• home
 • video
 • pas verschenen

  De Rode Duivels: winnaars en verliezers van de zomermercato

  Rode Duivels Dendoncker, Witsel, Courtois en Batshuayi.

  Rode Duivels Dendoncker, Witsel, Courtois en Batshuayi.

  De Rode Duivels zijn deze week voor het eerst weer samen sinds hun historische bronzen prestatie op het WK in Rusland. Ook op clubniveau scheerden sommige internationals deze zomer hoge toppen met een transfer, voor anderen bracht de mercato minder positief nieuws. Sporza-journalist Eddy Demarez laat zijn licht schijnen over de winnaars en verliezers van deze zomer.

  Versierden een toptransfer

  Axel Witsel (Dortmund)

  Voor het WK werd Witsel niet bij de mogelijke vertrekkers gerekend in onze vooruitblik. Na zijn sterke WK genoot de middenvelder interesse van verschillende clubs, uiteindelijk was het Dortmund dat hem van Tianjin Quanjian terug naar Europa haalt.

   

  "Ik denk dat dat een goeie zaak is, zowel voor hemzelf als voor de Rode Duivels", begint Eddy Demarez zijn analyse. "Wat opvalt is dat hij klaarblijkelijk geen last heeft gehad van het mindere niveau in China, kijk maar naar zijn WK. In vergelijking met Witsel speelde Carrasco, die er nog maar enkele maanden zit, een desastreus WK."

   

  Toch denkt Demarez dat het hogere niveau belangrijk is voor Witsel. "Bij Dortmund komt hij uit in een sterke competitie bij een ploeg die leuk, aanvallend voetbal speelt. Het is een toffe club, waar hij elke week voor 80.000 man kan spelen en ook weer van de Champions League kan proeven. Bovendien wou ook zijn familie weg uit China, dus het zijn niet enkel sportieve factoren die meespelen. Alleen zal hij nu iets minder fris aankomen bij de Duivels, want het is iemand die altijd speelt, net zoals De Bruyne."

  Thibaut Courtois (Real Madrid)

  Ook bij Courtois speelden familiale zaken mee. "Maar hij heeft ook gewoon altijd al voor Real willen spelen. Courtois voelde dat het nu het moment was en dus wou hij absoluut doordrukken, ook al waren de vooruitzichten met de nieuwe Chelsea-coach Sarri toch weer wat aangenamer dan de voorbije jaren."

   

  "Bij Real krijgt hij nu misschien de kans om de enige lacune op zijn palmares, de Champions League, op te vullen. "Al lijkt het me sterk dat ze een vierde keer op een rij kunnen winnen. Als ze Neymar halen, zit de kans er wel in de komende jaren, maar op dit moment zie ik het niet meteen gebeuren."

  Nacer Chadli (Monaco)

  Voor Nacer Chadli was het WK een bijzondere gebeurtenis. De flankspeler geniet het volste vertrouwen van Roberto Martinez, het vertrouwen dat hij bij zijn club West Brom kwijt was. Zo haalde hij op het WK meer speelminuten dan in het voorbije seizoen. West Brom zakte trouwens. Zijn goeie prestaties en fraaie goal tegen Japan, die de wereld rondging, brachten hem bij Monaco terecht.

   

  Demarez: "Voor hem is dat een goeie oplossing in plaats van te blijven ploeteren in de Engelse 2e klasse. Monaco is een mooie promotie, waar hij kan opleven en zich weer op de kaart kan zetten. De club uit het prinsdom kiest normaal altijd voor leuk, aanvallend voetbal. Het is een mooie beloning voor Chadli, maar dan moet hij natuurlijk wel spelen. Hij mag niet te vaak op de bank belanden zoals Tielemans het voorbije seizoen. Want die heeft echt te weinig gespeeld."

  Zijn gebleven, al dan niet "tegen hun zin"

  Eden Hazard (Chelsea)

  Iemand die ook genoemd werd bij Real, maar uiteindelijk bij Chelsea bleef, is Eden Hazard. Zijn gemiste transfer lijkt hem weinig te deren, al plaatst Demarez daar toch een kanttekening bij. "Dat is typisch Hazard: hij is iemand die nooit klaagt, zeker niet naar de buitenwereld toe. Het is iemand die alles makkelijk van zich afzet, die gelukkig is met zijn gezin."

