• home
 • video
 • pas verschenen

  "We hebben 2 wensen: dat Tunesië doorstoot en België het WK wint"

  De familie Hassine

  "We denken dat Tunesië de kwartfinale kan halen."

  Tunesië is vandaag de tweede opponent van de Rode Duivels. Wie kent de Tunesische ploeg? Wat is de sterkte en de zwakte van het Afrikaanse land? Sporza ging tijdens België-Costa Rica op bezoek bij de familie Hassine, Belgen met Tunesische roots. 

  Tunesië neemt voor de vijfde keer deel aan het WK. Het kon maar één keer winnen. Op de Mundial van 1978 in Argentinië versloegen de "Adelaars van Cartagho" Mexico met 3-1. Daarmee was Tunesië het eerste Afrikaanse land dat op een WK een overwinning kon bemachtigen.

   

  Toch bleef de Tunesische WK-oogst aan de magere kant. Telkens sneuvelde het in de groepsfases van de Wereldbeker. Ook 12 jaar geleden, bij hun laatste deelname.

   

  "Maar er is een nieuwe generatie opgestaan en daardoor leeft Tunesië op hoop", zegt vader Hassine. "Tegen Spanje bewees de ploeg al haar collectiviteit. De spelers zullen verrassen, ik denk dat ze de kwartfinale kunnen halen."

   

  "De 1/8e finales zijn zeker mogelijk", vervolgt Wassim, de oudste zoon. "Eigenlijk hebben wij maar twee wensen: dat Tunesië doorstoot naar de volgende ronde en dat België het WK wint."

  "De beste speler moeten we jammer genoeg missen"

  Voor welke Tunesiërs moeten de Belgen uitkijken in die tweede groepswedstrijd?  

   

  “Naïm Sliti is een heel gevaarlijke speler. Hij speelt in Frankrijk, genoot zijn opleiding bij Lille en is nu actief bij Dijon. Hij is een van de beste dribbelkonten uit de Ligue 1 en kan Tunesië echt aan overwinningen helpen", zegt Wassim.

   

  "Wahbi Khazri is misschien wel de gevaarlijkste speler. Hij speelt voor Rennes, dat hem na de zomer definitief zal overnemen van Sunderland. Hij is een dribbelvaardige 9."

   

  "En ook Anice Badri (ex-Moeskroen) mogen we niet vergeten. Maar de beste speler van Tunesië zullen we jammer genoeg wel moeten missen: Youssef Msakni. Hij was tijdens de WK-voorronde heel bepalend, met onder meer een hattrick tegen Guinée."

  Wahbi Khazri is misschien wel onze gevaarlijkste speler. Hij speelt voor Rennes, dat hem na de zomer definitief zal overnemen van Sunderland. Hij is een dribbelvaardige 9."

  "Bondscoach prefereert spelers die elkaar kennen"

  Waarom is Hamdi Harbaoui er eigenlijk niet bij? In België scoort de aanvaller al jaren aan de lopende band. "De voorkeur van bondscoach Nabil Maaloul gaat uit naar spelers die ervaring hebben in de Tunesische competitie."

   

  "Alle spelers van de selectie kennen elkaar. Ooit hebben ze wel eens samengespeeld en op die manier kunnen ze een hechter team vormen. Dat is het belangrijkste voor de bondscoach: collectiviteit."

   

  De familie Hassine volgt het wereldkampioenschap voor de buis in ons land, maar hoe gaat er het aan toe in het vaderland?

   

  "In Tunesië zal het WK enorm leven. Het is meer dan gewoon kijken, het is echt een passie. Dan komt iedereen naar buiten. Mensen zetten stoelen op straat, blokkeren op die manier de straat en kijken allemaal samen in de avondlucht naar de wedstrijden. De sfeer is dan heel gezellig.”

  Bekijk de reportage van onze man bij de familie Hassine: