• home
 • video
 • pas verschenen

  De degradatiekandidaten: "De usual suspects, maar ook Lokeren en KVK"

  Peter Maes en Glen De Boeck.

  Komen Maes en De Boeck dit seizoen in de gevarenzone?

  In het laatste deel van hun vooruitblik op het nieuwe seizoen, geven Tom Boudeweel en Bert Sterckx hun pronostiek. Wie haalt Play-off 1 en wie degradeert uit de hoogste voetbalklasse op het einde van het seizoen?

  "Zulte Waregem is altijd een ploeg om rekening mee te houden voor de top zes"

  "Als we ervan uitgaan dat de G5 net als vorig jaar in Play-off 1 te bewonderen zal zijn, zie ik Charleroi het laatste plaatsje wel opeisen", begint Tom Boudeweel. "Ik heb ze nog niet zien spelen in de voorbereiding, maar op basis van de koopmanskunsten van Bayat en het boetseertalent van Felice Mazzu, denk ik dat ze een rol kunnen spelen. Net als Francky Dury slaagt hij er elk jaar opnieuw in om een hecht team te kneden."

  "Voor mij is Zulte Waregem altijd een ploeg om rekening mee te houden voor de top 6", pikt Sterckx in. "Van Dury weten we dat hij altijd een goede ploeg bouwt. Bovendien spelen Essevee dit jaar geen Europese matchen dus dat kan al geen punten kosten. Ik denk dan ook dat Zulte Waregem opnieuw zal meedoen voor Play-off I. Het wordt net in of net buiten de top zes."

  "Nochtans lijkt het voorlopig nog niet echt te klikken bij Zulte Waregem", merkt Tom Boudeweel op. "Daar ligt nog wat werk op de plank. De efficiëntie moet omhoog, er moet nog wat talent bij en ook de automatismen zitten nog niet in het team ingebakken." 

  "Alles wat je over Gert Verheyen opvangt, is positief"

  Tom Boudeweel kijkt ook uit naar het debuut van Gert Verheyen als hoofdcoach. "De voorbije jaren deed hij wel wat ervaring op als jeugdcoach, maar nu moet hij dagelijks een kleedkamer gaan managen. Omgaan met ontevreden spelers, dat is toch nog iets anders. "

  "De ploeg is ook enkele belangrijke spelers kwijt met Milic, Musona en Gano", weet Sterckx. "Maar over de nieuwe coach is iedereen alvast lovend. Alles wat je over hem opvangt, is positief: het is een goeie trainer, heeft tactisch inzicht en is mee met de laatste trends. De vraag is nu natuurlijk hoe dat zich zal vertalen in de resultaten. Ik denk dat iedereen het hem wel gunt om een mooi verhaal te schrijven in Oostende." 

  "Natuurlijk is niet alleen de trainer nieuw,  KV Oostende is ook gewoon een andere club geworden, nu het tijdperk Coucke achter ons ligt", voegt Boudeweel toe. "Je zou de aanstelling van een relatief onervaren coach als Verheyen een risico kunnen noemen, maar uiteindelijk zijn het de spelers die het moeten doen. De kustploeg biedt Verheyen in ieder geval een ideaal kader om zijn eerste stapjes te zetten als trainer." 

  Lokeren bij degradatiekandidaten? "Play-off II is geen waardemeter"

  Buiten de traditionele staartploegen schuift Tom Boudeweel Lokeren naar voren als potentiële degradatiekandidaat. "Ik denk dat iedereen zich wat miskijkt op de resultaten eind vorig seizoen in Play-off II. Dat is toch echt geen waardemeter. Het grote probleem vorig seizoen was doelpunten maken, een probleem dat tot dusver niet opgelost lijkt. Lokeren haalde enkel een Wit-Rus en Tirpan. Ik denk dus wel dat het onderaan zal moeten strijden."

  Sterckx deelt die mening niet. "Naar het einde van vorig seizoen was er toch een nieuwe drive in Lokeren. Ik kan me voorstellen dat coach Peter Maes en voorzitter Lambrecht graag nog eens een goed seizoen zouden draaien". 

  "Eupen, Moeskroen en Cercle lijken het minst gewapend"

  Eupen en Moeskroen komen wel op beide lijstjes met kandidaten voor. "Eupen zag enkele belangrijke spelers vertrekken met Leye, Kone en Tirpan", zegt Sterckx.

   

  Boudeweel: "Moeskroen op zijn beurt is altijd een vraagteken, omdat je er niks van weet. Elk jaar opnieuw arriveert daar een karrenvracht aan buitenlanders die je moeilijk kan inschatten. Vorig seizoen had Moeskroen het geluk dat het een goede start kende onder Rednic. Zo was er een basis om op het einde van het seizoen nipt in 1A te blijven. Als het dat geluk nu niet heeft, weet ik niet of Frank Defays sterk genoeg staat als trainer om die ploeg op de rails te krijgen." 

  "Ook Cercle Brugge haalde veel onbekende spelers"

  Bij Cercle Brugge is het een beetje hetzelfde verhaal. "Ook Cercle haalde veel onbekende spelers. Met Laurent Guyot stelde het bovendien een trainer aan die de competitie totaal niet kent."

   

  "Het zal er voor de nieuwe coach op aan komen om een team te smeden van de vele nieuwe spelers", piktTom Boudeweel in. "De titel van vorig seizoen zou een boost kunnen geven, maar we mogen onze competitie toch niet onderschatten, het is niet eenvoudig om hier door te breken."

   

  "Het voetbal hier is helemaal anders dan in Nederland, waar de spelers meer vrijheid krijgen. In België wordt er veel korter gedekt: bij veel ploegen is een strakke organisatie dan ook prioriteit nummer 1. Voor jonge spelers die van Monaco komen is het dan ook niet zo evident om hier te aarden en dat spel op te pikken."  

  "Mboyo en Kanu zijn geen garantie op succes"

  "Tot slot plaats ik ook vraagtekens bij KV Kortrijk", zegt Sterckx. "Ze hebben een smalle kern en het valt nog af te wachten of spelers als Mboyo en Kanu een meerwaarde kunnen bieden." 

   

  "De relatie tussen coach De Boeck en het bestuur is ook niet optimaal, dus het zou daar wel eens kunnen ontploffen als de resultaten wat tegenvallen", denkt Boudeweel.

   

  "Voorzitter Allijns mag dan wel pronken met de transfers van Mboyo, Kanu en eventueel Ezekiel, een garantie op succes bieden zij toch allesbehalve. Mboyo heeft zeer weinig gespeeld de afgelopen jaren, en Kanu is nu toch ook niet de wereldvoetballer. Beide spelers worden nu met grote trom binnengehaald, na vele jaren van omzwervingen. Ook Ezekiel wordt genoemd. Het lijkt wel een reünie. Ik vind het alleszins een vreemde zaak".