• home
 • video
 • pas verschenen

  "We moeten niet zeggen dat het bij Japan sukkelaars zijn"

  Japanse nationale 11.

  Japan bekampt maandag België in de 1/8e finales.

  Japan is het volgende gerecht voor de Rode Duivels. Wordt het een aperitiefhapje voor een mogelijke kwartfinale tegen Brazilië of kunnen de Japanners weleens zwaar op de maag liggen? Stef Wijnants oordeelt.

  "Ik geloofde mijn ogen niet: Japan speelde er niet voor"

  Stef Wijnants zag Japan twee keer aan het werk op dit WK. Onze commentator is nog altijd verwonderd over de risico's die Japan nam tegen Polen in zijn laatste groepswedstrijd. Het verloor met 0-1, maar mag dankzij het fairplayklassement toch door ten koste van Senegal.

   

  "Ik geloofde mijn eigen oren en ogen niet. Ik wist niet wat ik op een bepaald ogenblik zag", legt Stef Wijnants uit. "Een doelpunt van Senegal tegen Colombia (0-1) was voldoende voor Japan om uitgeschakeld te zijn."

   

  "Tijdens de wedstrijd heb ik de criteria nog eens opgezocht. Het onderlinge duel was pas het vierde criterium. Japan had Colombia wel geklopt, maar Colombia had bij een 1-1-gelijkspel tegen Senegal een beter doelsaldo gehad en dan lag Japan eruit."

   

  "Ik begreep niet dat Japan er niet meer voor speelde. Ze vertrouwden erop dat Colombia de nul zou houden tegen Senegal, maar dat was heel erg riskant."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Meunier zal zijn handen vol hebben met Inui"

  Wat voor een ploeg is Japan? "Er is sinds april een hele omwenteling gebeurd. De technisch directeur, Akira Nishino, is nu bondscoach. Zijn voorganger, de Bosniër Vahid Halilhodzic, had met iedereen ruzie, ook met de spelers."

   

  "In november liet hij de sterren Kagawa, Honda en Okazaki thuis voor de wedstrijden tegen Brazilië en België. Dat zorgde voor veel commotie in Japan en dat heeft hij niet meer kunnen rechttrekken."

   

  "Japan speelt nu in een soort van 4-2-3-1, voordien een 4-1-4-1. Je moet niet zeggen dat het sukkelaars zijn. Ik heb donderdag iets te veel gehoord dat we alleen maar bezig zijn met Brazilië, want Japan heeft toch ervaren spelers."

   

  "Met onder meer Yoshida en Nagatomo hebben ze stevige verdedigers. Op het middenveld loopt Hasebe, die al 11 jaar in de Bundesliga speelt. Die jongens kunnen adelbrieven voorleggen. En op links steekt er iemand bovenuit: Inui. Daar zal Meunier zijn handen vol mee hebben."

  "Japan zal niet zomaar op een presenteerblaadje liggen"

  Kan Japan ons dan echt pijn doen? "Ze zijn technisch in orde en schuwen de duels niet. Ze spelen de bal ook lekker rond", weet Stef Wijnants.

   

  "In hun eerste match speelden ze 87 minuten met een man meer tegen Colombia. Iedereen zei: Colombia had normaal nooit verloren. Maar dat weet ik zo niet. Japan heeft na de pauze heel geduldig gespeeld en Colombia kwam er niet aan te pas."

   

  "In principe mag Japan geen obstakel zijn. Maar in de 1/8e finales op het vorige WK had Duitsland toch verlengingen nodig tegen Algerije, Argentinië tegen Zwitserland en België tegen de VS. Dat waren ook favorieten die het makkelijk naar hun hand hadden moeten zetten. Ik denk niet dat het dus zomaar op een presenteerblaadje zal liggen."