• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Himst: "Dembélé in basis en Fellaini achter de hand houden"

  Paul Van Himstz ou Mousa Dembélé in de basis posteren.

  Vanavond is het zover: de Rode Duivels kijken Brazilië in de ogen met als inzet een plaats in de halve finales van het WK. Voormalig bondscoach Paul Van Himst, die ooit zelf scoorde tegen Brazilië, blikt vooruit: "België maakt zeker kans."

  Paul Van Himst stond op het veld én scoorde toen België in 1963 toenmalig wereldkampioen Brazilië versloeg in Brussel. "Ik bewaar goeie herinneringen aan die wedstrijd", zegt de voormalige bondscoach aan Sporza. "Pelé deed niet mee, maar ook zonder hem had Brazilië nog fantastische voetballers."

   

  "Het was een fantastische wedstrijd. Jacky Stockman - een snelle en sterke spits à la Lukaku - was die dag onhoudbaar en scoorde 3 keer. Het was dan wel een vriendschappelijke wedstrijd, maar om als wereldkampioen met 5-1 te verliezen, dat deed toch pijn bij de Brazilianen."

  Beelden (zonder geluid) van Brazilië-België in 1963

  "België maakt vanavond zeker kans"

  Hoe moeten de Belgen het 55 jaar later aanpakken tegen Brazilië? "Ik zou Dembélé in de basis zetten en Fellaini achter de hand houden", zegt Van Himst. "Dembélé is toch iemand die het spel en het ritme van de tegenstander kan breken en hij kan goed de bal bijhouden. Maar het is natuurlijk de bondscoach die de keuzes maakt."

   

  "5-1 zal het wel niet worden", lacht Van Himst. "Dit Brazilië slikt maar weinig doelpunten. Neymar is bijna niet te houden en ook Willian is een grote voetballer, misschien een beetje te vergelijken met Garrincha."

   

  "Maar de Belgen hebben ook veel talent. Misschien is Brazilië iets sterker, maar in voetbal wil dat niet zeggen dat de Brazilianen zeker zullen winnen. België heeft altijd een kans. Op dit WK is het een trend om met veel volk achter de bal te spelen en er dan snel uit te komen. Ik denk dat de Belgen daar sterk in zijn."