• home
 • video
 • pas verschenen

  "Met huidige materiaal kan Preud'homme niet beter doen dan Sa Pinto"

  Standard-AA Gent is vrijdagavond de opener van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League. Sporza-commentatoren Tom Boudeweel en Bert Sterckx schatten Standard en Gent in en laten ook hun licht schijnen over RC Genk.

  "Orlando Sa is meerwaarde voor Standard"

  "Bij Standard is er stabiliteit geweest, tot deze week", vertelt Bert Sterckx. "Carcela kwam lang niet opdagen en Edmilson koos voor het geld uit Qatar. Voor Standard is dat toch een enorme aderlating. De voorrondes van de Champions League komen er al heel snel aan. Dan heb je wel spelers nodig die met een klasseflits een wedstrijd kunnen beslissen."

   

  Standard heeft wel Maxime Lestienne binnengehaald. "Als hij zijn niveau van destijds haalt, kan hij een waardige vervanger zijn. Maar ik geloof niet dat hij meteen een meerwaarde zal zijn. Daarvoor heeft hij tijd nodig."

   

  Tom Boudeweel: "Ik weet ook niet of Lestienne een garantie is op succes. Een pluspunt voor Standard is wel dat Orlando Sa terug is. Ik vind dat een heel sterke spits. Hij heeft toch 30 keer gescoord in 62 wedstrijden. Hij zal een meerwaarde zijn. Op de flanken zal Standard misschien wel nog iets moeten halen."

   

  "Een voordeel is ook dat Michel Preud'homme altijd de perceptie mee heeft. Hij staat weinig ter discussie bij publiek en pers. En met het systeem van de play-offs koop je als trainer ook altijd wat krediet."

  Orlando Sa

  Orlando Sa

  "Preud'homme kan niet beter doen dan Sa Pinto"

  Wat verwachten Boudeweel en Sterckx van Michel Preud'homme bij Standard?"Hij heeft zoveel ervaring en vakmanschap dat het uiteindelijk wel goed zal komen. Er zal wel op een andere manier gevoetbald worden dan onder Sa Pinto. Dat zal toch wat tijd kosten", denkt Sterckx.

   

  Boudeweel: "Volgens mij kan hij met het huidige materiaal niet beter doen dan Sa Pinto. Wat ik overigens een heel rare situatie vind, is dat Preud'homme niet alleen coach is, maar ook technisch directeur én hij zit in het bestuur. Wie gaat hem evalueren en analyseren?"

   

  "Op de fratsen van Carcela en Edmilson heeft hij ook nog geen vat gekregen. Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan."

  Michel Preud'homme

  Michel Preud'homme

  "Zoeken naar defensieve stabiliteit bij AA Gent"

  "Bij AA Gent heb ik een raar gevoel", vertelt Tom Boudeweel. "Het is er een komen en gaan. Olayinka is verkocht en Janga - in de winterstop gekomen - is al weer weg. Een Dompé is nieuw, maar die heeft niet veel gespeeld de voorbije jaren. Ik ben ook benieuwd hoeveel respijt Yves Vanderhaeghe zal krijgen. Ik gun het hem absoluut dat hij het vertrouwen krijgt en kan werken aan een team."

   

  Bert Sterckx denkt dat Vanderhaeghe het volle vertrouwen heeft. "Anders had je hem toch tijdens de zomer vervangen? Het is zijn eerste volledige cyclus bij Gent. Hij kan vanaf het begin opbouwen nu."

   

  "Ik denk dat de defensie het grootste probleem is van AA Gent. Bronn en Gigot waren vorig seizoen de steunpilaren, maar Bronn is nog een tijd out en Gigot is vertrokken. En gaat doelman Kalinic blijven? Het zou een aderlating zijn als die ook nog vertrekt, ook al is er met Coosemans al een goeie vervanger. Achterin wordt het zoeken naar nieuwe stabiliteit. Een verdediging moet ingespeeld geraken op elkaar en dat kweek je niet op 2 dagen."

  Yves Vanderhaeghe

  Yves Vanderhaeghe

  "Odjidja zal zich willen bewijzen"

  AA Gent haalde wel middenvelder Vadis Odjidja met grote trom binnen. "Vorig seizoen was het middenveld een groot probleem. Ik denk dat ze nu hopen dat Odjidja met al zijn ervaring voor evenwicht kan zorgen", zegt Bert Sterkcx.

   

  "Zijn rol zal heel bepalend zijn. Hij is 29 jaar en kan nog wel een paar jaar op niveau spelen zonder op zijn retour te zijn."

   

  Tom Boudeweel heeft wel zijn reserves.  "Voor Gentenaars is Odjidja een "wauw-transfer", omdat hij van Gent is. Maar wat weten we over hem? Hij is 29 en heeft wat rondgezworven. Twee jaar geleden heeft hij een goed seizoen gehad bij Legia Warschau. Van zijn periode bij Olympiakos weten we niet veel."

   

  "Hij zal zich wel willen bewijzen, maar hij zal mee moeten zijn. Als hij meteen belangrijk is en goed speelt, kunnen ze er iets aan hebben. Maar als er wat gemakzucht insluipt, zal hij niet de regelaar zijn en de man die alles doet draaien."

  "Genk was al goed en heeft goed ingekocht"

  "Ik ben benieuwd naar de ambitie van RC Genk", zegt Bert Sterckx. "Als je naar die groep kijkt, lijkt die wel klaar om eens te oogsten. Er spelen toch enkele jongens die er al enkele jaren zijn."

   

  "De spelers die vertrokken zijn, zijn vervangen door voornamelijk onbekende jongeren. Het is afwachten wat die kunnen brengen. Maar met jongens als Pozuelo, Trossard, Karelis, Samatta en nieuwkomer Gano is er toch heel veel talent in huis om er een goed seizoen van te maken."

   

  "Ik geloof ook wel in Genk", pikt Tom Boudeweel in. "Ze hadden vorig jaar al een goeie ploeg en ze hebben goed ingekocht. In het begin van het seizoen zullen ze vooral focussen op Europa. Voor hen ligt de focus op de eerste weken."