• home
 • video
 • pas verschenen

  Groeit een van deze 20 youngsters uit tot dé revelatie van het WK?

  Jong, jonger, jongst, ook goed, beter, best?

  Elk WK zijn er jonge snaken die opstaan en hun voetbaltalent tonen aan de wereld. Sporza neemt voor u 20 jongeren - de ene al iets bekender dan de andere - onder de loep die wel eens het mooie weer zouden kunnen maken in Rusland.

  Rodrigo Bentancur (Uruguay)

  De 20-jarige Uruguayaan werd vorige zomer door Juventus weggeplukt bij Boca Juniors als wissel op de toekomst. In zijn eerste seizoen in Italië moest hij hoofdzakelijk tevreden zijn met een rol als bankzitter, maar in de minuten waarin hij wel speelde, toonde hij al flarden van zijn talent.

   

  Bentancur is groot (1,87m), maar technisch onderlegd en is een uitstekende ballenafpakker. In het driemansmiddenveld van Uruguay is hij voor bondscoach Tabarez daarom de gedroomde schakel tussen verdediging en aanval.

  Julian Brandt (Duitsland)

  Voetbalminnend Duitsland stond op zijn achterste poten toen de WK-selectie bekendgemaakt werd. De reden: Julian Brandt had de voorkeur gekregen op Leroy Sané. De prestaties van de linksbuiten in Rusland zullen dus ongetwijfeld met een vergrootglas bekeken worden.

   

  In de Bundesliga heeft Brandt alvast zijn strepen verdiend. De 22-jarige Duitser kende een sterk seizoen met Leverkusen, waarin hij 9 keer scoorde en 5 assists uitdeelde. Kan hij ook op het WK laten zien dat zijn selectie gerechtvaardigd is?

  Duje Caleta-Car (Kroatië)

  Wie dit seizoen de Europa League gevolgd heeft, kent Duje Caleta-Car als de sterke beer achterin de defensie van Red Bull Salzburg. De 21-jarige Kroaat schopte het met de Oostenrijkse club tot in de halve finales van de Europa League.

   

  In Salzburg is Caleta-Car, die op 15-jarige leeftijd debuteerde in het profvoetbal, al een poosje een vaste waarde. Bij de nationale ploeg moet het allemaal nog beginnen voor de centrale verdediger.

   

  Begin deze maand debuteerde hij voor Kroatië in de oefenmatch tegen Brazilië (2-0-verlies). Het wordt afwachten of hij ook op het WK speelminuten kan verzamelen, maar de toekomst van de Kroatische defensie lijkt wel verzekerd met hem.

  Aleksandr Golovin (Rusland)

  Met zijn 22 lentes is Aleksandr Golovin de jongste speler in de WK-selectie van gastland Rusland. Vijf jaar geleden loodste hij zijn land naar de Europese titel op het EK -17 in Slovakije. Twee jaar later maakte hij al zijn debuut in het eerste elftal van Rusland.

   

  Intussen heeft de centrale middenvelder van CSKA Moskou 19 caps op de teller, waarin hij 2 keer scoorde. Golovin moet het vooral hebben van zijn defensieve kracht, maar was dit seizoen ook goed voor 7 goals en 4 assists en speelde zich daarmee in de kijker van de Europese (sub)toppers.

  Maxi Gomez (Uruguay)

  De 1,86m grote aanvaller werd vorige zomer door Celta Vigo voor een bescheiden transfersom weggelokt uit Uruguay. Hij bedankte voor het vertrouwen door in zijn 1e seizoen in La Liga 18 keer te scoren. De 21-jarige Gomez deelde bovendien ook nog eens 5 assists uit.

   

  In november debuteerde hij voor de nationale ploeg, waar hij voorlopig nog niet verder kwam dan 5 invalbeurten. Met Edinson Cavani en Luis Suarez voor zich in de pikorde zal Gomez wellicht nog even moeten wachten op een basisstek, maar wie weet kan hij zich in Rusland wel tonen als de ideale supersub.

  Albert Gudmundsson (IJsland)

  Deze aanvallende middenvelder kreeg het voetbal mee in de genen: zijn overgrootvader was de eerste IJslandse profvoetballer en speelde nog voor Milan, zijn opa was 2x topschutter in IJsland en zijn ouders speelden ook allebei voor de nationale ploeg. Vader Gudmundur Benediktsson verdedigde in België nog de kleuren van Germinal Ekeren en Verbroedering Geel.

   

  De 20-jarige Gudmundsson ruilde op zijn 16e IJsland voor Heerenveen en speelt sinds vorige zomer bij PSV. Daar maakte hij vooral het mooie weer bij de beloften en dat bleek goed genoeg om de IJslandse bondscoach te overtuigen hem mee te nemen naar Rusland.

  Gonçalo Guedes (Portugal)

  Gonçalo Guedes (21) is eigendom van PSG, dat in januari 2017 30 miljoen euro betaalde voor zijn diensten. Afgelopen seizoen blonk hij uit in La Liga tijdens een uitleenbeurt aan Valencia. Met zijn snelheid, dribbelvaardigheid en goeie voorzet kan hij een gesel zijn voor elke defensie.

   

  Belgische voetballiefhebbers konden het nieuwe Portugese goudhaantje vorige week nog aan het werk zien in het Koning Boudewijnstadion, waar de flankaanvaller een prima partij speelde in de oefenwedstrijd tegen de Rode Duivels (0-0). Enkele dagen later scoorde hij 2x in de uitwuifwedstrijd tegen Algerije, waarmee hij zijn sollicitatie voor een basisplaats op het WK kracht bij zette.

  Achraf Hakimi (Marokko)

  Achraf Hakimi verdedigt de kleuren van Marokko, maar is geboren en getogen in Madrid. De 19-jarige rechtsachter is sinds dit seizoen de nummer 2 op die positie bij Real Madrid, na eerste keuze Dani Carvajal.

   

  De snelle Hakimi speelde 7 volledige wedstrijden in de Primera Division en ook 2 keer 90 minuten in de Champions League. In de knockoutfase kwam hij niet meer in actie. Hakimi debuteerde al op zijn 17e voor de nationale ploeg van Marokko en wordt zonder blessures de vaste rechtsachter op het komend WK.

  Amine Harit (Marokko)

  Met Amine Harit komen we nog een tweede Marokkaan tegen in deze lijst. De 20-jarige middenvelder werd geboren in Frankrijk en komt uit de jeugdopleiding van Nantes. Vorige zomer versierde hij een transfer naar Schalke. Daar werd hij verkozen tot beste jonge speler in de Bundesliga na een seizoen met 3 goals en 7 assists.

   

  In de herfst van vorig jaar werd Harit door de Marokkaanse bondscoach bij de nationale ploeg gehaald en sindsdien heeft hij al 6 caps verzameld. Op het WK kan hij zich in de groepsfase meteen proberen te tonen tegen kleppers als Portugal en Spanje.

  Hirving Lozano (Mexico)

  Deze 22-jarige flankaanvaller presenteerde zich vorig jaar aan het grote publiek met enkele sterke prestaties op de Confederations Cup. PSV strikte het Mexicaanse godenkind en ook in Nederland maakte hij grote sier. Met 17 goals en 11 assists had hij een belangrijk aandeel in de titel van PSV.

   

  Lozano, die ruim 2 jaar geleden debuteerde bij Mexico, is intussen ook bij zijn land uitgegroeid tot een sleutelpion. Dat mochten de Rode Duivels in november nog ondervinden, toen hij 2 keer scoorde tegen de Belgen. Als Lozano ook in Rusland imponeert, lijkt een vertrek bij PSV onvermijdelijk.

