• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerets: "Deze generatie Rode Duivels is beter dan die van 1986"

  Gerets is optimistisch over de finalekansen van de Rode Duivels.

  Slechts één keer eerder stonden de Rode Duivels in de halve finales van het WK, in Mexico in 1986. Eric Gerets ging toen mee tenonder tegen het Argentinië van Diego Maradona, maar is overtuigd dat België nu wél de finale kan halen. "De Rode Duivels hebben een goede kans op de wereldtitel", zegt hij in L'Equipe.

  "Tegen Brazilië heeft België iets uitzonderlijks gedaan"

  Na hun stuntzege tegen Brazilië staan de Rode Duivels voor het eerst sinds 1986 nog eens in de halve finales van het WK. Eric Gerets vergeleek de ploeg van toen en nu voor de Franse krant L'Equipe. "Qua talent zijn de spelers van de huidige ploeg beter dan die van 1986", zegt de 86-voudige international.

   

  "Op gebied van discipline en vechtlust leek de ploeg van de jaren 80 me beter, maar die kwartfinale tegen Brazilië heeft alles veranderd. Daar hebben ze iets uitzonderlijks gepresteerd. Hun aanvallen waren schitterend en ook hun verdedigend werk hebben ze op een voorbeeldige manier opgeknapt."

   

  In 1986 hield Diego Maradona de Rode Duivels uit de finale. België verloor met 2-0 van Argentinië, beide treffers werden door "Pluisje" gemaakt. Dit keer kan het anders lopen, volgens Gerets. "Of België wereldkampioen kan worden? Absoluut! Het is een plezier om deze ploeg zo vaak te zien scoren. Met 14 goals in  5 matchen hebben ze nu al 2 doelpunten meer gemaakt dan wij in 7 wedstrijden in 1986."

   

  "Deze ploeg heeft een enorm potentieel. Ze hebben op alle posities spelers van grote klasse. Zelfs de invallers, zoals Adnan Januzaj, die z'n klasse getoond heeft met z'n goal tegen Engeland. Ik denk dat ze een goede kans maken om wereldkampioen te worden. Ze spelen bij grote clubs waar ze elke week moeten knokken om belangrijke matchen te winnen. Dat geeft hen iets extra ten opzichte van mijn generatie."

  Of België wereldkampioen kan worden? Absoluut! 

  "Cruciale wissels en uitstekend systeem van Martinez"

  Maar het succes is niet alleen de verdienste van de spelers. Ook bondcoach Roberto Martinez wordt met lof overladen. Terecht, vindt Gerets. "Wat hij gepresteerd heeft, is bijzonder sterk. In de 1/8e finale tegen Japan heeft hij met Chadli en Fellaini twee cruciale wissels doorgevoerd. Zonder die ingrepen was België uitgeschakeld."

   

  "Daarna tegen Brazilië was zijn systeem buitengewoon. Ik was eerst verrast dat hij Lukaku vooraan op rechts zette, Chadli centraal en De Bruyne als valse 9. Maar wanneer De Bruyne vooraan ruimte krijgt, maakt hij het verschil."

   

  Ook assistent Thierry Henry heeft z'n aandeel in het succes  met z'n tips voor de aanvallers. Dat is ook Gerets niet ontgaan. "Ik weet nog niet wat hij waard is als trainer. Maar als je ziet hoe onze aanvallers hem omhelzen na de wedstrijden, is het duidelijk dat ze een uitstekende relatie met hem hebben en hem waarderen. Dat is al erg belangrijk."

  Roberto Martinez is volgens Gerets een cruciale schakel in het succesverhaal.

  "Vervelend dat Meunier er niet bij is"

  Gerets mocht bij L'Equipe ook nog eens zijn licht laten schijnen over het Franse nationale team. "Hun wedstrijden waren niet echt indrukwekkend, op de laatste twee na. Vooral tegen Uruguay hebben ze bewezen dat ze hun plaats in de halve finales verdienen."

   

  Voor de Rode Duivels lijkt het vooral opletten voor de snelle flitsen van Kylian Mbappé. Maar Gerets is meer onder de indruk van Antoine Griezmann. "Ik zie hem bijzonder graag spelen, omdat hij nooit zelfzuchtig is. Hij scoort, hij geeft assists en laat de anderen schitteren. Hij doet altijd zijn job."

   

  De Fransen moeten op hun beurt geen rekening houden met Thomas Meunier, die door een schorsing de halve finale moet missen. "Het is vervelend voor België dat hij niet kan spelen. Hij is een heel complete speler. Tegen Brazilië heeft hij zijn beste wedstrijd bij de nationale ploeg gespeeld."

  Gerets is meer onder de indruk van Griezmann dan van Mbappé.