• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League keurt indicatieve tabel goed: "Onnodige chaos is voorbij"

  Marc Coucke.

  De laatste vraagtekens zijn weggewerkt.

  De saga rond de indicatieve tabel en de bijhorende soap rond de schorsingen kan begraven worden. De Pro League heeft vandaag nog eens vastgesteld dat de lijst in januari al rechtsgeldig was. "Voor iedereen is dit dossier gesloten", klinkt het.

  "Er is nooit een juridisch vacuüm geweest"

  De indicatieve tabel werd zo'n 10 dagen geleden prompt tot gespreksonderwerp nummer 1 in het Belgische voetbal gebombardeerd. Met die tabel worden overtredingen uniform gesanctioneerd, maar er werden vraagtekens geplaatst bij het goedkeuringsproces van die tabel. Op die manier kwam er een hele soap rond de schorsingen van onder meer Wesley (Club Brugge) en Carcela (Standard).

   

  Maar de chaos is nu dus voorbij. De Pro League, de vereniging van profclubs, vergaderde vandaag over het onderwerp. "De raad van bestuur heeft nogmaals vastgesteld dat de nieuwe tabel in januari al was goedgekeurd", legde voorzitter Marc Coucke uit.

   

  "Er is toen een administratieve fout gebeurd: het is niet in het verslag van die raad gekomen. Puur juridisch gezien werd aan alle voorwaarden voldaan en was de tabel dus geldig vanaf het begin van de competitie. Er is nooit een juridisch vacuüm geweest."

   

  "De nalatigheid van januari had geen enkele invloed op de rechtsgeldigheid van de nieuwe tabel. Voor iedereen is dit dossier gesloten. Het verheugt me dat dat unaniem op die manier nogmaals vastgesteld is. Deze competitie dient dus met de nieuwe tabel beoordeeld te worden."

  "Een advocaat heeft altijd het recht om argumenten te gebruiken"

  De eventuele twistpunten zijn dus uitgeklaard, maar de voorbije dagen leek er niet echt veel solidariteit tussen de clubs. Zo werd de hele heisa aangezwengeld door een klacht van Standard en ook Moeskroen is niet te spreken over de gang van zaken.

   

  "Een advocaat heeft altijd het recht om argumenten te gebruiken. Het is aan rechters en commissies om die al dan niet te volgen. Ik denk niet dat we bepaalde advocaten kunnen verwijten dat ze dat geprobeerd hebben", reageert Pro League-preses Marc Coucke.

   

  "Ik ben blij dat we vandaag kunnen zeggen dat alle clubs achter deze beslissing staan. We kunnen nu zeggen: de heisa was eigenlijk onnodig, want het is altijd duidelijk geweest."

   

  Maar betekent dit dan dat Wesley en co definitief hun schorsing tot het verleden mogen rekenen? "Het is niet aan ons om daar over te oordelen. Ik kan me niet over jurisprudentie uitspreken. Maar vanaf nu is de onnodige chaos voorbij."