Analyse 1B: "OHL-coach verklaarde wel heel verrassende zaken"

   Jovan Kostovski (l) in een duel met Laurens Vermijl.

  Jovan Kostovski (l) in een duel met Laurens Vermijl.

  We zijn 5 wedstrijden ver in 1B en Karel Fraeye ziet dat OH Leuven in hetzelfde bedje ziek blijft. Onze 1B-analist stelt zich hardop vragen bij de aanpak van de Leuvense coach Nigel Pearson.

  "Vertrouwen neemt af, twijfel neemt toe"

  OHL ging in het weekend bij het verrassend sterke Lommel op zoek naar de tweede overwinning en het daarmee gepaard gaande vertrouwen. Maar ook nu weer ontgoochelde de Leuvense fusieploeg. Het werd gevleid 1-1.

   

  "Het ontbrak OH Leuven de voorbije 5 wedstrijden (4 in de competitie en 1 bekerpartij) al ontzettend aan automatismen en vertrouwen", zegt Karel Fraeye.

   

  "Ik was dan ook erg verrast om te zien dat de Leuvense coach ervoor koos om het spelsysteem - waar hij de voorbije 10 weken vanuit zijn visie in investeerde - plots omgooide naar een niet vanzelfsprekende 3-5-2, met dan ook nog eens maar liefst 8 nieuwe namen aan de aftrap."

   

  "Mijns inziens neemt het vertrouwen hierdoor af en neemt de twijfel toe: spelers voelen dat de trainer twijfelt aan zijn eigen visie en bovendien aan hen."

   

  "Pearson verklaarde na de wedstrijd erg verrassende zaken: enerzijds dat spelers toe waren aan mentale rust. In een competitie die slechts 4 speeldagen ver is, lijkt het me toch erg onwaarschijnlijk dat 8 basisspelers nood hebben aan een mentale pauze."

   

  "Anderzijds, gevraagd naar de plotse omschakeling van het spelsysteem antwoordde Pearson: "Ik wilde de spelers eens iets anders laten zien". Een quote die heel vreemd overkomt bij een club die enorm veel investeert om de promotie af te dwingen."

  OHL-coach Nigel Pearson tijdens Lommel-OHL.

  OHL-coach Nigel Pearson tijdens Lommel-OHL.

  "Zelfs ideaal scenario bracht geen kentering"

  "Dat gebrek aan vertrouwen en ervaring in het spelsysteem werden heel pijnlijk duidelijk in de wedstrijd tegen Lommel. Van bij de start namen de Limburgers het voortouw en versierden ze onwaarschijnlijk veel doelkansen."

   

  "Dat bij de Leuvenaars de Thaïse goalie Thammasatchanan de onbedreigde uitblinker was, zegt echt wel veel. Maar toch zat het voor Leuven helemaal mee."


  "Lommel kon geen enkele doelkans omzetten, terwijl de Leuvenaars al na 23
  minuten hun zowat enige doelkans uit de partij konden verzilveren en zo een
  groot deel van de wedstrijd in een erg mooie uitgangspositie zetelden."

   

  "Maar zelfs dit ideale scenario bracht geen kentering. Pearson stond vrij apathisch aan de zijlijn, we zagen een schuddebollende Kerrouche na een wanhopig schot, Van Landschoot molenwiekend na een zoveelste foute pass en radeloze verdedigers na een zoveelste kans voor Lommel."

   

  "De Limburgers, niet louter op karakter, maar 90 minuten gewoon de betere ploeg, wonnen zowat elke tweede bal en leken met een man meer te voetballen."


  "Het is eigenlijk een wonder dat Lommel een strafschop nodig had om gelijk te maken, want zelfs van een afstraffing op het scorebord had niemand na de
  wedstrijd raar opgekeken."

  Kenneth Schuermans van OHL kopt de bal weg.

  "Tekenend was counter die eindigde met terugspeelbal"

  "Het Leuvense plan klopte helemaal niet: de spelers liepen wel, maar kwamen overal te laat. De Lommelse aanvallers bleven vaak ongedekt in het zestienmetergebied, de Leuvenaars hadden constant problemen met de dubbele Lommelse flank."

   

  "Ook aanvallend vond men elkaar niet. Tekenend  was een loepzuivere counter in de 90 minuten die eindigde met... een terugspeelbal op de eigen Leuvense doelman.  Het aantal misverstanden tussen de spelers van Leuven was zo talrijk dat het gebrek aan automatismen en vertrouwen pijn deed aan de ogen."

   

  "Nigel Pearson gaf opnieuw aan een aantal goede zaken gezien te hebben om op verder te bouwen, maar ik vermoed dat wanneer hij en zijn staf de analyse van de wedstrijd maken, dat hij hier snel op zal terugkomen."

  Het Leuvense plan klopte helemaal niet. De spelers liepen wel, maar kwamen overal te laat.

  "Wanhopig zoeken naar positieve zaken die er niet zijn"

  "Zoals vorige week in de analyse van Westerlo aan bod kwam : je speelt op dit niveau niet zomaar eventjes 3-5-2. Bob Peeters slaagt er bij Westerlo wél in, omdat hij met het grootste deel van de kern al maanden in die filosofie werkt en omdat zij in principe probleemloos kunnen afzakken naar de 5-3-2 en in de organisatie te gaan."


  "De ambities van Westerlo laten hen toe wedstrijden niet te moéten winnen en de druk bij de tegenstander te leggen. Maar de Leuvense ambitie reikt uiteraard - terecht - verder."


  "De Leuvense debutant Van Landschoot sprak na de wedstrijd met Proximus over een verdiend punt en benadrukte meermaals dat ze positief moet blijven, want “we verliezen niet”. "


  "Het tekent de toestand waarin OH Leuven verkeert: wanhopig zoeken naar positieve zaken die er, helaas voor OHL, op dit moment gewoon niet zijn. Alleen een overwinning volgende week bij de laatste in de stand, Tubize, kan als positief bestempeld worden."

  Karel Fraeye.

  Karel Fraeye.