• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez en Kompany van trots vervuld: "Gevochten als leeuwen"

  Kompany en Martinez verstrengeld in geluk.

  Vincent Kompany en Roberto Martinez in een stevige omhelzing na de 3e plaats.

  Roberto Martinez - gisteren 45 geworden - heeft het verjaardagscadeau gekregen dat hij wou: de 3e plaats. "Iedereen moet tevreden zijn", vertelde de coach. "We hebben 6 van onze 7 duels gewonnen, chapeau voor de ploeg en iedereen errond", vulde Vincent Kompany aan.

  Martinez glom van trots na de match in de studio bij Peter Vandenbempt: "Ik ben heel trots. We mogen terugblikken op een fantastisch toernooi. We hebben talent, dat weten we, dat brengt je ergens, maar volstaat niet. De spelers wilden een team zijn, we werkten voor elkaar en zetten hun persoonlijke situatie opzij. Hun toekomst of een transfer kan altijd voor afleiding kan zorgen."

   

  "Het was een grote vreugde om met deze groep te werken. Ze zijn moedig geweest in hun tactisch discipline, we maakten veel goals, hebben 10 verschillende doelpuntenmakers en zijn derde."

   

  Was die 3e plek nog belangrijk? "Jawel. Met een plaats bij de top 4 moest iedereen al tevreden zijn. Maar over 10 jaar zouden we over een gemiste kans blijven horen. Deze groep heeft brons verdiend. Ze is een inspiratie voor de toekomst."

  Ondanks wissel: "Lukaku was beste nummer 9 van toernooi"

  Door de gemiste finale is het niet altijd simpel om zich op te laden voor de kleine finale. "Toen we in het stadion kwamen, wist ik dat de spelers er klaar voor waren. De focus was er. Na het verlies tegen Frankrijk kwamen de families langs. De spelers konden weer hun geweldige menselijke kant tonen, de families hebben er mee voor gezorgd dat de ontgoocheling doorgespoeld werd."

   

  "Ze hebben vandaag gevochten voor de winst. Als coach is dat iets om het meest trots op te zijn. Ze hebben als leeuwen verdedigd, dat moest ook, want Engeland is het beste team op dit WK op stilstaande fases. Maar we hielden de clean sheet en waren op elke counter gevaarlijk."

   

  Vandenbempt wou toch wel weten waarom Lukaku eraf moest op het uur voor Mertens. Martinez had niets dan lof voor topschutter van de Belgen, die wel 2 controles miste bij een grote kans. De coach liet verstaan dat hij niet 100 procent was. "Hij was ongelooflijk aanwezig. Hij bewoog heel goed. Als hij over al zijn energie had beschikt bij zijn eerste toets, was de bal zeker tegen het net belandt. Ik zocht een oplossing om meer mobiliteit en energie te hebben en dacht dat Dries daarmee kon helpen. Het is normaal dat Lukaku ontgoocheld is, maar voor mij is hij de beste nummer 9 van het toernooi."

   

  Na de match had de coach een innige omhelzing met Kompany. Vroeg hij hem te blijven voetballen? "Neen, we vierden. Ik heb hem gezegd dat er niet veel voetballers in zijn situatie dit WK zo zouden beëindigd hebben. Hij heeft 3 jaar veel blessures gehad. Hij had perfect zich uitsluitend op zijn club kunnen richten, maar deed dat nooit. Hij is een voorbeeld voor Belgische voetballers de komende generaties, of dat nu op het veld of ernaast zal zijn."

   

  Morgen kijkt Martinez naar de finale en dat zonder spijt: "Natuurlijk, want het is voetbal. We deden alles wat we konden en hebben met het hart gespeeld. In de halve finale was het geluk niet met ons."

  Kompany: "6 van de 7 matchen gewonnen, chapeau voor iedereen"

  Vincent Kompany gaf toe dat deze match voorbereiden niet evident was: "We hebben 2 à 3 dagen afgezien . Het was moeilijk om het verlies tegen Frankrijk te verteren. Maar we hebben laten zien dat we voor die 3e plaats wilden gaan. Ik ben trots, nog nooit eindigde België zo hoog. Dit is goed voor Belgisch voetbal."

   

  In Mexico 1986 eindigden de Rode Duivels 4e. "We hebben heel onze jeugd naar hen opgekeken. Zij waren het referentiepunt, daar voetballen we voor. Wij zijn een andere generatie en hebben een stapje verder gezet. Hadden we de finale gehaald, ben ik ervan overtuigd dat we die gewonnen hadden."

   

  "We hebben 6 van onze 7 wedstrijden gewonnen. Chapeau voor de ploeg en voor iedereen. We hebben alles gegeven. Ik wil ook allle supporters die ons gesteund hebben van harte bedanken."

   

   

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De Bruyne: "Mentale weerbaarheid getoond"

  Kevin De Bruyne was erg content met de derde plek. "Ik had het persoonlijk niet zo moeilijk met de teleurstelling te verwerken. In sport moet je verlies kunnen accepteren. Soms is dat wel wat moeilijker, maar Frankrijk staat toch ook verdiend in de finale."

   

  "Als ploeg wilden we winnen. We hebben onze mentale weerbaarheid getoond. We hebben 6 keer gewonnen en kunnen met een goed gevoel op vakantie."

   

  "Je speelt elke match om te winnen, maar deze match was er typisch zo een waarin je heel het seizoen voelt. Het is de laatste, er is minder stress en dan voel je hoe zwaar het seizoen geweest is. We zijn al meer dan een jaar bezig. Ik ben heel blij en heel trots."

   

  Als Lukaku zijn 2 passes binnentrapt, heeft hij 2 assists meer. Daar maalt De Bruyne niet om: "Ik doe mijn job. Ik ben heel blij met mijn toernooi en met dat van de ploeg. Al had het in de halve finale misschien iets beter gekund. Maar we hebben als ploeg een stap vooruitgezet."

   

  Hij begon aan het toernooi als nummer 6 en schoof tegen Brazilië, Frankrijk en Engeland een rijtje hoger.  Dat ligt hem meer: "Ik heb op de 6 bij City ook 10 à 15 matchen gespeeld. Je statistieken zijn dan iets minder, maar als het team wint ben ik blij. De cijfers zijn maar een deel van het voetbal. 15 à 20 jaar geleden keken mensen naar de mooiheid van voetbal. Ik ben heel blij dat ik bij de nationale ploeg en bij City kan genieten van het voetbal dat ik speel."

   

  De ontvangst morgen in Brussel bekijken de spelers met een dubbel gevoel: "De dankbaarheid appreciëren wij, maar ergens is het ook raar, omdat we het WK niet gewonnen hebben. We proberen er een leuke dag van te maken, voor ons en iedereen errond."