• home
 • video
 • pas verschenen

  En de Sporza WK-Oscars gaan naar...

  Het wereldkampioenschap voetbal is afgelopen. Tijd om de balans van het toernooi op te maken. Sporza deelt 7 WK-Oscars uit, de ene al wat serieuzer dan de andere.

  Oscar voor beste drama

  Sportief gezien is het niet de Wereldbeker van Neymar geworden. De Braziliaanse superster liet zich wel opmerken, in negatieve zin dan, met zijn vele schwalbes, duikpartijen en overdreven reacties. 

  Oscar voor beste kortfilm

  Ook voor Duitsland werd het een WK om snel te vergeten. De wereldkampioen van 2014 overleefde een groep met Mexico, Zweden en Zuid-Korea niet. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Mannschaft strandt in de groepsfase op een Wereldbeker. 

  Oscar voor beste kostuumontwerp

  De meest opvallende truitjes op het WK waren ongetwijfeld die van Nigeria. De shirts, met opvallende groene fluotinten, werden nog voor het WK van start ging een echte hype. In een mum van tijd werden er meer dan 3 miljoen exemplaren van verkocht.

  Oscar voor beste langspeelfilm

  Frankrijk kroonde zich in Rusland tot winnaar van het WK door Kroatië te kloppen in de finale. De wereldkampioenen lieten zich in hun wedstrijden ook opmerken op een minder fraaie manier. In de slotfase van heel wat van hun matchen - ook tegen België - lagen Mbappé, Griezmann en co geregeld op de grond om tijd te rekken.

  Oscar voor beste scenario

  DELIRIUM! DELIRIUM! België speelde in de tweede ronde tegen Japan. Het zag er lang niet goed uit voor de Rode Duivels, die na de rust 0-2 achterkwamen. Maar in de extra tijd verloste Nacer Chadli de hele natie na een prachtige counter die de wereld rondging. Een beter scenario kon men op voorhand niet verzinnen. 

  Oscar voor beste hoofdrol

  Eden Hazard verkeerde in bloedvorm op het WK. De aanvoerder van de Rode Duivels dartelde over het veld en was een ware gesel voor zijn verdedigers. Misschien zagen we in Rusland wel de beste Hazard ooit. Met een finaleplaats was het dribbelwonder van Chelsea zonder twijfel Speler van het Toernooi geworden. Nu ging die eer naar Luka Modric.

  Oscar voor beste regisseur

  Roberto Martinez dirigeerde de Rode Duivels naar de 3e plaats in Rusland. Onze bondscoach overklaste en verraste de tegenstanders met zijn tactische keuzes en wissels.