• home
 • video
 • pas verschenen

  Mogelijke opponent van België in ronde 2: "Groot, sterk, snel én slim"

  Vierende Senegal-spelers.

  Grote vreugde bij Senegal.

  Vooruitlopen op de feiten is altijd gevaarlijk op een WK. Maar als België doorstoot naar de 1/8e finales, heet de tegenstander Colombia, Japan, Polen of Senegal.  Wat leerde Sporza-commentator Niko Lainé uit het duel tussen Polen en Sengal? 

  "Dat Senegal ongelooflijke kwaliteiten heeft, wisten we al"

  De eerste speeldag in groep H leverde niet één, maar twee verrassingen op. Colombia, kwartfinalist vier jaar geleden, verloor met 1-2 van Japan. Polen deed bijna even onverwacht hetzelfde tegen Senegal. 

   

  Het enorme overwicht aan Poolse fans in het stadion kreeg geen vervolg op het veld. Senegal speelde zeker geen memorabele wedstrijd, maar toonde wel dat het een lastige klant kan worden op dit WK.

   

  "Dat Senegal ongelooflijke fysieke kwaliteiten heeft, wisten we al", zegt commentator Niko Lainé. "Ze zijn groot, sterk en snel. Maar tegen Polen viel op hoe slim ze die kwaliteiten gebruiken. Ze speelden erg rijp. Coach Aliou Cissé heeft de ploeg goed gedrild om doordacht en georganiseerd te spelen."

   

  "Senegal kan veel verschillende spelregisters aan. Ze kunnen terugzakken en speculeren op de snelheid voorin. En ze hebben het loopvermogen en de fysiek om de ruimtes klein te houden. Om deze ploeg te ontmantelen moet je vooral niet het duel aangaan, maar snel spelen. Denk bij de Belgen aan spelers als Dries Mertens en Eden Hazard."

  Om Senegal te ontmantelen moet je vooral niet het duel aangaan, maar snel spelen. Denk bij de Belgen aan spelers als Mertens of Hazard.

  Niko Lainé
  Aliou Cissé

  Senegal-coach Aliou Cissé.

  "Een afgeweken schot kleurde de wedstrijd"

  Het duel tussen Polen en Sengal werd opgevoerd als een krachtmeting tussen Lewandoski en Mané, maar geen van beiden kwam uit de verf. Lewandowski werd te weing gevonden door zijn ploegmaats. Mané won op punten als rustpunt voor zijn ploeg.  

   

  "Polen gaat nu veel kritiek krijgen en Senegal viert feest", aldus Lainé. "Maar eigenlijk komt Senegal op voorsprong door een afgeweken schot en dat kleurde de hele wedstrijd. Senegal speelde daarna een stuk comfortabeler.  Polen leek zelfs niet te proberen."


  "Er was geen beweging bij de Polen en de flanken werden niet gebruikt. Net daar hebben ze veel kwaliteit rondlopen. Dat was niet de goede tactiek. Senegal stond goed."  

  Er was geen beweging bij de Polen en de flanken werden niet gebruikt. Net daar hebben ze veel kwaliteit rondlopen.

  Niko Lainé
  Robert Lewandowski

  Een ontgoochelde Robert Lewandowski.