolbeinn Sigthorsson is na een blessure van twee jaar nog niet klaar voor de volle 90 minuten en ex-Lokeren-spits Alfred Finnbogasson staat ook al op de blessurelijst.

   

  Toch kwam IJsland zaterdag in Zwitserland niet met een jonge onervaren ploeg aan de aftrap. Maar liefst 7 spelers begonnen meer dan twee jaar geleden ook aan de historische 2-1-overwinning tegen Engeland op het EK in Frankrijk.

   

  Dat de cement met Gunnarsson en Sigthorsson ontbreekt, is zeker een geldig excuus, maar de eendracht, het verdedigende positiespel en de onverzettelijke mentaliteit waren zaterdag in geen velden te bespeuren. De meegereisde IJsland-fans geloofden hun ogen niet. Zo zwak heeft deze generatie nog nooit gespeeld.

  Sorry aan de fans

  Nieuwe coach Erik Hamren, die Zweden in 2012 en 2016 nog op het EK leidde, verontschuldigde zich meteen na de match voor het debacle.


  "Dit is een vernietigend resultaat. Na hun derde goal ging het licht bij ons helemaal uit. Organisatie, geloof, werkelijk alles. Ik neem de schuld op mij, ik ben verantwoordelijk. Het is mijn taak om de spelers goed te laten spelen en in zichzelf te laten geloven", aldus Hamren, die een bijzonder zuur debuut maakte.

   

  Doelman Hannes Thor Haldorsson werd op het WK in Rusland tegen Argentinië (1-1) nog verkozen tot speler van de match, nu sloeg hij meer dan hem lief was naast hoge en andere ballen. Ook hij keek in eigen boezem: "Dit gevoel gaat niet om een verliesmatch. Dit is iets anders. Het is aan ons om dinsdag te tonen dat we beter kunnen."

  Speelse Zwitsers

  Ook al probeerden de IJslanders in een compacte 4-4-2 te spelen, de aalvlugge Zwitsers maakten kaas van de defensie. Met een 2-0-ruststand mochten "Our Boys" niet mopperen. Dat het uiteindelijk "slechts" 6-0 werd, was nog best een meevaller.

   

  Dat het na 23 minuten al 2-0 stond, hielp ook niet. Meestal hebben de IJslanders slechts 20 tot 30% balbezit, maar na de dubbele achterstand probeerde het iets hoger te spelen en lag het percentage on-IJslands hoog, namelijk 40%.

   

  Aan kansen geraakte het evenwel niet. Pas in de 72e minuut moest de Zwitserse doelman Yann Sommer zijn handen vuilmaken. Het was de enige keer van de wedstrijd. Aan de overzijde luidde de alarmbel evenwel om de haverklap.

   

  Zwitserland kwam wel erg sterk voor de dag met een fantastische Xherdan Shaqiri, die voor de gelegenheid (of definitief?) op de 10 postvatte.

   

  Shaqiri toverde bij elk balcontact, scoorde één keer en gaf drie assists. De IJslanders stonden erbij en keken ernaar. Shaqiri kwam bij zijn nieuwe club Liverpool nog maar aan 27 minuten speeltijd toe, maar als "Jerommeke" zijn dag heeft, zie je enkel de achterkant van zijn korte beentjes. 

  Tanende glorie

  In 2016 volgde haast elk van de 334.000 IJslanders de wedstrijden op het EK, nu staan ze voor het besef dat het sprookje stilaan voorbij is. Zo inspiratieloos als zaterdag zullen ze morgen in Reykjavik niet voor de dag komen, maar de neergang is ingezet.

   

  Dat bewijzen de resultaten van dit jaar. Het begon in januari met een 1-4-zege tegen Indonesië, het nummer...164 op de FIFA-ranking. De rest van dit kalenderjaar waren er nog twee gelijke spelen - 2-2 Ghana en 1-1 op het WK tegen Argentinië - en leidden de andere 6 matchen tot een nederlaag: Mexico, Peru, Noorwegen, Nigeria, Kroatië en nu Zwitserland.

   

  De Rode Duivels moeten dus al veel slechte boterhammen gegeten hebben om van dit aftanende IJsland te verliezen.

  Degradatie naar divisie 2

  Voor eer en vaderland, zo zullen de Ijslanders de schande van Sankt Gallen willen wegspelen, maar ook om nu al niet voortijdig de degradatie naar divisie 2 in de ogen te kijken.

   

  Met een nieuwe nederlaag en een nog slechter doelsaldo doemt de laatste plaats al snel op. De Rode Duivels zullen voor groepswinst met de Zwitsers moeten afrekenen, maar eerst even wat Vikingen op de rooster leggen. 

  Tweet van een tv-kijker:

  Stef Wijnants