• home
 • video
 • pas verschenen

  Bornem doet (duizenden) groetjes terug aan Lukaku, ook van "Mr Noncha"

  Bornem bekeek België-Tunesië massaal op een groot scherm

  Bornem houdt van Romelu Lukaku.

  Romelu Lukaku is records aan het breken. Hij maakte al de meeste goals bij de Rode Duivels, is medetopschutter op het WK, scoorde al ruim 100 keer in zijn geliefde Premier League en is nog altijd maar 25. Daar hadden ze 10 jaar geleden in Wintam (Bornem) alleen maar van kunnen dromen.

  Sporza sloeg zaterdagnamiddag zijn tent op in Bornem, waar Romelu en Jordan Lukaku hun jeugd sleten.


  Waarom? Omdat Lukaku, na zijn twee treffers in de WK-opener tegen Panama, een interview met Peter Vandenbempt afsloot met de vraag: "Mag ik nog 1 ding? Ik wil de groetjes doen aan Bornem."

   

  "Zo is Romelu”, vertelt zijn vriend: Jorn. “Hij weet waar hij vandaan komt en dat hij hier in Bornem zichzelf kan zijn. Die groetjes vanuit Rusland bewijzen Romelu's persoonlijkheid.”

  Romelu deed maandag na België-Panama de groetjes:

  Bornem doet de groetjes terug aan Romelu:

  Juffrouw Rita: "Hij kon hevig in zijn spel opgaan"

  "Onlangs was Romelu hier op een jeugdtoernooi", vertelt juffrouw Rita. "Hij heeft me nooit als leerkracht gehad en toch kwam hij naar mij en sprak me aan. Ik stond perplex, want ik wist niet dat Romelu me bij mijn naam kende."


  "Blijkt dat ik hem vroeger vaak heb laten stoppen met voetballen op het schoolplein. Ik was bang dat hij over de rooie zou gaan, want hij kon zo hevig in z’n spel opgaan. Met succes, want hij benadrukte dat hij nog maar één rode kaart gekregen heeft."

  "Had hem 4 jaar niet gezien en hij kende mijn naam nog"

  Dirk Hoofd is de vader van Jorn en Jannik. Jorn is een leeftijdsgenoot van
  Jordan Lukaku en Jannik van Romelu. Dirk typeert Romelu Lukaku als een vriendelijke en innemende persoonlijkheid.


  "Romelu had me vier jaar niet meer gezien en toch zei hij: "Dirk". "Tiens", antwoordde ik. "Jij kent mijn naam nog?" "Natuurlijk, Dirk", zei hij. "Jij bent opa geworden!" Wel, dat is Romelu Lukaku..."

   

  Jorn vult aan: "In de zomer van 2011, waarin hij z’n transfer versierde naar Chelsea, kwam Romelu plots aangereden met zijn auto. Ik had hem drie jaar niet gezien."

   

  "Het was de eerste dag dat hij zijn rijbewijs had. Ik zat binnen, want ik moest studeren. Hij claxonneerde. We hebben een uur gepraat. Hij kwam gewoon even hallo zeggen."

  "Down to earth"

  Het was al snel duidelijk dat Romelu een talent pur sang was. Een koor van voormalige ploegmaats zingt hetzelfde liedje: "Romelu was snel, scoorde aan de lopende band en hij was al vroeg groot…"

   

  Vriend Jorn: "Romelu stak er als kind al met kop en schouders bovenuit. Zijn broer Jordan viel niet zo op, maar die ontwikkelde zich later. Ook op hem zijn we trots in Bornem."

   

  Toch staat alles in teken van Romelu. Bij het binnenrijden van Bornem hangt een banner, met daarop een foto van Romelu in een trainingsshirt van Manchester United, met opschrift "Bornem supports Big Rom".

   

  "We mochten dat gebruiken van hem", verduidelijkt Dirk Hoofd, die ook schepen is. "Romelu koos zelf de foto. Nog een bewijs van wie hij is: down to earth."

  "Meteen twee handen op één buik"

  Romelu Lukaku kwam als jonge knaap in een sociale woonwijk van Wintam terecht. Daar leerde hij vrijwel meteen Vinnie Frans kennen.

   

  "Vinnie nam een bal en samen gingen ze voetballen. Meteen waren dat twee handen op één buik. Dat is uitgegroeid tot een onvoorwaardelijke vriendschap. Overal waar je Vinnie zag, waren Romelu en ook Jordan erbij. Verder keek bijna niemand naar hen om", zegt Vinnies mama Marina.

   

  De familie Lukaku had het niet breed en vanaf dag 1 nam Marina de Lukaku's in haar gezin op. "Voor Romelu was ik een beetje zijn tweede mama." Gevolg: met Vinnie heeft Romelu nu nog de sterkste band.

   

  Ook z’n jeugdtrainer Steve WhatsAppt nog veel met Romelu.  “Waarover het dan gaat? Dagdagelijkse dingen, niet over voetbal. Over hoe hij zich voelt op dat moment of waar hij mee zit. Kameradengesprekken…"

   

  Intussen voelde élke Bornemnaar zich aangesproken door de boodschap van zijn/haar idool na de match tegen Panama. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer het grote scherm plaatsmaakt voor een bronzen standbeeld. 

  Inwoners van Bornem zaterdagnamiddag voor het grote scherm: