• home
 • video
 • pas verschenen

  IAAF laat nog 33 Russische atleten onder neutrale vlag in competitie treden

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft aan 33 Russische atleten de toestemming gegeven om in 2018 onder neutrale vlag aan internationale atletiekkampioenschappen deel te nemen. In totaal mogen er nu 58 Russen meedoen aan competities op het hoogste niveau.

  Na het dopingsschandaal op institutionele schaal werd Rusland in november 2015 verbannen uit de internationale atletiekcompetities. De Russische nationale atletiekbond blijft geschorst, maar er krijgen wel meer individuele atleten toch de toestemming om deel te nemen aan grote toernooien.

   

  Dopingvrije atleten konden sinds de Olympische Spelen in Rio een aanvraag doen om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale kampioenschappen. In december 2017 werd die procedure versoepeld. Sindsdien kreeg de IAAF nog eens meer dan 180 aanvragen. 33 atleten kregen groen licht. De 33 gelukkigen zijn allemaal jongere atleten. Zij mogen deelnemen aan het WK bij de U20 en aan het EK bij de U18.

   

  In totaal mogen er nu 58 Russen deelnemen op internationaal niveau. Bij vijf atleten, onder wie de vicewereldkampioen op de 20 kilometer werd het speciale statuut ingetrokken omdat ze zich door de verbannen coach Viktor Chegin hebben laten trainen.