• home
 • video
 • pas verschenen

  Onze man feest mee in Parijs: "Jammer genoeg weer rellen"

  De politie moest het waterkanon inzetten tegen relschoppers in Parijs.

  Het feest in Parijs verliep niet zonder incidenten. De politie moest het waterkanon inzetten.

  0 / 0

  Voetbal een feest. Dat was het gisteren natuurlijk ook in Frankrijk, waar duchtig de 2e wereldtitel gevierd werd in alle steden en dorpen. Het feest ontaardde in verschillende steden evenwel in rellen. Zo werd in Parijs de politie bekogeld met stenen en glazen op de Champs-Elysées en werd een winkelcomplex geplunderd.

  VRT-journalist Peter Decroubele maakte het feest in Parijs mee: "Ik bevond mij tussen enkele tienduizenden fans in de straten van Parijs. De stad was één heksenketel: getoeter, lawaai, mensen die zongen en sprongen. De buurt rond de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe liep volledig vol met mensen die vierden."

   

  Het werd een groot feest. "Maar eigenlijk heeft dat niet zo lang geduurd", stelde onze man in Parijs vast. "Mochten wij Belgen wereldkampioen zijn geworden, gingen we de hele nacht door. Rond 2u was hier het meeste afgelopen."

   

  De reden daarvoor lag volgens Decroubele bij de rellen: "De ordediensten - er waren 4.000 politiemensen ingezet - controleerden alles heel strikt. In het begin van de avond werd er al een winkelcomplex vlakbij de Champs-Elysées geplunderd door een 30-tal heethoofden."

   

  Het was niet de eerste keer de voorbije weken dat er rellen waren in Frankrijk. "Dat is jammer. Het land heeft er een beetje een patent op. Of ze nu winnen of niet: er is altijd wel ergens iets. Daar waren dus rellen en hier en daar moesten de ordediensten tussenkomen met traangas. Het is niet dat de hele stad in oorlog was, maar het is en blijft jammer dat dat gebeurt en het feest ontsierd."

  Vluchtmisdrijf bij ongeval met kinderen in Nancy

  De wanordelijkheden beperkten zich niet alleen tot Parijs. Onder meer in Nantes, Lyon, Marseille en Rouen waren er ook rellen. In Nancy werd de viering overschaduwd door een ongeval met een motorfiets. Drie kinderen raakten zwaargewond, toen die op hen inreed. De bestuurder is gevlucht.

  Foto's van feest en rellen: