• home
 • video
 • pas verschenen

  Champions League en WK in hetzelfde jaar: Varane voegt zich bij select clubje

  Raphael Varane Champions League WK

  Raphael Varane is nog maar de vierde speler die de Champions League en het WK wint in hetzelfde jaar.

  Christian Karembeu, Roberto Carlos en Sami Khedira. Dat waren tot voor kort de enige spelers die in een seizoen zowel het WK als de Champions League wonnen. In dat illustere rijtje komt nu ook de naam van Raphael Varane te staan. De verdediger, die zondag de wereldtitel pakte met Frankrijk, won namelijk dit seizoen ook al de Champions League met zijn club Real Madrid. 

  De combinatie WK/Champions League winnen is zeker geen alledaagse prestatie. Voor de finale zondag, waarin Les Bleus Kroatië klopten met 4-2 en zo een tweede wereldtitel in de geschiedenis pakten, slaagden er slechts drie spelers in om de twee prestigieuze prijzen te winnen in hetzelfde jaar. 

  Karembeu in 1998, Roberto Carlos in 2002

  De eerste was de Fransman Christian Karembeu, een middenvelder die net als Varane de Champions League won met Real (1-0 tegen Juventus) in 1998, om vervolgens wereldkampioen te worden met de Franse nationale ploeg (3-0 tegen Brazilië). 

  Vier jaar later was het alweer prijs. Deze keer viel de eer te beurt aan Roberto Carlos, de legendarische linksachter uit Brazilië.

   

  Hij was vier jaar eerder al ploegmaat van Karembeu toen Real het Kampioenenbal won, en dit jaar stond hij ook op het veld toen de Koninklijke Bayer Leverkusen klopte in de finale (1-2).  Enkele maanden later pakte de linksachter ook de wereldtitel met Brazilië (2-0 tegen Duitsland).

  Ook Khedira won beide toernooien in 2014

  Voor de volgende in het rijtje moeten we naar het WK in Brazilië van vier jaar geleden. Geen Fransman of Braziliaan dit keer, maar wel de Duitser Sami Khedira.

   

  De middenvelder droeg bij aan La Décima, de tiende eindzege die Real Madrid behaalde in de Champions League. Enkele maanden later werd hij wereldkampioen met de Mannschaft (1-0 tegen Argentinië), nadat hij een doelpunt meepikte in de memorabele 7-1 overwinning tegen gastland Brazilië in de halve finale. 

  Varane wel, Kroaten niet

  Nog dit: mocht Kroatië de finale tegen Frankrijk toch gewonnen hebben, was deze eer niet Varane, maar wel twee andere spelers te beurt gevallen. De Kroatische middenvelders Luka Modric en Mateo Kovacic, beiden Real Madrid, wonnen namelijk net als Varane de Champions League, eind mei tegen Liverpool (3-1).