• home
 • video
 • pas verschenen

  Youri Mulder verklaart succes kleine landen: "Kan enkel in voetbal"

  Costa Rica verdedigt op Neymar

  "Het is raar om hier niet van te houden"

  We zagen op dit WK al hoe IJsland Argentinië op 1-1 hield, Mexico de scalp van de wereldkampioen pakte en ook Costa Rica bijna stuntte tegen Brazilië. De toplanden hebben het steeds moeilijker tegen deze kleine landen. Hoe komt dat toch?

  De grote landen lijken het elk WK ietsje moeilijker te hebben om het verschil te maken tegen de kleintjes. Youri Mulder zoekt naar een verklaring. "Bij volleybal bijvoorbeeld  worden heel veel punten gemaakt, waardoor de kwaliteit zich altijd doorzet. Bij voetbal is dat helemaal niet zo. Daar kun je als mindere ploeg ook ver geraken."

   

  "De schoonheid van het voetbal zit niet alleen in het uitspelen van je mannetje, maar ook in de teamgeest en de wilskracht. Met die eigenschappen kun je ook winnen."

   

  "Je hoeft dan ook geen hoog niveau te halen om met die ploegen mee te kunnen. (tegen Maarten Vangramberen) Jij zou bij wijze van spreken deel kunnen uitmaken van het IJslandse elftal."

  "Afbraakvoetbal? Ik vind het ongelooflijk knap"

  De kleine landen krijgen wel van overal kritiek omdat ze zich massaal terugtrekken en zelf niet geïnteresseerd lijken om aan te vallen. De term afbraakvoetbal valt dan snel. "Ik hou er wel van. Dat je met een eiland van een halfmiljoen inwoners zo ver kunt geraken, is toch knap. Ik vind het raar dat je daar niet van kunt houden."

   

  "Ik heb ook respect voor wat Costa Rica heeft gebracht tegen Brazilië. Ze bleven er tot het einde  in geloven, bleven gedisciplineerd en in de  organisatie spelen. Zo maakten ze het Brazilië ongelooflijk moeilijk."