   

  "Alles glijdt van hem af en dat is zijn grote kracht, hoewel hij ongelooflijk graag naar Real was gegaan. Het zou ook een prachtige club geweest zijn voor hem. Maar of hij nu een kwartier mag meedoen of aan de wedstrijd mag beginnen, hij brengt goals aan, scoort en beslist de match. Ook al zal hij ergens teleurgesteld zijn, hij zal zich onder Sarri ook meer kunnen uitleven en zich amuseren. Dat was onder de vorige coaches toch anders, toen hij vaak linksback stond, omdat hij mee moest verdedigen."

  Dries Mertens (Napoli)

  Dries Mertens kent een beetje de omgekeerde situatie met zijn nieuwe coach bij Napoli. Mertens was God in Napels onder Sarri en had de clubs voor het uitkiezen, maar onder Ancelotti lijkt hij opnieuw te moeten beginnen. "Ancelotti staat voor een ander soort voetbal, een beetje ouderwetser. Onder Sarri speelde Mertens als kleine speler op de 9, een beetje onconventioneel, wat goed uitpakte."

   

  "Ancelotti heeft daar andere ideeën over: hij wil een grote, sterke spits, waardoor Milik voorlopig de voorkeur krijgt. Ancelotti kijkt niet naar namen, want ook Hamsik zit op de bank. De Slovaak was de voorbije jaren nochtans één van de belangrijkste spelers in Napels, misschien zelfs de beste."

   

  "De nieuwe coach kiest voorlopig tussen Insigne en Mertens, dus tenzij iemand zich blesseert zou Dries wel eens een moeilijk seizoen kunnen tegemoetgaan. Het leven in Napels is natuurlijk wel een genot en ook zijn salarisopslag zal de pijn wat verzachten. Maar op voetbalvlak vrees ik dat het een moeilijk jaar kan worden."

  Thorgan Hazard (Mönchengladbach)

  Als Mertens wedstrijdritme tekort zou komen, ligt met Thorgan alvast een tweede Hazard op vinkenslag om zijn positie bij de Rode Duivels over te nemen. Thorgan kende een sterk seizoen in de Bundesliga en leek dan ook klaar om Borussia Mönchengladbach te verlaten. Valencia werd genoemd. Een gemiste kans?

   

  "Hij was er misschien wel klaar voor, maar hij zit zeker niet slecht in Duitsland", is Demarez van mening. "Hij zal sowieso bij de kern blijven bij de Duivels, al krijgt hij met Trossard misschien wel een te duchten concurrent. Mertens is dan wel ouder dan Thorgan, Trossard is nog een paar jaar jonger dan hij. Dit is in ieder geval wel de positie waarop Thorgan moet mikken, want voor de positie van De Bruyne, een rijtje lager, denk ik dat hij wat loopvermogen tekortkomt." 

  Toby Alderweireld (Tottenham)

  Alderweireld werd lang gelinkt aan Manchester United, maar bleef uiteindelijk gewoon in Londen. De verdediger leek aanvankelijk naast de ploeg van Pochettino te vallen, maar intussen lijkt hij opnieuw vertrokken voor een solide jaar achterin bij de Spurs naast Vertonghen.

   

  "Alderweireld is gewoon een van de allerbeste verdedigers in de Premier League", vindt Demarez. "Hij pakt zelden kaarten, is defensief heel sterk en heeft een geweldige lange pass. Zo iemand schuif je niet zo eenvoudig aan de kant, ook al is er wel eens druk van de eigenaar. Die wil spelers met nog een jaar contract ten gelde maken, maar Alderweireld heeft het geluk dat hij zo goed is. Alleen als ze iemand vinden die ongeveer hetzelfde niveau kan halen, zullen ze hem uit de ploeg zetten, maar dat is niet zo evident."

  Thomas Vermaelen (Barcelona)

  Thomas Vermaelen zal ook dit seizoen moeten knokken voor zijn plaats bij Barcelona. Vorig jaar haalde het Mina en nu kwam met Lenglet alweer een nieuwe centrale verdediger. "Als je ziet wie voor hem staat in de pikorde - Piqué en Umtiti - is het niet zo eenvoudig om je in de ploeg te spelen", merkt Demarez op.

   

  "Dat gebeurt alleen als een van die mannen rust krijgt. En dan heeft hij zeker wel het niveau om daar te voetballen. Als hij speelt, krijgt hij vaak goeie commentaren, maar die anderen zijn gewoon nog beter. Piqué of Umtiti uit de ploeg spelen, begin er maar aan."

  Dedryck Boyata (Celtic Glasgow)

  Dedryck Boyata wierp zich op het WK op als concurrent van Vermaelen als back-up in de defensie. Met een gemiste transfer naar de Premier League lijkt hij nu zichzelf in de voet geschoten te hebben.

   

  "De Schotten kennende vrees ik dat hij een groot probleem heeft. Eens je op hun hart trapt, is het voor altijd voorbij. Hij zal ongelooflijk goed moeten spelen om het goed te maken en vergeten zullen ze dit in Glasgow nooit doen. Hij moet sowieso nog bewijzen dat hij in de buurt kan komen van het niveau van een Kompany of een Alderweireld. Maar hij is sowieso niet slim geweest", vindt Demarez.

  Simon Mignolet (Liverpool)

  Van de blijvers is Simon Mignolet misschien nog de grootste pineut. Het verhaal van de doelman bij Liverpool is op zijn minst merkwaardig te noemen. "Het is triest dat hij nog een jaar gegijzeld wordt, want Alisson is nummer 1. Als hij wat geluk heeft, mag hij misschien af en toe spelen in de League Cup, tenzij ze daar snel uitliggen natuurlijk."

   

  "Een troost is dat hij niet slecht zal verdienen, maar het is allesbehalve een leuke situatie voor hem. Hij moest hopen dat hij werd uitgeleend, maar Klopp voelde dat hij Karius niet meer verkocht kreeg bij de supporters. Dan is Mignolet nog meer aanvaardbaar."

   

  "Wat me vooral opvalt, is dat Karius ondanks al zijn blunders toch nog bij een club als Besiktas terechtkan.  De macht van de manager moet enorm zijn, want Klopp moet toch ook gezien hebben dat de kwaliteit bij Karius er gewoon niet was. Mignolet heeft ondanks alles toch veel goeie matchen gespeeld en dat zien de supporters ook."

  Maakten een transfer, maar moeten het nog waarmaken

  Michy Batshuayi (Valencia)

  Voor een aantal Rode Duivels zal nog moeten blijken of ze de juiste keuze maakten door van team te veranderen. Batshuayi was graag bij Dortmund gebleven, waar hij het vorig jaar goed gedaan heeft. Bij Valencia lijkt hij, door de grote concurrentie, voorlopig geen basisspeler. Maakte de spits een verkeerde keuze?

   

  "Batshuayi is technisch goed, maar dat zijn de Spanjaarden en Zuid-Amerikanen ook. Bij Dortmund zat hij ideaal, want met zijn techniek en kracht is de Duitse competitie op zijn lijf geschreven, meer dan de Spaanse, denk ik. Maar intrinsiek, qua talent, vind ik Batshuayi nog altijd de beste spits die we hebben in België. Mocht hij het karakter van Lukaku hebben, zouden ze er bij Chelsea geen moment aan denken om hem uit te lenen."

   

  Is het dan een kwestie van mentaliteit? "Ik denk dat hij niet die absolute drang heeft, zoals Lukaku. Hij is misschien meer een speelvogel zoals Hazard, al doet die laatste wel altijd zijn job. Bij Batshuayi zie je nog te weinig constante, ook al is hij al 24. Valencia is een mooie club, met na enkele mindere jaren nu ook een goeie ploeg. Maar om er te komen zal hij meer nodig hebben dan alleen zijn talent", denkt Demarez.

  Leander Dendoncker (Wolverhampton)

  Voor Leander Dendoncker tot slot lijkt Wolverhampton niet dé toptransfer waar hij op aasde. "Ik vind het vooral vreemd dat hij nog niet op het wedstrijdblad is geraakt in de competitie. Hij speelde 1 keer in de League Cup. Het is geen topploeg, maar met enkele Portugezen zit er wel wat voetbal in, terwijl het vroeger toch meer kracht was."

   

  "Hij zit er nu een week of vier, dus ik vind het vrij verontrustend dat hij nog niet boven water komt. Misschien heeft hij last om het tempo op te pikken. Dat ligt natuurlijk een stuk hoger dan in de Belgische competitie. Het zou in ieder geval jammer zijn, ook voor de Rode Duivels, als hij niet aan de bak komt."