• home
 • video
 • pas verschenen

  Hannes, Dauwens en Zagré kunnen laatste EK-kans niet benutten

  Pieter-Jan Hannes wist dit seizoen nooit naar zijn beste niveau toe te groeien.

  Pieter-Jan Hannes kon dit seizoen nooit naar zijn beste niveau toegroeien.

  Robin Vanderbemden heeft de goede vorm te pakken met het oog op het EK.

  Robin Vanderbemden heeft de goede vorm te pakken met het oog op het EK.

  0 / 0

  Op de Flanders Cup atletiekmeeting in Ninove hebben enkele Belgische atletiektoppers naast hun laatste EK-strohalm gegrepen. Pieter-Jan Hannes, Robin Hendrix, Axelle Dauwens en Anne Zagré zien het EK in Berlijn aan hun neus voorbijgaan. Voor de beloftevolle Obasuyi was er wel goed nieuws.

  Hannes en Hendrix falen op de 1.500 meter

  Pieter-Jan Hannes en Robin Hendrix zijn er niet in geslaagd zich op de 1.500 meter voor het EK atletiek in Berlijn te plaatsen. Hendrix werd beste Belg in 3'39"11, Hannes volgde in 3'41"33. Onvoldoende voor het EK in Berlijn, waarvoor de limiet op 3'38"10 vastgepind is.

   

  Tot even voorbij 1.000 meter zaten Hannes en Hendrix nog op schema, maar in het slot lukte het onze landgenoten niet om het tempo voldoende hoog te houden. De winst op de 1.500 meter ging naar de Fransman Rabii Doukkana in 3'36"13.

   

  Hendrix liep eerder dit seizoen wel de EK-limiet op de 5.000 meter, maar mag als 4e Belg van het seizoen, na Soufiane Bouchikhi, Bashir Abdi en Isaac Kimeli, niet naar het EK.     

   

  Net als Hendrix Pieter-Jan Hannes is er niet bij in Berlijn. "Het voelde minder goed dan vorige week in Heusden. Ik moest echt werken om er aan te blijven hangen vandaag, en het ging steeds één of twee secondjes te hard voor mij. Na mijn gesukkel in de winter komt het EK gewoon twee maanden te vroeg."

  Hendrix liep de EK-limiet, maar mag niet naar Berlijn.

  Hendrix liep de EK-limiet, maar mag niet naar Berlijn.

  Ook Dauwens en Zagré zien EK aan neus voorbijgaan

  Ook Axelle Dauwens zal ontbreken op het EK. Dauwens strandde op de 400m horden op de 5e plaats met een tijd van 57"53, bijna een volledige seconde boven de limiet, die op 56"68 staat. Voor Dauwens betekent haar tijd wel een beste seizoensprestatie.

   

  Ook Anne Zagré kon zich, ondanks winst in de finale van de 100 meter horden, niet plaatsen voor het EK. Zagré snelde naar een tijd van 13"23, 11 hondersten boven de EK-limiet. 

   

  Zagré moest het na het afhaken van de Nederlandse Nadine Visser in de finale zonder noemenswaardige concurrentie doen, en dat brak de Belgische hordeloopster zuur op. Met haar tijd in de reeksen, waarin Visser wel nog aanwezig was, was Zagré immers op slechts 6 honderdsten van de EK-limiet gestrand.

   

  Zagré zal het EK dus thuis vanuit haar zetel moeten volgen. "Dat is een heel raar gevoel. Ik heb nog nooit een toernooi gemist in mijn carrière, zelfs niet in de jeugdreeksen. Ik zal niet weten wat te doen in de maand augustus. Ik loop geen wedstrijden meer dit jaar. Ik zie niet in met welk doel dat zou zijn."

  Axelle Dauwens

  Axelle Dauwens (archief) grijpt naast haar laatste strohalm voor het EK.

  Belofte Obasuyi loopt wel EK-limiet

  Het was niet alleen kommer en kwel voor de Belgen in Ninove want Michael Obasuyi slaagde er wel in een EK-ticket te veroveren. De amper 18-jarige hordeloper werd 4e in zijn finale op de 110 meter horden, in een tijd van 13"75. Uitstekend nieuws voor de jonge atleet, want als belofte hoefde Obasuyi slechts onder de EK-limiet van 13"85 te duiken. De winst in de finale ging naar de Noor Vladimir Vukikevic, in 13"58.

   

  "Ik weet niet hoe ik mij vandaag moet voelen en geloof er eigenlijk helemaal niks van dat ik zo snel heb gelopen", was Obasuyi achteraf stomverbaasd. "Wat er dit seizoen nog bijkomt, is gewoon bonus, en dan is het genieten maar. Vooral met het oog op de volgende jaren is dit behoorlijk veelbelovend."

  Michael Obasuyi

  Obasuyi (archief) mag in extremis naar in Berlijn.

  Nieuw persoonlijk record voor Robin Vanderbemden

  Robin Vanderbemden was reeds geplaatst voor het EK atletiek waardoor hij zijn wedstrijd op de 200 meter vrijwel zonder stress kon aanvatten. Dat loonde, want de 24-jarige sprinter snelde met 20"43 naar een nieuw persoonlijk record.

   

  Vanderbemden schuift zo juist voor het EK naar een 16e plaats op de Europese ranking. "Ik ben er klaar voor", reageerde hij. "Deze chrono moet in principe altijd volstaan voor een finaleplaats. Een medaille lijkt me dan weer te hoog gegrepen."

  Robin Vanderbemden (links) zal op het EK ook proberen te schitteren met de estafetteploeg.

  Kevin Borlée fractie sneller dan Jonathan

  Op de 400 meter nam een bijna voltallige selectie van de Belgian Tornados, de mannelijke estafetteploeg op de 400 meter, het tegen elkaar op.

   

  In die titanenstrijd was het Kevin Borlée die aan het langste eind trok. Bij een sterke tegenwind liep hij naar een tijd van 45"59, zijn tweelingbroer Jonathan werd 2e in 45"90. Julien Watrin werd 3e en lijkt zijn plek bij de EK-estafetteploeg van selectieheer Jacques Borlée verzekerd te hebben.

   

  Kevin Borlée toonde zich na de wedstrijd een tevreden atleet. "Het gevoel was goed. Volgens mij heb ik de benen om onder de 45 seconden te duiken, maar in de 1e 200 meter kon je gewoon niet hard gaan met die wind vandaag."

   

  Broer Jonathan koos wel voor een snelle start, maar betaalde dat cash in de slotmeters.  "Een topchrono was gewoon onmogelijk met die wind", beaamde hij. "Maar deze wedstrijdprikkel had ik absoluut nodig met het oog op het EK. Ik voel me elke dag beter, al was ik liever met meer vertrouwen naar Berlijn gegaan. Het ritme begint wel eindelijk te komen. "

  Kevin Borlee

  Kevin Borlee (archief) won een prestigeduel met broer Jonathan.