• home
 • video
 • pas verschenen

  Top 10 van duurste transfers tussen 2 Belgische ploegen: Rezaei op 1

  Kaveh Rezaei

  Rezaei tekende een contract voor 4 jaar in Brugge.

  Gisteren maakte Club Brugge met de komst van Kaveh Rezaei misschien wel dé Belgische transfer van deze zomer bekend. Met de overgang van de Iraniër breekt Club een aantal records. Zo is hij de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs. Maar wie vervolledigt de top 10 duurste binnenlandse transfers? Hieronder frissen we even uw geheugen op.  

  10. Laurens De Bock: 3,5 miljoen euro

  Laurens De Bock (25) kwam als beloftevolle linksachter voor het eerst piepen bij de eerste ploeg van Lokeren, onder leiding van Georges Leekens. Hij debuteerde onder Emilio Ferrera en werd bij Peter Maes een vaste waarde bij de ploeg waarmee hij in 2012 de Beker van België won. 

   

  In januari 2013 koos De Bock voor een transfer naar Club Brugge, dat om en bij de 3,5 miljoen euro betaalde. In Brugge speelde hij meer dan 100 wedstrijden, tot hij in januari dit jaar een contract tekende bij Leeds United. Dat werd geen groot succes, waardoor de linksachter deze zomer in Oostende belandde, op huurbasis.

  9. Kenny Saief: 3,7 miljoen

  De vinnige vleugelspeler met Israëlisch-Amerikaanse roots streek in de zomer van 2014 neer in Gent, waar hij een contract van drie seizoenen ondertekende. Onder Hein Vanhaezebrouck werd hij steeds belangrijker en groeide hij uit tot een basiskracht. Hij werd kampioen met Gent en was ook de volgende seizoenen belangrijk voor de Gentenaars.

   

  Deze winter volgde Saief (24) succescoach Vanhaezebrouck naar Anderlecht, dat hem huurde van Gent tot het einde van het seizoen, met aankoopoptie. Deze optie werd gelicht, waardoor de flankspeler nu definitief een speler van Anderlecht is. 

  8. Mamadou Sylla: 3,85 miljoen

  Mamadou Sylla (24) debuteerde bij Espanyol (Spa), weliswaar bij het tweede elftal, en na een uitleenbeurt bij Santander kwam hij in België terecht. Eupen huurde de Senegalees eerst, om hem daarna definitief over te nemen en in 2017 door te verkopen aan AA Gent.

   

  Sylla was de duurste inkomende transfer ooit voor de Gentenaars, maar kon voorlopig de hoge verwachtingen nog niet inlossen. Dit seizoen speelt hij op huurbasis bij Zulte Waregem, dat ook een aankoopoptie bedong. 

  7. Mbark Boussoufa: 4 miljoen

  In de zomer van 2004 tekende Mbark Boussoufa een contract voor één seizoen in Gent. Een veelbelovende start leverde meteen een verlenging tot 2008 op. Een jaar later ontplofte hij helemaal, wat hem de Gouden Schoen en een transfer naar Anderlecht opleverde. 

   

  In Brussel zou de kleine Marokkaan uitgroeien tot een publiekslieveling en in januari 2011 mocht hij een tweede Gouden Schoen op zijn schouw zetten. Later dat jaar koos hij voor een Russisch avontuur bij Anzji Machatsjkala. Na twee seizoenen verhuisde hij naar de Russische hoofdstad om aan de slag te gaan bij Lokomotiv Moskou. Na een korte terugkeer bij het AA Gent van Hein Vanhaezebrouck tekende de international in 2016 een lucratief contract bij Al-Jazira in de VAE. 

  6. Koen Daerden: 4 miljoen

  Koen Daerden ontpopte zich bij Racing Genk al op vrij jonge leeftijd tot een vaste waarde op de linkerflank. Hij had een belangrijk aandeel in de titel van 2002 en werd bekroond voor zijn seizoen met de trofee van Jonge Profvoetballer van het Jaar.

   

  In 2006 had hij verschillende opties om van club te veranderen: het was Club Brugge dat de linkspoot voor een recordbedrag van 4 miljoen euro in huis haalde. Hij tekende een contract voor 5 jaar, maar zou door verschillende blessures bij Club nooit zijn niveau van bij Genk halen. Hij kon de hoge verwachtingen rond zijn prijskaartje niet inlossen en in januari 2010 verliet hij dan ook de club.

   

  Wat volgde waren nog een aantal korte passages bij Standard en Sint-Truiden, maar Daerden vond nooit meer zijn oude vorm terug. Na een zoveelste blessure beëindigde hij in 2013 zijn carrière bij MVV Maastricht.

