• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische hooligan die op EK land werd uitgezet niet aanwezig op WK

  Hooligans in Marseille.

  Twee jaar geleden liep het in Marseille helemaal uit de hand.

  Aleksander Shprygjin, de stichter van de Russische supportersfederatie, mag niet aanwezig zijn bij de openingswedstrijd. Hij kreeg geen Fan ID van de FIFA. In 2016 was hij een van de Russen die na de rellen in Marseille Frankrijk werd uitgezet.

  Shprygjin is een notoir hooligan. Tijdens het EK 2016 raakte hij samen met andere Russen in Marseille slaags met Engelsen. Hij werd daarop het land uit gezet. Enkele dagen later keerde hij toch terug naar Frankrijk en  daagde hij de autoriteiten uit met foto's van zichzelf rond het stadion. De politie zette de amokmaker echter zonder pardon opnieuw op het vliegtuig richting Rusland.  

   

  Ook in eigen land is hij persona non grata in de voetbalstadions. Hij kondigde op Twitter aan dat de FIFA hem een "supporterspaspoort" had geweigerd. Dat paspoort is verplicht om WK-matchen bij te wonen. Dat document, met persoonlijke gegevens, moet - naast het ticket - aan de ingang van het stadion getoond worden. De Fan ID dient om supporters die in het verleden gewelddadig gedrag vertoonden, weg te houden van het WK.

   

  Een jaar geleden werd Shprygjin ook al de toegang geweigerd tot de eerste wedstrijd van de Confederations Cup.

  Ook Engeland neemt maatregelen: 1.300 hooligans moeten paspoort inleveren

  Ook de Britse overheid heeft maatregelen genomen om te verhinderen dat de supporters van Engeland voor problemen zorgen tijdens het WK. 1.312 mensen hebben het bevel gekregen om hun paspoort in te leveren. Daardoor zullen ze niet naar Rusland kunnen afreizen. Pas na het WK op 15 juli krijgen ze hun documenten terug. 

   

  Er is ook een delegatie van de Britse politie aanwezig in Rusland om ervoor te zorgen dat de supporters niet voor overlast zorgen.