• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Ontroerd door ontvangst, dit had ik niet verwacht"

  Martinez: "Vandaag was een dag van pure emoties, van samenhorigheid, van blijdschap en van trots"

  Bondscoach Roberto Martinez was de eregast in de laatste uitzending van Villa Sporza. De oefenmeester was rad van tong over de viering in Brussel, de samenhorigheid binnen zijn spelersgroep en de toekomst.

  "De ontvangst in Brussel was echt ongelooflijk. Dit hadden we niet verwacht. Op het WK leef je een beetje in een bubbel en krijg je niet alles mee van die beleving in België", vertelt Roberto Martinez.

   

  "Vandaag was een dag van pure emoties, van samenhorigheid, van blijdschap en van trots. Dit heb ik nooit meegemaakt. Die oprechte blijdschap en die trots had ik niet in deze mate verwacht.  Door het voetbal hebben wij getoond dat diversiteit belangrijk is in de maatschappij. Wat we samen kunnen bereiken, is immens."

   

  "Ik heb me vandaag ook laten meeslepen door de emoties. Als je al die mensen ziet in rood, geel en zwart en al die jonge mensen ziet staan, die geïnspireerd worden door wat er gebeurt, dan moet je daar ten volle van genieten."

  "Spelers gemotiveerd met beelden van de fans"

  Tijdens het WK motiveerde Martinez zijn spelers met beelden van de supporters in België. "Ik zag op die beelden het geloof bij onze fans. Zoiets moet je delen met de spelers", zegt de bondscoach.

   

  "We hebben enkele video's aan de groep getoond, zodat de spelers dat geloof bij de supporters konden zien. Zeker voor de match tegen Brazilië wilden we dat de spelers de steun van het volk zouden voelen. Dat was een perfecte manier om die wedstrijd aan te vatten."

  Zeker voor de match tegen Brazilië wilden we dat de spelers de steun van het volk zouden voelen. Dat was een perfecte manier om die wedstrijd aan te vatten.

  "Hebben ons ware gelaat getoond"

  Hoe kijkt Roberto Martinez terug op het voetbal dat de Rode Duivels getoond hebben in Rusland. "Wij hebben ons ware gelaat getoond. We kunnen sterk zijn op de counter, georganiseerd, sterk aan de bal en teams uit verband spelen. We blinken uit in verschillende aspecten", vindt Martinez.

   

  "Ik onthoud vooral de samenhorigheid en de wil van elke speler om belangrijk te zijn. Dit is een echte ploeg, niemand is met zichzelf bezig. Dat was de sleutel dit toernooi voor ons."

  Ik onthoud vooral de samenhorigheid en de wil van elke speler om belangrijk te zijn.

  Over verlies tegen Frankrijk: "Iedereen speelt zoals hij wil"

  Enkel tegen Frankrijk liep het plannetje van Roberto Martinez niet naar wens en moesten de Rode Duivels een mokerslag incasseren. "Frankrijk wou geen enkel risico nemen. Ze vielen aan met drie spelers en verdedigden constant met tien spelers."

   

  "Die eerste goal was cruciaal. Normaal hebben we een team dat betere oplossingen kan vinden, maar tegen Frankrijk, dat nog teerde op wraakgevoelens na de verloren EK-finale, lukte dat niet."

   

  Toch vindt Martinez de wereldtitel van Frankrijk niet onverdiend. "Iedereen speelt zoals hij wil. België wil risico nemen, domineren en goals scoren. We scoorden zestien doelpunten. Er zijn ook andere manieren om te winnen, dat is een keuze. Frankrijk had wel de echte winnaarsmentaliteit."

   

  "Als coach van het Belgische elftal vind ik dat de manier waarop je wint, er ook toe doet. Niet enkel voor het toernooi, maar ook voor de nalatenschap en de volgende generaties die we willen creëren. We willen niet succesvol zijn op één toernooi."

  "Vriendenmatch tegen Spanje was een heel goed startpunt"

  In iets minder dan twee jaar als bondscoach heeft Martinez zijn stempel gedrukt op de Rode Duivels. Als scharniermoment noemt hij de kansloze 0-2-nederlaag tegen Spanje in een vrienschappelijke interland in september 2016.

   

  "Die vriendenmatch heeft me heel veel informatie gegeven. Ik voelde toen veel pijn en emoties bij de fans. Toen wisten we dat we het systeem moesten omgooien. Een gewone 4-3-3 of 4-2-3-1 zou niet genoeg zijn om het beste uit onze spelers te halen. Dat was een heel goed startpunt."

  We moeten op elk vlak nog verbeteren, zodat er jonge spelers opstaan die deze groep kunnen uitdagen. Deze spelers kunnen niet eeuwig doorgaan.

  "Jonge spelers die deze groep kunnen uitdagen"

  Na deze historische prestatie is het zaak om die hoogconjunctuur de volgende jaren te bevestigen (of nog beter te doen). Kan Martinez deze groep samenhouden? "Nu moeten we stap voor stap gaan", aldus de bondscoach.

   

  "We mogen de lat niet lager leggen, zowel op vlak van video-analyse als medische begeleiding en coaching in België. We moeten op elk vlak nog verbeteren, zodat er jonge spelers opstaan die deze groep kunnen uitdagen. Deze spelers kunnen niet eeuwig doorgaan."