• home
 • video
 • pas verschenen

  Verguisde videoref Marchand stopt: "Ik moest me doodrijden tegen een boom"

  De VAR was afgelopen seizoen meermaals gespreksonderwerp nummer één.

  De videoref zal wellicht tot het einde van dit WK een gespreksonderwerp zijn en na het WK staat de Jupiler Pro League al voor de deur. Dat belooft, na alle heisa met de VAR van afgelopen seizoen. Yves Marchand, een van de videorefs die onder vuur lagen, houdt er alvast mee op.

  "Beslissing na gesprek met Johan Verbist"

  Yves Marchand lag afgelopen seizoen onder vuur na enkele dubieuze beslissingen. Zo werd in Zulte Waregem-Club Brugge een duidelijke Brugse penaltyfout genegeerd en na AA Gent-Standard werden Marchand en zijn assistenten zelfs op non-actief gezet.

   

  "Ik heb een paar weken geleden een gesprek gehad met scheidsrechtersbaas Johan Verbist", legt Yves Marchand uit bij Radio 1. "We hebben onze standpunten gedeeld en zijn tot de overeenkomst gekomen dat het voor mij moeilijk is om aan te blijven na alles wat er gebeurd is."

   

  "Dat gaat niet over zelf opstappen of ontslagen worden, het is gewoon gebeurd in dat gesprek. Ik had die intentie overigens onmiddellijk na het seizoen al, maar ik heb een team met assistenten. Voor hen is er een oplossing gevonden. Dat was voor mij een belangrijk punt."

  "Ik moest me doodrijden tegen een boom"

  Yves Marchand kreeg dus na twee controversiële wedstrijden de volle laag. "Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar hoe zal men mij nog bekijken in de toekomst? Met welke ogen word ik bekeken?"

   

  "Het minste foutje wordt opnieuw afgestraft. En kijk naar dit WK: foutjes zijn er sowieso. Een derde keer zou dan wel één keer te veel geweest zijn. Dat wil ik liever vermijden."

   

  Marchand kreeg na de bewuste wedstrijden ook onder meer haatmail. "Ik kreeg berichten waarin men schreef dat ik me zo snel mogelijk moest doodrijden tegen een boom. Dan vraag je je af waar je mee bezig bent."

   

  "Ik heb ook veel steun gekregen, ook van de KBVB, maar de klok kan niet teruggedraaid worden. Er zijn fouten gemaakt, maar er werden me ook fouten aangewreven waar ik niet verantwoordelijk voor ben."

   

  Na Gent-Standard werd Marchand zelfs op non-actief gezet. "Het was vervelend dat we toen niet mochten spreken. Ik zal niet in detail treden, maar door een onweer die avond was de communicatie niet zoals het moest. Maar het is voorbij. Ik werp niemand een steen toe."