• home
 • video
 • pas verschenen

  "De komst van Coucke was nodig om Anderlecht nieuw leven in te blazen"

  Anderlecht

  Wordt het dit seizoen Couckenbak bij Anderlecht?

  In het tweede deel van hun vooruitblik staan Tom Boudeweel en Bert Sterckx stil bij Anderlecht. RSCA leek de voorbije maanden door de komst van Marc Coucke wel een bouwwerf. Liggen de fundamenten er al of is er nog veel werk aan de winkel?

  "Coucke is erin geslaagd de achterban voor zich te winnen"

  "Marc Coucke is een populist", opent Tom Boudeweel. "Hij is er in geslaagd om de achterban voor zich te winnen. Anderlecht zat in een dipje qua toeschouwers en beleving en Coucke is natuurlijk de ideale man om dit te doen heropleven."

   

  "Hij heeft bijna half KV Oostende leeggehaald, zowel spelers als mensen voor de omkadering. Coucke breekt dan ook met de tradities van het huis. Hij heeft het stadion vernieuwd. En zaken die bij KVO werkten, worden nu overgenomen."

   

  "Hij breekt met de stijl van het huis. Nu zal er wat meer "hoempapa" aan te pas komen en zullen er meer inkomsten gehaald worden uit plezier. De vraag is natuurlijk of dit zal aanslaan bij de supporters en de sponsors. In elk geval: het was nodig om de club nieuw leven in te blazen."

  "Anderlecht let meer op zijn centen"

  De hamvraag bij Anderlecht: is het Coucke-effect ook op sportief vlak al merkbaar? "Toch wel", antwoordt Bert Sterckx. "Sommige transfers zijn al een hele tijd bekend, terwijl er vroeger toch vaak lastminutetransfers werden gedaan."

   

  "Het zijn nu ook veelal jonge spelers, terwijl er vroeger zo nu en dan een grote naam als Defour werd gehaald. Het zijn voorlopig geen grote namen, maar wel jonge spelers waarvan ze hopen dat ze doorbreken en die ze dan later met winst kunnen verkopen."

   

  "Of dat een bewuste politiek is? Anderlecht is een andere weg ingeslagen en ze letten meer op hun centen. In januari werd er al gezegd dat het geld niet meer door ramen en deuren zou worden gegooid. De supporters wachten wellicht nog op een grote naam, maar men is voorzichtiger geworden."

  "Vanhaezebrouck lijkt zich niet te veel zorgen te maken"

  Is coach Hein Vanhaezebrouck tevreden over zijn kern? "Er zitten veel onbekende spelers bij zoals Abazaj en Adzic en jongens als Musona en Milic lijken vooral transfers in de breedte. Maar Vanhaezebrouck lijkt zich niet te veel zorgen te maken. Hij gelooft in de jongeren en het zal hier misschien ook gewoon mee moeten gebeuren."

   

  Op uitgaand vlak kan er wel nog iets bewegen. "Ik denk dat Teodorczyk nog zal vertrekken. Hij heeft een duur contract en daar willen ze duidelijk vanaf. Met Santini hebben ze ook al hetzelfde profiel gehaald. Als ze hem nog kunnen verkopen, dan zullen ze dat doen."

   

  "Ook Kara en Najar worden vaak genoemd bij de vertrekkers en Dendoncker zal bijna zeker vertrekken. Het zijn namen die al een paar jaar meegaan in de Belgische competitie. Dat kan een aderlating zijn, maar kan tegelijk ook een nieuwe dynamiek geven met die andere jongens."

  "Op Europees niveau zal de defensie te zwak zijn"

  "Ik denk dat Vanhaezebrouck stilaan gekregen heeft wat hij wou", pikt Tom Boudeweel in. "Op Teodorczyk rekent hij niet meer, dat was vorig jaar al een moeilijk geval."

   

  "In de voorbereiding werd redelijk veel gescoord, maar het probleem ligt eerder in de defensie. Dat is toch de basis. In België volstaat het misschien wel om een goaltje meer te maken dan de tegenstander, maar de lat moet toch liggen op Europees niveau. Daar liggen de inkomsten."

   

  "Op dat niveau zal de defensie te zwak zijn, denk ik. Spajic is weg en Dendoncker en Kara vertrekken misschien. Hier hebben ze voorlopig nog niet genoeg ingekocht. Met ook nog Deschacht die weg is, moeten ze daar nog iets halen."

   

  "Tot slot wordt het ook afwachten hoe de Franse doelman Didillon het zal doen. Hij lijkt voorlopig de voorkeur te krijgen op Boeckx, maar het is een jonge kerel. Zal hij mentaal sterk genoeg zijn om nummer 1 te zijn bij een grote club als Anderlecht?