• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Elfstedenzwemtocht van olympisch kampioen levert 2,5 miljoen euro op

  Als oud-kankerpatiënt zwom Maarten van der Weijden geld bijeen voor kankeronderzoek.

  0 / 0

  De Nederlandse oud-zwemmer Maarten van der Weijden heeft zijn sportieve uitdaging voor het goeie doel niet kunnen volbrengen:  de olympische kampioen en ex-kankerpatiënt wou graag de Elfstedentocht zwemmen, maar moest op doktersadvies stoppen. Zijn tocht bracht wel 2,5 miljoen euro op voor het kankeronderzoek.

   

  Rond zijn 20e verjaardag werd bij Van der Weijden acute leukemie vastgesteld. Na een lange ziekenhuisopname, chemo en een stamceltransplantatie werd hij 4 jaar later - in 2005 - geheel genezen verklaard.

   

  Van der Weijden groeide uit tot een topzwemmer: 2008 was zijn succesjaar met een olympische titel op de 10 km en een wereldtitel op de 25 km. Hij werd dat jaar Sportman van het Jaar in Nederland én kondigde prompt zijn afscheid aan. 

   

  Uitgeputte Van der Weijden strandt in zicht van 11e stad

  Op 18 augustus trok hij echter weer zijn zwempak aan: hij wilde geld inzamelen voor kankeronderzoek en zocht een gepaste actie. Dat werd de Elfstedentocht zwemmen. 200 km van Leeuwarden over Sneek, IJlst, Sloten Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum terug naar Leeuwarden. 


  Zijn onderneming was zwaarder dan gedacht. Eerst was het de bedoeling dat sympathisanten zouden meezwemmen, maar de E.coli-bacterie gooide roet in het eten. Het ministerie voor volksgezondheid verbood zwemmen, maar Van der Weijden legde dat naast zich neer. Maar nu moest hij het alleen doen. 


  Het ging moeizaam maar gestaag. Hij botste op zijn limieten. Maar met af en toe rusten, wat korte slaapjes en heel veel steun langs de kant - zijn tocht was ook op een livestream te volgen - hield hij het toch 2 dagen en 2 nachten vol. Onderweg verzamelde hij - zoals bij de echte Elfstedentocht op schaatsen - 9 stempels. Op weg naar de 11e stad - Dokkum - moest hij evenwel opgeven. Het ging niet goed en bij een rustpauze stelde een dokter een ongezond zoutgehalte vast. 

  Coach: "Maarten was fysiek op"

  Onder luid applaus van het publiek werd hij op een vlot naar een ambulance gebracht. De coach van Van der Weijden reageerde snel op de NOS: "Dit is een enorme teleurstelling. Het ging hartstikke goed, maar naar Bartlehiem werd het duidelijk dat hij in slaap viel tijdens het zwemmen en hij wilde slapen", vertelde Marcel van der Togt.

   

  "Toen hebben we hem op bed gelegd en werd hij misselijk. Het was duidelijk dat zijn hele systeem in de war was. De dokter kwam erbij en die heeft moeten vaststellen dat hij niet verder kan."

   

  Zondagochtend had hij het mentaal erg lastig. "Maar nu is het fysiek op. Dan is het echt klaar. Hij hield de medicijnen die we hem gaven niet binnen."

  De NOS geeft het nieuws van de opgave live mee:

  Gigantisch bedrag voor kankeronderzoek en kruisje van Rutte

  Van der Weijden voelde zich uiteindelijk wel sterk genoeg om in Leeuwarden het eindbedrag van zijn actie bekend te maken. "Het gaat een stuk beter dan een paar uur geleden", liet hij weten, waarna hij het cijfer van 2,5 miljoen euro onthulde.

   

  "Ik ben helemaal leeg, maar het is hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn", sprak Van der Weijden de gigantische menigte toe. Heeft hij zin om in de toekomst nog te zwemmen? "Ik denk er niet aan!"

   

  Van der Weijden kreeg van de Nederlandse minister-president Mark Rutte een speciaal kruisje, het aandenken dat elke schaatser krijgt die de Elfstedentocht voltooit. "Hij is een voorbeeld voor velen", sprak Rutte. "Held is een te klein woord. Een reus, dat is hij."