• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Frankrijk weer zo efficiënt is, wordt het link voor België"

  Kylian Mbappé en Eden Hazard

  "De sterren zullen het verschil maken", meent Sirik Geffray.

  De Rode Duivels spelen vanavond tegen Frankrijk hun belangrijkste wedstrijd sinds 1986. Sporza-journalist en Eleven Sports-commentator Sirik Geffray volgt het Franse voetbal op de voet en laat zijn licht schijnen over de halve finale.

  Hoe wordt er in Frankrijk gekeken naar de Rode Duivels? "Ze zijn toch wel wat bang geworden voor België", denkt Sirik Geffray. "Sowieso was België al hoog aangeschreven. Jongens als Eden Hazard en Kevin De Bruyne zijn ook in Frankrijk echt groot. Maar het feit dat België topfavoriet Brazilië uitgeschakeld heeft, heeft wel indruk gemaakt bij de Fransen."

   

  "De spelers zelf zullen België niet vrezen. In die groep leeft dezelfde zelfverzekerdheid die je ook bij de Rode Duivels ziet. De spelers weten wat ze kunnen."

   

  "Ik verwacht geen open wedstrijd straks. Ik denk dat de sterren het verschil zullen maken. En de fitheid kan ook een rol spelen. Ik heb het gevoel dat België al veel gegeven heeft, terwijl het lijkt dat Frankrijk minder energie verspild heeft. Deschamps heeft ook lessen getrokken uit het EK, toen de Fransen leeg waren in de finale. Nu wil hij fit zijn op de belangrijke momenten. Die vermoeidheid kan zeker meespelen."

  "België heeft meer toernooiervaring"

  Frankrijk is de op 2 na jongste ploeg op dit WK. Kan de ervaring van de Belgen de doorslag geven? "De Belgen tellen veel meer caps", beaamt Geffray. "Maar kijk naar een Varane: die is maar 25 jaar, maar heeft wel al 4 keer de Champions League gewonnen. Wat is dan leeftijd en ervaring?"

   

  "Qua topprestaties bij clubs hoeven de Fransen niet onder te doen, maar de Rode Duivels hebben wel meer toernooiervaring. De Franse ploeg is nog vrij nieuw. Van de huidige Franse selectie waren er maar 9 spelers ook bij op het EK 2016. Van de WK-kern van 4 jaar geleden zijn slechts 6 spelers overgebleven. Misschien is dat wel een voordeel voor de Belgen."

   

  "Ik denk wel dat België het loopvermogen van Meunier flink zal missen. Hij heeft de linkerflank van Brazilië pijn gedaan. Offensief was hij telkens mee, maar hij was ook telkens terug in verdediging. Hij zou de diepgang van Hernandez kunnen intomen."

  Frankrijk is fel gewijzigd ten opzichte van 2014.

  Frankrijk is fel gewijzigd ten opzichte van 2014.

  "Fransen zijn superefficiënt"

  Waar ligt de sterkte van deze Franse selectie?  "Ze kunnen heel goed de organisatie behouden, dat is echt de hand van bondscoach Didier Deschamps", weet Geffray. "Net zoals België speelt Frankrijk graag vanuit de omschakeling. Met jongens als Griezmann en Mbappé kunnen ze echt hun momenten uitkiezen."

   

  "België heeft op dit WK al attractiever voetbal gebracht, maar de Fransen zijn dit toernooi echt superefficiënt. In zijn jongste 2 matchen had Frankrijk 6 schoten op doel en dat heeft 6 goals opgeleverd.  Mbappé heeft dit WK 3x gescoord uit 5 doelpogingen. Als ze vanavond ook die efficiëntie hebben, wordt het link voor de Belgen."

  Kylian Mbappé

  Kylian Mbappé

  "Belgen moeten ruimte opzoeken, maar is die er?"

  Waar ligt de sleutel van de wedstrijd voor de Belgen? "Frankrijk zal heel compact spelen. België moet proberen om Hazard en De Bruyne te vinden tussen de linies, maar daar ligt heel weinig ruimte, zeker in het centrum", klinkt het.

   

  "Mbappé verdedigt niet zo graag mee, waardoor Pavard er vaak alleen voor staat op rechts. Misschien moeten de Belgen daar durf tonen en wat ruimte laten, maar dan kan Mbappé ook dodelijk zijn. Het zou me niet verwonderen als Vertonghen zich in het begin van de match eens laat gelden tegen Mbappé."

   

  "Ik vraag me wel af hoe België Griezmann zal opvangen. Die staat achter Giroud en loopt waar hij wil. Dat kan een probleem zijn voor de Belgische driemansdefensie. Maar het omgekeerde geldt ook: als Hazard de ruimte vindt tussen de linies en kan flitsen, is hij aartsgevaarlijk."

  Olivier Giroud en Antoine Griezmann

  Olivier Giroud en Antoine Griezmann

  "Kiest Deschamps voor snelheid van Dembélé?"

  Durft Deschamps Martinez tactisch te verrassen, net zoals Martinez deed tegen Brazilië? "Het wordt een rare wedstrijd. Ik verwacht verschillende matchen in de match. Wie houdt Mbappé onder controle? Wie zal doordekken op Griezmann? Wie vangt Giroud op en wat doet Witsel? Lukaku tegen Umtiti is ook een duel van sterke beren."

   

  Over Pogba en Kanté wordt dit WK weinig gesproken. "Pogba speelt een heel sober WK, omdat hij zich helemaal wegcijfert voor het team. Tegen Uruguay recupereerde hij wel 14 ballen. Dat is gigantisch. En Kanté zie je niet, maar die zit wel overal tussen. Bovendien heeft hij een goeie pass in zijn voeten."

   

  "De enige mogelijke verrassing bij Frankrijk kan de opstelling zijn. Deschamps zal ook wel gezien hebben dat de snelheid van Douglas Costa problemen veroorzaakte bij de Belgen. Ousmane Dembélé zou dat ook kunnen, maar de kans dat Deschamps iets verandert, is klein."