• home
 • video
 • pas verschenen

  Sensatie: Zweedse tiener vliegt over 6,05 meter

  Renaud Lavillenie en Armand Duplantis

  Renaud Lavillenie knuffelt zijn opvolger Armand Duplantis.

  Op het atletiektoernooi van de Europese kampioenschappen zijn het de tieners die de show gestolen hebben. Na de 17-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen en onze landgenoot Jonathan Sacoor (18) was het nu aan de Zweed Armand Duplantis. De 18-jarige polsstokspringer ging als enige over 6,05 meter.

  Vorige maand had Armand Duplantis zich tot wereldkampioen bij de junioren gekroond met een sprong over 5,82 meter. Op de Europese kampioenschappen bij de grote jongens vloog de jonge Zweed maar liefst 23 centimeter hoger.

   

  Duplantis verbaasde het publiek met zijn torenhoge sprongen. Eerst rondde hij in een keer de 6 meter, daarna ging hij ook bij zijn eerste poging over 6,05 meter.

   

  De ervaren polsstokspringer Lavillenie was er als de kippen bij om de knul te feliciteren. De 31-jarige Fransman, wereldrecordhouder indoor (6,16 meter), gaf Duplantis een dikke knuffel.

   

  Lavillenie bleef achter met brons, want ook de jonge Rus Morgoenov verbaasde de wereld. De 21-jarige atleet vloog over 6 meter, Lavillenie bleef steken op 5,95 meter.

   

  De Belgische recordhouder Arnaud Art eindigde op de 9e plaats met een sprong over 5,65 meter.

  VIDEO: Duplantis springt over 6 meter

  Armand Duplantis in actie.

  VIDEO: Zijn sprong over 6,05 meter

  Armand Duplantis wordt Europees kampioen op zijn 18e.

  Zelfs Lavillenie wil een selfie

  Art: "Het zijn monsters"

  Arnaud Art maakte de knalprestatie van dichtbij mee. "Het zijn geen polsstokspringers, maar monsters", lachte de Belg.

  EK van de tieners

  Armand Duplantis is niet de enige tiener die furore maakte in Berlijn. De 17-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen liep naar goud op de 1.500 en de 5.000 meter.

   

  En Jonathan Sacoor blonk op de 4x400 meter uit in zijn duel met de kloeke Brit Hudson-Smith. Kijk hieronder nog eens naar zijn race met de Belgian Tornados.