  5. Hans Vanaken: 4 miljoen

  Hans Vanaken debuteerde op 17-jarige leeftijd in de eerste ploeg van Lommel. Drie jaar later trok hij naar Lokeren, waar hij in zijn debuutmatch tegen Anderlecht meteen twee keer kon scoren. Vanaken ontpopte zich tot de revelatie bij Lokeren en versierde in 2015 een transfer naar Club Brugge.  

   

  Bij Club werd hij in zijn eerste seizoen meteen kampioen, de eerste titel in 11 jaar voor de Bruggelingen. Afgelopen seizoen pakte hij onder Ivan Leko een tweede titel in drie jaar tijd en werd hij verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. 

  4. Neeskens Kebano: 4 miljoen

  De aanvallende middenvelder met Congolees-Franse roots is vernoemd naar de Nederlandse voetballer Johan Neeskens. Hij trok in 2006 naar de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain, waar hij enkele jaren later zou debuteren. 

   

  Na een uitleenbeurt aan SM Caen belandde hij in 2013 bij Charleroi. Voor zijn prestaties in zijn tweede seizoen kreeg hij de Ebbenhouten Schoen, wat Racing Genk overtuigde van zijn kwaliteiten. Hij tekende een contract voor 4 seizoenen, maar zou uiteindelijk nog geen jaar later naar Fulham verhuizen.

  3. Kara Mbodj: 4 miljoen euro

  Vanuit de voetbalschool van Diambars in Senegal kwam Kara Mbodj in 2010 in Europa terecht bij de Noorse club Tromsø. De verdedigende middenvelder/verdediger groeide uit tot een publiekslieveling door zijn grote inzet. Genk haalde hem in januari 2013 naar ons land voor een kleine 2 miljoen euro. Hij won met Genk de beker, maar speelde de finale niet. 

   

  Kara maakte indruk door zijn stevige ingrepen en zette in de zomer van 2015 een stapje hoger: na 92 matchen en 6 goals voor Genk, zag hij zijn transfersom verdubbeld. Met Anderlecht werd hij in 2017 kampioen. Momenteel zit de WK-ganger aan 7 goals in 97 wedstrijden bij de Belgische recordkampioen.

  2. Ilombe Mboyo: 4,5 miljoen

  Ilombe Mboyo heeft al een heus parcours afgelegd in België. De Congolees-Belgische spits, momenteel aan de slag in Kortrijk, is kende geen gewone levenswandel. Op zijn 17e moest hij de cel in, maar door het "Foot en Prison"-project kreeg hij een kans bij Charleroi. Hij werd uitgeleend aan KV Kortrijk, dat hem na uitstekende prestaties in de voorbereiding meteen een contract aanbood.

   

  Mboyo speelde uiteindelijk maar een half seizoen bij KVK, want in de winterstop van het seizoen 2010-2011 trok de spits naar AA Gent.  Mboyo groeide uit tot een vaste waarde en schopte het zelfs tot aanvoerder, maar door verschillende strapatsen en incidenten viel hij echter in ongenade. In de zomer van 2013 was er heel wat interesse, uiteindelijk tekende hij bij Racing Genk, dat een recordbedrag tussen de 4 en 4,5 miljoen euro op tafel legde. 

   

  Mede door blessures werd zijn passage in Genk geen onverdeeld succes. Twee jaar na zijn verhuis naar Genk trok de aanvaller naar FC Sion, waar hij amper aan spelen toekwam. Na een korte uitleenbeurt aan Cercle Brugge vorig jaar, keerde Mboyo deze zomer terug naar Kortrijk, waar hij een contract voor twee jaar met een optie op een extra jaar ondertekende. 

  1. Kaveh Rezaei: 5 miljoen

  Het record van Mboyo heeft dus 5 jaar standgehouden, tot Club Brugge gisteren de transfer van Kaveh Rezaei aankondigde. De Iraniër (26) maakt voor om en bij de 5 miljoen euro de overstap van Charleroi naar Club en tekende een contract voor vier jaar bij de landskampioen.

   

  De 26-jarige aanvaller debuteerde in eigen land op zijn 17e voor Foolad. Na tussenstops bij Saipa, Zob Ahan en Esteghlal haalde Charleroi hem in de zomer van 2017 van Iran naar België. Met 16 goals in 39 matchen leverde hij meteen zijn visitekaartje af. Dit seizoen maakte hij in 4 matchen voor Charleroi al 3 goals. Zijn andere doelpunten zal hij vanaf nu voor Club Brugge maken.