• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandaag 20 jaar geleden: agent voor 70% uit het leven gemept op WK '98

  De agressors van Nivel krijgen 3 tot 6 jaar gevangenisstraf.

  De agressors van Nivel krijgen 3 tot 6 jaar gevangenisstraf.

  We keren terug naar 21 juni 1998, naar het WK in Frankrijk. Daniel Nivel, agent bij de Franse "Gendarmerie Nationale", wordt in Lens zwaar toegetakeld door Duitse hooligans. Nivel ligt 6 weken in coma en draagt tot op vandaag de gevolgen van de nietsontziende agressie. Een relaas van een zwarte bladzijde uit de WK-geschiedenis.

  Duitsland-Joegoslavië, "A hell of a game"

  Op het Wereldkampioenschap van 1998 is Duitsland geen topfavoriet, hoewel het in 1996 nog de Europese titel in de wacht had gesleept. De sterren uit Frankrijk en Brazilië schitterden dat jaar feller dan die van de Europese kampioen, die het niet van zijn frivoliteit, maar wel van werklust en kracht moet hebben.

   

  Die Mannschaft wint op dat WK zijn 1e groepswedstrijd tegen de VS nog wel met 2-0, na goals van Möller en Klinsmann, maar de 2e, tegen Joegoslavië, loopt lange tijd op alle vlakken fout. De echte ramp moet dan nog komen.

   

  De Duitsers staan na 70 minuten 0-2 in het krijt bij de Joegoslaven, tot wanhoop van Duitse bondscoach Berti Vogts. Een owngoal van Mihajlovic en eentje van spits Oliver Bierhoff brengen de Europese kampioen op de valreep op gelijke hoogte, 2-2. De euforie van de spannende apotheose zal bij enkele Duitse "fans" de stoppen doen doorslaan. 

  Het Duitse voetbalelftal op het WK van 1998

  Het Duitse voetbalelftal op het WK van 1998

  Object van ongezien geweld

  Buiten het Stade Félix Bollaert, de thuisbasis van RC Lens, staan 3 agenten nietsvermoedend het einde van Duitsland-Joegoslavië af te wachten. Een van hen is de 43-jarige Daniel Nivel, ervaren agent bij de "Gendamerie Nationale".

   

  Wanneer een 30-tal hooligans na het laatste fluitsignaal de straat opzwermt en duidelijke tekenen van opkomende agressie vertoont, slaan de collega's van Nivel op de vlucht, hijzelf vindt geen uitweg. Als enige potentiële slachtoffer wordt Nivel het object waar de Duitse hooligans hun agressie in kunnen kanaliseren.

   

  De Franse agent zit eerst geplet tussen enkele advertentieborden en krijgt even daarna, niet langer beschermd door zijn helm, talloze trappen tegen zijn hoofd. Nivel zou pas na 6 weken in het ziekenhuis van Rijsel uit zijn comateuze toestand ontwaken, maar het verdict van de dokters is desondanks hartverscheurend onverbiddelijk. Nivels spraakvermogen en motoriek zijn onherstelbaar beschadigd, hij is getekend voor het leven.

  Daniel Nivel (links) aan de zijde van Reinhard Grindel, CEO van de Duitse voetbalbond.

  Daniel Nivel (links) aan de zijde van Reinhard Grindel, CEO van de Duitse voetbalbond.

  Helmut Kohl: "Een nationale schande"

  Wanneer Frankrijk de volgende ochtend ontwaakt, staan alle kranten bol van afschuw en ontsteltenis. De Duitse kanselier Helmut Kohl noemt de gebeurtenissen van de avond ervoor zelfs een "nationale schande".

   

  Terwijl de jacht op de daders is geopend, wordt ter ere van Nivel een stichting opgericht die zijn naam zal dragen. Het doel: het internationale hooliganisme een halt toeroepen. De kreupele Franse agent mag vanaf dan ook als eregast verschijnen op elke wedstrijd van het Duitse nationale voetbalteam. Een magere troost. 

   

  De advocaat van de nu 63-jarige oud-agent schatte onlangs in een interview dat Nivel die avond 70 procent van zijn levensmogelijkheden verloor. "Hij is totaal afhankelijk van anderen en communicatief is zijn vermogen ook minimaal." Gelukkig kan Nivel terugvallen op zijn familie en vrienden. 

  Fondation Daniel Nivel

  In 1999 worden 3 Duitse hooligans gevat en vervolgd. Zij krijgen straffen die variëren tussen 3,5 en 6 jaar. In de jaren die volgen, vliegen nog 3 anderen de gevangenis in. De laatste krijgt in 2003 een straf van 3 jaar.

   

  Tot nu houdt de Duitse voetbalbond zijn belofte om Nivel niet te vergeten, want ook in Duitsland lieten de gebeurtenissen naast het Stade Bollaert diepe sporen na. 

   

  Nivel zelf zag zijn stichting sinds de oprichting ervan in 2000 ontwikkelen tot een volwaardige en gerespecteerde organisatie, die zich tot op vandaag inzet tegen hooliganisme, en het geweld (tegen politiekrachten) dat daarmee gepaard gaat.