• home
 • video
 • pas verschenen

  Deze 3 legendarische wedstrijden tegen Schotland moeten in uw geheugen zitten

  Daniel Van Buyten brengt de Rode Duivels in de extra tijd op 2-2.

  De Rode Duivels speelden al 17 keer tegen Schotland. Van de 8 matchen buitenshuis zaten er 3 bij die u zeker moet onthouden.

  19 december 1979: Vandenbergh luistert debuut op met doelpunt

  Op een grauwe decemberavond speelden de Belgen op Hampden Park in Schotland voor 40.000 fans hun afsluitende kwalificatiematch voor het EK van 1980. De opdracht was even duidelijk als lastig: winnen.

   

  De beresterke Duivels deden dat met verrassend veel verve. Na een halfuur stond het al 0-3 dankzij goals van de 19-jarige debutant Erwin Vandenbergh en twee keer Swat Van der Elst. België sloot zijn groep als leider af. Op de eindronde van het EK verloor België de finale tegen West-Duitsland.

  24 maart 2001: Van Buyten redt de Rode Duivels in extra tijd

  Op 24 maart 2001 speelde Daniël Van Buyten, net nieuw bij de Rode Duivels, een halfuurtje mee in Hampden Park. Dat volstond om de 2-2 te maken, een doelpunt dat België op weg zette naar de tweede plaats in de groep en uiteindelijk ook het WK.

   

  "Dat was een goede herinnering en een mooi souvenir, omdat het ook zowat de start was van mijn internationale carrière", aldus de centrale verdediger.

  9 september 2013: Defour vervangt Hazard en scoort

  Ook het beeld van een doornatte Marc Wilmots zal u ongetwijfeld bij blijven. Vijf jaar geleden gingen de Rode Duivels in de voorronde van het WK in Brazilië met 0-2 winnen in Schotland.

   

  Steven Defour verving de geblesseerde Eden Hazard. Een voltreffer. Met Standard-maatjes Witsel en Fellaini naast zich blonk de middenvelder uit in Glasgow. Hij opende de score en regisseerde de nationale ploeg naar de zege.

   

  Mirallas maakte de tweede voor België. Een maand later zou Romelu Lukaku de Rode Duivels naar het WK in Brazilië loodsen. De aanvaller scoorde twee keer in Kroatië (0-2). De gouden generatie was geboren.