• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck ontgoocheld door Davis Cup-hervorming: "Ziel van sport verdwijnt"

  " "

  Jarenlang Daviscup-kapitein Johan Van Herck was een voorstander van het oude format.

  Johan Van Herck is al jarenlang de succesvolle coach van het Belgische Daviscupteam. Hoe kijkt hij aan tegen de hervorming van het landentoernooi? "Voor ons als spelers en staf is dit een ontgoocheling. Ik had  het wel verwacht, want er zitten te veel centen achter. Maar de ziel van de sport verdwijnt."

  "Voor spelers en staf een ontgoocheling"

  Van Herck peilde de laatste dagen de temperatuur op Twitter. "Ik voelde dat er heel wat tegenstemmen kwamen, bijvoorbeeld nog van de Engelsen. Maar de hervorming kwam er toch. Dat is voor ons als spelers en staf een ontgoocheling."

   

  "De ziel van de sport verdwijnt. Het is iets dat al 118 jaar bestaat. Zowel nationaal als internationaal waren enorme hoogtepunten. Als je dit jaar nog kijkt naar Rafael Nadal in de kwartfinales tegen Duitsland, dat zijn onvergetelijke momenten. De Belgische ploeg heeft de voorbije jaren ook ongelooflijke momenten gehad. Dan komt dit hard aan." België speelde en verloor de finale in 2015 en 2017.

  Van Herck met de Belgische topper David Goffin.

  "Geen thuiswedstrijden meer"

  Een gevolg van de vernieuwing is dat het nu voor het Belgische publiek moeilijker zal zijn om David Goffin in eigen land nog vaak te zien tennissen. "De thuiswedstrijden vallen weg", beseft Van Herck. "Misschien is er nog eentje in november. We hebben de voorbije jaren al veel thuis gespeeld, dus hoeveel keer het nog in België zal zijn, valt af te wachten."

   

  "Dat is een van de discussies die we met de tennisbond hebben gehad. Hopelijk kunnen we de European Open in Antwerpen blijven ondersteunen en wordt dat een groot succes. Anders gaan we onze eigen topspelers in België niet meer aan het werk zien."

   

  De Belgische tennisfederatie was eerst tegen de hervorming, maar stemde uiteindelijk toch voor. Begrijpt Van Herck dat? "We hebben daar lang over overlegd. Ze kenden de positie van de staf en de spelers. Natuurlijk moet de federatie verder kijken."

   

  "Er komen nu heel wat extra middelen. Onze vraag was dan: als jullie ja stemmen, gebruik dan die middelen om het toptennis in België te ondersteunen. Daar zijn mogelijkheden en we hebben daar van de federatie garanties over gekregen."

  We hebben van de federatie garanties gekregen dat ze de extra middelen gaan gebruiken om het toptennis in België te ondersteunen

  Johan Van Herck

  "Ik denk dat er andere manier was om aan vraag van topspelers tegemoet te komen"

  Door de overvolle tenniskalender lieten al eens wat topspelers de Daviscup vallen. Dat probleem wordt nu aangepakt. Van Herck gaat niet akkoord: "Dat blijft altijd de keuze van de speler zelf."

   

  "Moeten we ineens Roland Garros veranderen omdat Roger Federer er al 2 jaar niet meer speelt? Die vraag heb ik de federatie ook voorgeschoteld. Neen dus, Federer maakt zijn keuze zelf."

   

  "Natuurlijk begrijp ik wel dat die vraag van een aantal spelers komt. Kijk ook naar David Goffin vorig jaar: na de Masters en de Daviscup had hij het moeilijk in Australië."

   

  "Ik denk dat er een andere manier was om de ziel van de Daviscup te behouden en die topspelers toch tegemoet te komen. Bij dit voorstel spelen andere belangen, denk ik."

  Van Herck en Monsieur Daviscup, Steve Darcis

  "Welke spelers zijn in november nog gemotiveerd en welke fans zakken af?"

  Los van de beslissing, ziet Van Herck wel iets in de leefbaarheid van zo'n seizoensfinale met 18 landen in 1 week op 1 plaats? "Dat is moeilijk in te schatten. Dat hangt van de datum af. Als ik nu hoor dat dat ergens midden november is, dan ben ik benieuwd hoeveel spelers zich daar nog echt gemotiveerd gaan tonen. Dat valt midden in de voorbereidingsperiode."

   

  "Dat zou kunnen werken, maar daar zal wat tijd overgaan. Hoe zal dat lopen, welke sfeer brengt dat met zich mee? Gaan we dezelfde verplaatsing van supporters kunnen genereren zoals in het voetbal gebeurt? Ik betwijfel dat, maar we moeten er nu gaan aanstaan en proberen er een succes van te maken."

  Steve Darcis, Judy Murray en Robin Haase keuren hervorming af: