• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time: "Trebel is geen 10, dat mag je niet van hem verwachten"

  " "

  Joos: "Trebel zou nooit Vanaken of Vormer uit de ploeg spelen"

  De tafel in Extra Time kon niet om de 2 gezichten die Anderlecht toonde tegen Antwerp (1-1). Dan loopt het bij Club Brugge beter, waar kersvers Rode Duivel Hans Vanaken alle lof krijgt.

  Over Gerkens: "Hij moest veel werk van Bakkali opknappen"

  Anderlecht begon sterk tegen Antwerp met een goeie Saelemaekers en een goeie Gerkens. Mo Messoudi analyseerde de rol van de ex-Genk- en -STVV-speler : "Gerkens komt vaak in de bal, maar wil eigenlijk de bal niet hebben. Hij creëert ruimte voor de speler die voor hem is. Hij maakt een vooractie, om daarna met zijn gezicht naar doel te komen. Zo kan Anderlecht doorvoetballen."

   

  "Gerkens speelde slim tussen de lijnen. Zo moet dat tegen Antwerp, weg uit het duel. Niet alleen aanvallend was hij goed, ook verdedigend. Hij moest heel veel werk van Bakkali opknappen. Dat viel op: bij balbezit speelde hij voor Bakkali, bij balverlies erachter. Ik denk dat Bakkali geen fitte indruk geeft."

   

  Filip Joos: "Die eerste actie van Gerkens is wat Vanhaezebrouck wil zien. Daarom ligt het helemaal open op het middenveld om daarin te kunnen lopen. Santini probeert dat vaak."

  "Trebel is geen nummer 10, dat mag je van hem niet verwachten"

  Na een halfuur was het wel over bij Anderlecht. Onder meer Adrien Trebel kreeg veel kritiek, al zou de Franse middenvelder fysieke besognes hebben. Dan wordt ook naar het salaris van zijn nieuwe contract gewezen, dat zou 2 miljoen euro netto bedragen. "Ik vind dat buitensporig veel geld voor een Belgische club", zegt Mulder.

   

  Joos ziet volgend probleem: "Als je hem nu neersabelt,  verwacht je eigenlijk iets van hem wat hij niet is. Hij is geen nummer 10. Anderlecht speelt zonder nummer 10. Trebel is iemand die naast Makarenko wroet met goeie voeten. Want die heeft hij: zeker in duel."

   

  "Als je vergelijkt met Club Brugge: daar staan Vormer en Vanaken hoog, dicht tegen de spitsen. Daar loopt bij Anderlecht eigenlijk niemand, die ruimte wordt opengelaten om in te komen lopen. Dat is het grote verschil. Club domineert ver van zijn doel. Trebel zou nooit Vanaken of Vormer uit de ploeg spelen. Dat zit niet in hem."    

  Mulder: "Een soort sabotage van je eigen ploeg"

  Hein Vanhaezebrouck weet wat er misliep. "We stopten met "pressen"", zei de Anderlecht-coach. Mulder wil weten waarom? "Fysiek zijn ze goed. Ik vind het onverklaarbaar en eigenlijk een soort sabotage van je eigen ploeg. Dat is niet uit te leggen aan wie daar niet helemaal in zit, ook niet aan mij. Waarom stopt dat? Hoe komt dat ze tactisch iets anders gaan doen, zonder dat de trainer dat weet?"

   

  Joos denkt dat de 1-0 daar voor iets tussen zit. Messoudi en Degryse wijzen naar Antwerp: "Ze konden niet goed genoeg meer uitvoetballen onder de druk van Antwerp. Bovendien kun je niet 95 minuten pressen, zelfs Manchester City houdt dat niet vol. Je moet de match toch even uit handen geven, maar dan controleer je en maak je een tweede goal. Dan is het afgelopen. Er waren zulke momenten, maar Anderlecht greep ze niet."

  "Benieuwd naar Vanaken in de Champions League"

  Bij Club Brugge draait het ondertussen wel op wieltjes. Club leidt na de 2-5 bij Zulte Waregem met 3 punten voorsprong op Anderlecht, de nummer 3. De kampioen was sterk en Hans Vanaken kreeg veel tijd en ruimte. Degryse begreep dat niet: "Als je Vanaken laat voetballen, heb je een probleem."

   

  "Ik ben wel benieuwd naar hoe Vanaken zich in de Champions League zal presenteren, waar hij betere tegenstanders zal treffen."


  Vanaken zit op zijn top voor de Belgische competitie, stelt Messoudi: "Als hij zo voortdoet, zal hij vertrekken." Het slotwoord is voor Joos: "Hij is én rustpunt én deeltjesversneller. En dat zijn er weinig."