Sporza Dox: Hoe de vuilste match op een WK het voetbal voorgoed veranderde

  Jan Mulder was gisteren niet te spreken over de zware fouten in Argentinië-Kroatië. Maar dat was klein bier in vergelijking met de veldslag tussen Italië en Chili in 1962. Sporza Dox zocht uit hoe "de vuilste WK-match ooit" het voetbal veranderd heeft.

  Sporza Dox: Hoe de vuilste WK-match het voetbal veranderde

  • Op het WK in 1962 voeren Chili en Italië "The Battle of Santiago" op
  • De Britse ref Ken Aston heeft 4 jaar later een "Eureka-moment"
  • Op het WK in 1974 zorgt de Chileen Caszely voor een primeur

  Nog meer gedenkwaardige veldslagen op het WK voetbal

  The Battle of Nuremberg (WK 2006)

   

  4 rode kaarten en 16 gele kaarten: een record dat niet snel gebroken zal worden, maar geen waar Nederland en Portugal trots op zullen zijn. Na 2 minuten pakte Boulahrouz al uit met een vreselijke fout op Cristiano Ronaldo, die later ook het veld zou moeten verlaten. Maar Boulahrouz zou zijn geschoffel ook moeten bekopen met een vroegtijdige aftocht na rood. Ook Costinha, Deco en Van Bronckhorst werden door ref Ivanov weggestuurd. Door een goal van Maniche mocht Portugal door naar de kwartfinales.

   

  The Battle of Berne (WK 1954)

   

  Nog voor de invoering van de rode kaarten ging het ook al eens helemaal mis op een WK. Scheidsrechter Arthur Ellis stuurde 3 spelers vroegtijdig naar de kleedkamer en na de match gingen beide teams met elkaar op de vuist in de kleedkamers.

   

  Hongarije versloeg Brazilië uiteindelijk met 4-2, maar in de finale zouden de Magische Magyaren op het hyperefficiënte West-Duitsland botsen.

  Finale WK 2010

   

  De finale tussen Nederland en Spanje was, ondanks de aanwezigheid van tal van balvirtuozen, een schoppartij van jewelste. Het dieptepunt was misschien wel de overtreding van Nigel de Jong, die "maar" geel kreeg van ref Webb (opnieuw een Engelsman!). Heitinga zou in de verlengingen wel van het veld gestuurd worden. Daarnaast vielen er ook nog 12 gele kaarten. En één goal: van Iniesta.