• home
 • video
 • pas verschenen

  De Coninck: "We hadden echt wel een ploeg om wereldkampioen te worden"

  De Rode Duivels vieren een doelpunt.

  De Rode Duivels wonnen gisteren met 2-0 van Engeland.

  Voetbalanalist Wim De Coninck heeft met volle teugen genoten van het WK van de Rode Duivels, maar hij plaatst ook een kanttekening. "Tegen Frankrijk hebben we te weinig gedurfd en in onszelf geloofd. Dat is het enige dat we deze groep kunnen verwijten."

  "Belangrijk om WK af te sluiten met een zege"

  Ook Wim De Coninck zag de Belgen gisteren domineren tegen Engeland met de derde plaats op het WK als gevolg. "Ik vond het belangrijk om het toernooi met een zege af te sluiten", zegt hij.

   

  "Voor de perceptie van iedereen kon je maar beter een schitterend toernooi niet afsluiten met twee nederlagen na elkaar. De Belgen brachten het beste voetbal op dit WK en dus was een derde plaats nodig om het toernooi wat extra glans te geven."

   

  "Vooral in de eerste helft had je de indruk dat de Engelsen kapot zaten", gaat De Coninck verder. "Ze leken nog ontgoochelder dan de Belgen over het missen van de finale. Ze hadden er niet veel zin in, zo leek het."

   

  "In de tweede helft zijn ze toch nog komen opzetten. We zakten iets te ver in, maar daardoor konden we wel ons geliefkoosde spelletje spelen. De manier waarop we op dit WK gespeeld hebben, dat heeft heeft geen enkele ploeg gekund."

   

  "In elke counter zat gif en dreiging. De tegenaanval die eindigt bij Meunier (foto), zou de goal van het toernooi geweest zijn qua opzet en samenspel. We hebben laten zien dat we op dat vlak over het creatiefste en het meest getalenteerde elftal beschikken. Het spelsysteem van Martinez laat het ook toe om zo te spelen."

  De Belgen brachten het beste voetbal op dit WK en dus was een derde plaats nodig om het toernooi wat extra glans te geven.

  "We hadden echt een ploeg om wereldkampioen te worden"

  Thomas Meunier acteerde op een heel hoog niveau gisteren. Verrassend? "Hij werd afgebrand na die 3 vriendschappelijke interlands. Nu hebben we hem gemist tegen Frankrijk waardoor we de finale niet spelen", aldus De Coninck.

   

  "Hij was gisteren de beste Rode Duivel en ook de meest gretige en frisse. Een Meunier zoals we hem gisteren aan het werk zagen zou tegen de Fransen ook het verschil hebben kunnen maken. We hebben in die wedstrijd te weinig gedurfd en in onszelf geloofd. Dat is het enige dat we deze groep kunnen verwijten."

   

  "De Belgen wonnnen 6 van hun 7 wedstrijden", merkt De Coninck op. "Dat is uniek op zo'n Wereldbeker. Zeker als je dan geen wereldkampioen wordt. Het is om vreselijk veel spijt van te hebben dat we net in de halve finales verloren hebben."

   

  "Tegen de Fransen stond het tactisch goed. We hielden vooral rekening met hun sterke punten en waren er net iets te weinig van overtuigd dat we beter waren. We waren te voorzichtig."

   

  "De Duivels zeiden dat ze er alles aan gedaan hebben, maar dat vond ik niet. Als we binnen 2 jaar het EK winnen, zal er nog weinig op teruggekomen worden. Maar als we het ook daar "laten liggen", zal het feit dat we het WK niet gewonnen hebben toch veel pijn doen bij de spelers. We hadden echt een ploeg om wereldkampioen te worden."

  Tegen de Fransen stond het tactisch goed. We hielden vooral rekening met hun sterke punten en waren er net iets te weinig van overtuigd dat we beter waren. We waren te voorzichtig.

  "De voetbalvreugde straalde ervanaf bij Hazard"

  Ook voor De Coninck was Eden Hazard de absolute uitblinker bij de Rode Duivels. "Hazard was de beste speler van het toernooi. Hij haalde een geweldig niveau en was bijna ongrijpbaar. De voetbalvreugde straalde ervanaf en zijn continuïteit was ongezien. Hij zou het verdienen om Speler van het Toernooi te zijn, maar ik vrees ervoor. Kylian Mbappé en Luka Modric staan in de finale, dus het wordt moeilijk."