• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders over Antwerp en zijn coach: "Bölöni heeft wel iets gedaan, hé"

  "Niet iedereen is gelukkig met Bölöni's manier van werken, maar wat wordt er nagestreefd? Een leuke sfeer of resultaten?"

  Met een 1-1 op Anderlecht behield Antwerp zondag zijn stek in de top 5 van het vaderlandse voetbal. Eén van de architecten van het succes luistert naar de naam Laszlo Bölöni. Eddy Snelders duidt het belang van de Roemeense coach.

  Laszlo Bölöni stond zondagnamiddag in het Astridpark opnieuw in de schijnwerpers na een zoveelste dispuut met een scheidsrechter. De trainer van Antwerp werd naar de tribune gestuurd en zag zijn ploeg van daaruit een punt sprokkelen.

   

  Na 6 speelrondes telt Antwerp 12 punten. Dat zijn er 4 minder dan leider Club Brugge, 2 minder dan Genk en 1 eenheid minder dan Anderlecht en AA Gent. Het bestuur van Antwerp had in de aanloop naar het duel met Anderlecht het contract van Laszlo Bölöni verlengd tot 30 juni 2020.

   

  "Of Bölöni de juiste man op de juiste plaats is? Kijk naar de cijfers", zegt Sporza-analist Eddy Snelders. "Bölöni is vorig seizoen vanaf 0 begonnen. Hij heeft een spelersgroep gekneed naar zijn recept: veel discipline, duelkracht en loopvermogen. Daardoor heeft Antwerp vorig seizoen lang in de top 6 gestaan."

   

  "Iedereen stelde zich de vraag hoelang dat zou duren. Bölöni heeft in de wintermercato de fout gemaakt diverse spelers te injecteren die niet echt de sterkste waren, ik denk aan een Pitroipa. Daardoor heeft hij de sterkhouders van de eerste ronde achteruitgedrukt. Toch is Antwerp nog 8e geëeindigd: dan is het een schitterend seizoen als je ziet van waar die club komt."

   

  Bölöni is geen onomstreden figuur, maar Snelders breekt een lans voor de Roemeen. "Niet iedereen is gelukkig met Bölöni's manier van werken en zijn communicatie, maar wat wordt er nagestreefd? Een leuke sfeer of een doelgerichte ploeg die resultaten haalt? Als je die resultaten bekijkt in zo'n korte tijd, ook weer dit seizoen, dan kun je niet zeggen dat Bölöni ontgoochelt."

  "Bölöni heeft wel iets gedaan, hé"

  "Ja, Bölöni is wispelturig. Soms is hij grappig, soms terughoudend en soms cassant. En zo is hij volgens mij ook tegenover zijn spelers. Ik hoor vanuit alle hoeken dat hij geen leuke man is om mee te werken, maar zo zijn er wel meer mensen", gaat Eddy Snelders voort.


  "En het klopt dat hij al vaker naar de tribune gestuurd is. Maar in het verleden zijn er al meer trainers naar de tribune gestuurd. Een coach reageert nu eenmaal emotioneel op bepaalde situaties. Tot nu vind ik niet dat Bölöni over de schreef gegaan is. Ik vond trouwens dat Bölöni in Anderlecht vrij snel weg moest."

   

  "Als ik naar Bölöni als trainer kijk, zie ik dat hij veel spelers ingepast heeft die elders vraagtekens waren: Bolat, Batubinsika, Arslanagic, Haroun, Van Damme... Hij heeft zelfs Limbombe kunnen verkopen voor veel geld. Hij heeft dus wel iets gedaan, hé."

   

  "Dit seizoen is Antwerp zijn zwakke plekken aan het wegwerken met transfers in de breedte, zowel fysiek als creatief. In de spits heeft Bölöni er Bolingi en Mbokani bij, in het middenveld kwamen Govea en Refaelov."

   

  "Zal een Refaelov altijd titularis zijn? Neen, absoluut niet. Hij zal een paar keer spelen en dan op de bank zitten. Idem voor Mbokani, die fysiek nog veel werk heeft. Hij zal zijn borst mogen natmaken om eerst 100% fit te geraken, zich dan bewijzen bij de beloften en daarna de concurrentie aangaan met Owusu, die veel belangrijke doelpunten maakt. Maar Bölöni heeft nu wel meer wisselmogelijkheden."

  Soms is Bölöni grappig, soms terughoudend en soms cassant. En zo is hij volgens mij ook tegenover zijn spelers. Ik hoor vanuit alle hoeken dat hij geen leuke man is om mee te werken, maar zo zijn er wel meer mensen.

  "Vervelende ploeg"

  "Ook typisch Bölöni: hij kijkt niet naar namen en zet spelers op de bank als hij vindt dat dat nodig is. Ik denk aan een Hairemans en Van Damme. Maar tegelijk is hij niet rancuneus, kijk naar Jelle Van Damme, die een tijdje geleden uit zijn vel sprong op Instagram en sinds enkele weken toch weer speelt."


  "Bölöni heeft een bepaalde macht waarbij niemand zekerheid heeft. De enige zekerheid is dat iedereen zeker is dat hij uit de ploeg kan verdwijnen. Iedereen moet ongelofelijk zijn best doen en luisteren."

   

  "Antwerp beschikt over een ploeg die goed gesloten is, met veel harde jongens die veel kunnen lopen, en moeilijk laat tegenscoren. Als ze zelf scoren, heb je als tegenstander een probleem. Charleroi heeft de voorbije jaren ook zo een beetje gespeeld, al staat Antwerp fysiek een stapje verder."

   

  "Antwerp speelt realistisch, naar zijn mogelijkheden en kwaliteiten. De groep is versterkt, dus moet de top 6 dit seizoen mogelijk zijn. Een playoffticket is een realistische ambitie. Andere clubs zien Antwerp als een serieuze testcase. Het is voor iedereen een vervelende ploeg om tegen te spelen."