• home
 • video
 • pas verschenen

  Verbist: "Ik hoop dat het WK de perceptie over de videoref in België zal veranderen"

  Johan Verbist over de VAR

  Johan Verbist analyseert de VAR op het WK.

  Afgelopen seizoen was er in België veel te doen over de ingrepen van de VAR (Video Assistant Referee). Ook op het WK in Rusland bleek de afgelopen weken dat het systeem nog niet op punt staat. Johan Verbist geeft zijn mening en blikt hoopvol vooruit op het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League.

  De VAR werd het afgelopen WK voor het eerst geïntroduceerd op het hoogste niveau. In verschillende wedstrijden werd de technologie gebruikt, maar vaak waren de beslissingen voer voor discussie. Onder meer in de finale, waar Frankrijk een strafschop kreeg na handspel van Ivan Perisic. 

   

  Scheidsrechtersbaas Johan Verbist had verwacht dat er ook op het WK fouten zouden gemaakt worden, net als in België vorig seizoen. "Bij een aantal fases had de videoref wel moeten tussenkomen, maar deed die dat niet. Of omgekeerd, soms kwam de VAR tussen wanneer dat niet nodig was", aldus Verbist. 

  Volgens Verbist heeft het WK aangetoond dat in België niet zo slecht gewerkt werd als men liet uitschijnen. "Zolang er met mensen gewerkt wordt, zullen er fouten gemaakt worden. Het is de bedoeling om de fouten zo goed mogelijk te reduceren, maar volledig perfect zal het nooit zijn", aldus Verbist.  "Ik hoop dat de perceptie over de videoref in België na dit WK nu ook zal veranderen."

  Bekijk hier nogmaals de discutabele penaltyfase in de finale

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Klaar voor een nieuw seizoen

  Het WK is nog maar net achter de rug of het nieuwe voetbalseizoen in de vaderlandse competitie staat alweer voor de deur. Over twee weken trekt de Jupiler Pro League zich weer op gang, mét VAR.  Een nieuwigheid is wel dat de scheidsrechters dit seizoen in elke wedstrijd een beroep kunnen doen op de technologie.

   

  Verder zullen er na het ontslag van Yves Marchand  vijf vaste videorefs actief zijn, aangevuld met actieve scheidsrechters. Ook de semiprofs zijn sinds kort bezig met hun VAR-opleiding. 

   

  Verbist wil dit seizoen dan ook op alle vlakken beter doen dan vorig jaar. Zo slaagden vorig jaar verschillende scheidsrechters en assistenten niet voor hun fysieke en/of theoretische proeven (onder meer Erik Lambrechts en Christof Dierick).

   

  Verbist windt er geen doekjes om: "Dat mag je gerust een debacle noemen. Vooral bij de assistenten was het schandalig. Uit wat ik al gehoord heb, blijkt wel dat ze de boodschap begrepen hebben en dat het dit jaar veel beter zal zijn. Ik verwacht dat iedereen zal slagen."

  Ik verwacht dat iedereen zal slagen. We zijn er klaar voor. 

  Johan Verbist

  Na een moeilijk testseizoen heeft Verbist vertrouwen voor de nieuwe jaargang. "De videorefs van vorig seizoen hebben een jaar ervaring en zijn dus ook beter voorbereid. Hoe meer ervaring je hebt, hoe minder fouten je maakt. Met de begeleidingen die ze gekregen hebben en de info die ik kreeg van de instructeurs, heb ik er vertrouwen in."

  Twee nieuwe scheidsrechters komen over van 1B

  Scheidsrechtersbaas Verbist gaf ook nog mee dat er volgend seizoen met Kevin Van Damme en Lothar D'hondt twee nieuwe scheidsrechters te zien zullen zijn in de Jupiler Pro League.

   

  Van Damme (27) en D'hondt (24) ruilen de Proximus League (1B)  voor het hoogste niveau. Eind vorig seizoen floten ze al een wedstrijd in play-off 2 om wat te wennen aan het niveau. 

   

  Kevin Van Damme behoort sinds kort tot de tien semiprofs nadat hij werd geselecteerd uit negen kandidaten. Lothar D'hondt is met zijn 24 lentes dan weer de jongste ref ooit in de hoogste Belgische voetbalklasse.