• home
 • video
 • pas verschenen

  Witsel gaat Ceulemans voorbij: "100 caps is altijd een doel geweest"

  " "

  Axel Witsel wil de Nations League winnen.

  Als Axel Witsel vrijdag tegen Schotland in actie komt, steekt de middenvelder Jan Ceulemans voorbij qua aantal gespeelde interlands. Allebei tellen ze nu 96 caps. Alleen Jan Vertonghen doet met 108 caps beter. "Dat record sluit ik niet uit, maar we zijn ongeveer even oud, dus dat wordt moeilijk."

  Witsel (29) debuteerde op 26 maart 2008 thuis tegen Marokko (1-4). Hij viel bij de rust in en maakte al na 5 minuten het enige Belgische doelpunt. "Iemand als Jan Ceulemans voorbijgaan, is leuk. Ik ben er niet echt mee bezig, maar 100 caps halen is wel altijd een doel geweest."

  "Ik ben supergelukkig bij Dortmund"

  Witsel zette zich na een sterk WK weer in de schijnwerpers door van China naar Duitsland te verhuizen. "Ik ben niet veranderd en blijf dezelfde speler. Ik heb geen spijt van mijn passage in China, maar na een op collectief en persoonlijk vlak goed WK voor volle stadions was het duidelijk in mijn hoofd: ik wilde terug naar Europa."

   

  "Maar niet naar eender waar, ik wou naar een topclub. Toen Dortmund kwam, heb ik niet geaarzeld. De Bundesliga is niet makkelijk. Het gaat er fysiek stevig aan toe en de teams zijn goed georganiseerd."

   

  De aanpassing bij Borussia ging vlot en hij maakte zelfs al enkele belangrijke doelpunten: "Ik ben supergelukkig in Dortmund. Mijn debuut was geweldig. Iedereen heeft me goed ontvangen, ik voel me er heel goed. Dortmund heeft veel jonge spelers en de club haalde me voor mijn métier en ervaring."

   

  Niet alleen naast het veld, maar ook erop heeft Witsel het naar zijn zin. "De ploeg wil balbezit en zorgvuldig opbouwen van achteruit. Dat is een stijl die me aanstaat. Ook de sfeer is indrukwekkend. De Gelbe Wand doet me denken aan de fans van Standard, maar dan maal honderd. Ze zijn met 25.000, dat is het hele stadion van Standard."


  Dortmund neemt het in de Champions League op tegen Club Brugge, Monaco en Atletico. "De match tegen Club laat me toe om terug te keren naar België. Maar Club is geen makkelijke match. Tegen Monaco vind ik mijn makker Nacer (Chadli) terug en Atletico wordt lastig. Het is een pittige groep, waarin je niet weet wie er zal uitgaan."

  Witsel scoorde bij zijn debuut in de Duitse beker de goal van de redding.

  "Doen mee aan Nations League om die te winnen"

  De Rode Duivels deden de voorbije zomer mee voor het allerhoogste op de Wereldbeker in Rusland. Hoe staat het 6 weken na hun bronzen medaille met de motivatie van de internationals? "Die motivatie is er zeker. Na de vakantie en het seizoensbegin is het fijn om iedereen terug te zien."

   

  Hoe kijkt Witsel naar de wedstrijden? "Schotland is een goeie voorbereiding op IJsland. Wij nemen de nieuwe Nations League serieus en spelen die om te winnen."

   

  Witsel verwacht dan ook 2 zeges in de 2 komende matchen: "We beseffen echter dat het geen plezierreisjes zijn. Het worden moeilijke matchen. Maar wij moeten het nodige doen om die te winnen."

  " "

  Witsel, Vanaken en Thorgan Hazard werken zich uit de naad op training.

  "Goed dat er nieuwkomers zijn, want we hebben geen heel jonge groep"

  Witsel is een van de leiders waarop de bondscoach bouwt. Dat Roberto Martinez met Hans Vanaken, Birger Verstraete, Leandro Trossard en Timothy Castagne 4 nieuwkomers bij de groep haalde, juicht hij toe. "Onze groep is niet heel jong. Er zijn een pak spelers die rond de 30 zijn. De nieuwelingen kunnen laten zien waar ze staan. Dat ze hier zijn, betekent dat ze het verdienen. We gaan ze goed opvangen, ze zullen een liedje mogen zingen", lachte de man van 96.