• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom Kroatië de WK-finale wint: metronoom Modric en voorbeeld Frankrijk

  Antoine Griezmann en Luka Modric.

  Wie eist zondag de hoofdrol op: Griezmann of Modric?

  Frankrijk en Kroatië spelen zondag de WK-finale. Wist je dat Luka Modric al 63 kilometer heeft gelopen en dat Olivier Giroud nog geen enkele keer tussen de palen mikte? Dat en nog veel meer kom je hier te weten.

  Modric liep en speelde meer dan wie dan ook

  De Kroaten hebben drie lange knock-outwedstrijden in de benen. Acht spelers van Kroatië kwamen tijdens dit WK meer dan 500 minuten in actie. Bij de Fransen zijn er slechts twee met meer dan 500 minuten op de teller.

   

  Luka Modric spant de kroon met 604 minuten. Als de aanvoerder van Kroatië nog eens 120 minuten in actie moet komen, sluit hij zijn WK af met 724 minuten in de benen. Daarmee kan hij de speler worden met de meeste minuten ooit op een WK. Hij passeert dan onder meer de Belgen Jean-Marie Pfaff en Jan Ceulemans (720).

   

  Modric speelde niet alleen veel, hij liep ook enorm veel. Geen enkele WK-speler komt in de buurt van zijn 63 afgelegde kilometers. De Kroaten liepen met z'n allen 724 kilometer, de Fransen doen met 605 kilometer een pak minder "goed".

   

  Modric is voor de Kroaten niet alleen aanvallend belangrijk, ook verdedigend is hij van goudwaarde. Samen met N'Golo Kanté is hij de veldspeler met de meeste balveroveringen dit WK: 48.

  Het kanon van Giroud staat niet goed afgesteld

  De Kroaten toonden dit WK al heel veel veerkracht. In de duels tegen Denemarken, Rusland en Engeland bogen ze 3x een achterstand om in een zege, al dan niet na strafschoppen.

   

  De Fransen weten amper hoe het voelt om achter te staan. Les Bleus stonden slechts 9 minuten en 12 seconden op achterstand. Ze hadden ook telkens maar 90 minuten nodig.

   

  Ook individueel vallen enkele statistieken op. Oliver Giroud speelde tot dusver 465 minuten. Daarin wist hij nog geen enkel schot op doel te lossen. Zijn 13 schoten gingen allemaal naast de kooi van de tegenstander. 

  Het gevaar lijkt bij de Fransen vooral van Antoine Griezmann te moeten komen, hij was in de knock-outfase van dit WK bij de meeste goals betrokken (2 goals, 2 assists), daarmee blijft hij Mario Mandzukic nipt voor (2 goals, 1 assist).

  Kroatië had 700 balcontacten meer dan Frankrijk:

  De Franse bondscoach Didier Deschamps liet in de voorgaande wedstrijden de bal vaak aan de tegenstander. Tegen Argentinië en België beperkten de Fransen zich voornamelijk tot verdedigen, om er dan fel uit te komen op de counter.

   

  Die tactiek weerspiegelt zich ook in het aantal balcontacten tijdens het WK. De Kroaten leiden in dat klassement met 4.649 balcontacten, waarvan 120 in het strafschopgebied. Frankrijk hinkt achterop met 3.911, dat zijn er meer dan 700 minder dan hun tegenstander in de finale.

   

  België doet het niet slecht met 4.185 en staat daarmee 3e. Opvallend: de Rode Duivels hebben wel de meeste balcontacten in de zestien.

  Volgt Kroatië het voorbeeld van uitgerekend Frankrijk?

  Kroatië speelde dit WK al drie zware verlengingen (nog nooit speelde een ploeg vier verlengingen op een WK). Toch is er hoop voor de Kroaten.

   

  De laatste twee landen die voor het eerst een WK-finale speelden, wisten die ook winnend af te sluiten: Frankrijk in 1998 en Spanje in 2010. De laatste keer dat een debutant in de WK-finale die finale ook verloor, was in 1974. Toen ging Nederland de boot in tegen West-Duitsland.