• home
 • video
 • pas verschenen

  "Eenheid tussen Duitse fans en hun ploeg is verbrokkeld"

  De Duitse spelers

  De Duitse ploeg op het WK: in dubio of meteen in sneltreinvaart?

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  0 / 0

  Het is om 17u uitkijken naar het eerste optreden van Duitsland. De titelverdediger kijkt Mexico in de ogen. De Mannschaft beleefde een weinig overtuigende voorbereiding en naast het veld liep de politieke commotie hoog op.

  "Vooral het feit dat Özil en Gündogan, twee belangrijke middenvelders, geposeerd hebben met de Turkse president Erdogan heeft in Duitsland veel kwaad bloed gezet. Die gebeurtenis heeft eigenlijk de hele aanloop naar dit WK overschaduwd", zegt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en kenner van het Duitse voetbal.

   

  "Vrijdag nog raakte bekend dat de auto van Gündogan beschadigd werd. Zijn ruiten waren ingeslagen. Het ongenoegen zit heel diep en er wordt vanalles bijgesleurd. Vooral in een periode dat in Duitsland een migratiedebat woedt."

   

  "Wat ik heel verbazend vind, is de communicatie die errond gevoerd is of beter gezegd de niet-communicatie. Zowel Özil als in mindere mate Gündogan heeft er weinig over verteld, net als de mensen van de voetbalbond."

   

  "Bij de bond hebben ze gewoon gezegd dat het een naïeve fout was van de twee spelers, wat nog het minste is dat je kan zeggen. De bond wil dat de supporters de spelers vergeven, maar dat gebeurt op dit moment niet."

   

  "Als iedereen duidelijker gecommuniceerd had, zou het publiek daar op een andere manier tegenover staan. Het is een gemiste kans."

   

  "Ik heb nooit geweten dat de eenheid tussen de Duitse supporters en hun ploeg zo verbrokkeld is als op dit moment. In die optiek is het wel goed voor Duitsland dat het WK straks begint met de match tegen Mexico."

  Gündogan en coach Löw

  Gündogan en coach Löw

  "Was risico geweest om Neuer niet te selecteren"

  De doelmannenkwestie dan. Eerste keuze Manuel Neuer brak in september 2017 een middenvoetsbeentje en maakte pas onlangs zijn comeback. 

   

  “Bondscoach Joachim Löw heeft duidelijk gekozen voor Manuel Neuer als eerste doelman. Daar waren vragen bij. Men sprak van een risico. Maar ik denk dat het veeleer een risico geweest zou zijn om Neuer niet te selecteren", zegt Jacques Sys.

   

  "Neuer is een uitzonderlijk goede doelman van wereldklasse, wat overigens niets afdoet van de verdienste van tweede doelman Ter Stegen."

   

  "Neuer is heel fit, dat blijkt op training. Ook in de laatste twee wedstrijden tegen Oostenrijk en Saudi-Arabië heeft hij goed gepresteerd. Hij was een bron van zekerheid achter een wankelende verdediging."

   

  "Een gebrek aan defensieve stabiliteit is een van de problemen bij de Duitsers. In Brazilië was dat net het sterkste punt."

   

  Hoe groot is het verschil eigenlijk met vier jaar geleden? “De as van het elftal is nog altijd die van het vorige WK. Van de basisploeg toen zullen vanavond 7 spelers weer aan de aftrap staan."

   

  "Het is nog altijd een ploeg met zeer veel klasse en technisch vermogen. Duitsland won vorig jaar de Confederations Cup met een schaduwteam. De Duitse weelde leek toen zeer groot, want Duitsland was ook Europees kampioen geworden met de U21 en er waren 50 potentiële internationals."

   

  "Uiteindelijk koos Löw voor zijn vertrouwde spelers op een paar uitzonderingen na, zoals een Lahm die gestopt is."

  "Defensie op orde zetten, tweede probleem is de spits"

  Kunnen de spelers de knop omdraaien en Duitsland nieuwe glorie brengen? Jacques Sys: "Dat verwacht ik wel. Duitsland is een typische toernooiploeg die naarmate WK vordert ook wel zal groeien."


  "Ze moeten defensief wat punten op orde zetten. Veel heeft daar ook te maken met de figuur van Boateng. De verdediger van Bayern München is een paar keer geblesseerd geweest. Hij is een zeer moderne verdediger en is zeer belangrijk voor de ploeg."

   

  "Duitsland heeft een zeer sterk middenveld met Kroos, Khedira en Özil, die normaal wel zal spelen, Müller aan de rechterkant en Draxler aan de linkerkant. Het zijn technisch allemaal zeer goede voetballers."

   

  "Het tweede probleem is misschien wel de spits. Daar baden ze niet bepaald in weelde. Het zal nog moeten blijken of ze dat kunnen oplossen, maar normaal gezien hebben ze voldoende ervaring en klasse om ver te geraken."

   

  "Dat is ook de verwachting van de Duitsers. Ik las vorige week nog dat 38% denkt dat Duitsland wereldkampioen wordt. Ze hebben er vertrouwen in."

   

  "Löw is alvast iemand die alle toestanden heel goed kan plaatsen. Wij kennen hem misschien niet goed als trainer. Hij is een wat vreemde figuur, maar hij is zeer empatisch en ligt zeer goed in de groep."

   

  "Löw is niet de grootste tacticus, maar geeft zijn spelers een heel goed gevoel en kan problemen heel goed oplossen.  Het is ook geen toeval dat hij daar al zolang trainer is (sinds 2006 en onlangs verlengde hij zijn contract tot 2020, red). "

  Joachim Löw en Jérôme Boateng

  Joachim Löw en Jérôme Boateng.