• home
 • video
 • pas verschenen

  Beckenbauer trekt parallel met 1974: "Ook toen heisa vooraf, verlies 1e duel en tóch titel"

  Duitsland won het WK in 1974, Beckenbauer toont de trofee.

  Beckenbauer mocht als aanvoerder van West-Duitsland de trofee in de lucht steken in 1974.

  Duitsland is in mineur aan het WK begonnen: de titelhouder verloor met 0-1 van Mexico. Bovendien beheerste een rel met de Turkse Duitsers Özil en Gündogan de aanloop naar het WK. Franz Beckenbauer stelt de natie evenwel gerust: in 1974 was het juist hetzelfde en kon "Der Kaiser" de trofee toch in de lucht steken.

  De Wereldbeker van 1974 vond in West-Duitsland zelf plaats. "De cinema begon toen ook al voor het toernooi", herinnerde Beckenbauer (72) zich in Bild. "We lagen overhoop met de federatie over de premies."

   

  Uitgerekend tegen toenmalig en communistisch rivaal Oost-Duitsland - de hereniging kwam er pas in 1989 - moest West-Duitsland de openingsmatch spelen. 60.000 toeschouwers in Hamburg zagen Sparwasser de gastheer een 0-1-verlies aansmeren.

   

  "In de nacht na die match kwam het er allemaal uit. We kraakten enkele flessen wijn en zegden elkaar vlakaf de waarheid. Klinkt het niet, dan botst het!" West-Duitsland won daarop zijn 6 volgende duels en werd wereldkampioen. In de finale moest het Nederland van Johan Cruijff eraan geloven.

  "Crisisvergadering na Mexico was noodzakelijk"

  Twee dagen na de nederlaag tegen Mexico staken de Duitser de koppen bij elkaar. "Die crisisvergadering was absoluut nodig", oordeelde Beckenbauer, die ook als trainer van Duitsland de Wereldbeker in de lucht mocht steken in 1990.

   

  Voor het WK zorgden Özil en Gündogan voor beroering door op de foto te gaan met de Turkse president Erdogan. De fans konden en kunnen die actie niet smaken.

   

  De mannen van coach Joachim Löw spelen zaterdag tegen Zweden hun tweede wedstrijd van het toernooi. Zuid-Korea is de derde opponent in Groep F.