  Benjamin Pavard (Frankrijk)

  In het sterrenensemble van Les Bleus is Benjamin Pavard wellicht een van de minst bekende namen, maar de jonge verdediger van Stuttgart heeft zijn plek in de Franse selectie niet gestolen.

   

  Pavard (22) heeft er een ijzersterk jaar opzitten in de Bundesliga en miste dit seizoen geen enkele minuut. Bij Stuttgart speelt hij voornamelijk centraal in de defensie, bij Frankrijk rekent Deschamps op hem als rechtsachter. In de voorbereiding deed hij dat meer dan behoorlijk, zodat hij in balans ligt met Sidibé voor een basisplaats.

  Cristian Pavon (Argentinië)

  Met Agüero, Di Maria, Dybala, Higuain en uiteraard ook Messi bulkt Argentinië van de offensieve kwaliteiten. En toch zou de 22-jarige Cristian Pavon wel eens de joker kunnen worden van bondscoach Sampaoli.

   

  De kwieke flankaanvaller pakte met Boca Juniors al 2x op rij de Argentijnse titel. Afgelopen seizoen scoorde hij 6 keer en strooide hij met 11 assists. Als hij die vorm ook kan etaleren bij de nationale ploeg is hij zeker in staat om voor een boost te zorgen vanaf de bank.

  Ismaila Sarr (Senegal)

  Ismaila Sarr is een snelle aanvaller die vorig seizoen al op de radar stond van enkele topclubs. De 20-jarige Senegalees koos voor Rennes, waar hij goed was voor 5 goals en 3 assists.

   

  Zijn debuut voor de nationale ploeg maakte hij begin 2017 en intussen staan er al 13 interlands op zijn teller. Senegal heeft met Mané, Niang, Baldé en Sakho heel wat aanvallend geweld in huis. Toch leunt Sarr dicht aan bij een basisplaats op de rechterflank.

  Pione Sisto (Denemarken)

  Pione Sisto werd geboren in Oeganda, maar verhuisde 2 maanden later met zijn gezin naar Denemarken. Daar debuteerde hij al op jonge leeftijd als prof bij Midtjylland. Bij diezelfde club speelde hij zich in 2016 in de kijker door in de Europa League 2x te scoren tegen Manchester United. Het leverde hem een transfer naar Celta Vigo op.

   

  Met zijn snelheid en dribbels moet hij voor gevaar zorgen vanaf de flanken. Bij de nationale ploeg kan hij ook profiteren van de creativiteit van Eriksen om in de rug van de verdediging op te duiken. Op het WK wordt hij normaal gezien de linksbuiten van de Denen.

  Renato Tapia (Peru)

  Renato Tapia streek op 18-jarige leeftijd neer in Nederland. De intussen 22-jarige Peruviaan kan zowel centraal achterin als op het middenveld uit de voeten. Tapia, die sinds 2016 de kleuren van Feyenoord verdedigt, heeft wel een wisselvallig seizoen achter de rug in Rotterdam.

   

  Op het WK kan hij tonen wat hij in zijn mars heeft tegen Denemarken, Frankrijk en Australië. Bij de nationale ploeg wordt hij uitgespeeld als stofzuiger op het middenveld. Als hij daar zijn stempel kan drukken, is Peru misschien wel in staat om de 1e ronde te overleven.

  Lucas Torreira (Uruguay)

  Lucas Torreira speelt sinds 2016 voor Sampdoria, waar hij dikke maatjes is met Dennis Praet op het middenveld. De 22-jarige Uruguayaan was dit seizoen een van de beste middenvelders in de Serie A en staat in de belangstelling van een rist Europese topclubs, met Arsenal op kop.

   

  Torreira debuteerde pas in maart voor de nationale ploeg. In 3 interlands moest hij tot nog toe vrede nemen met invalbeurten. Maar als hij zijn vorm van bij Sampdoria ook in Rusland kan tonen, is de kans reëel dat hij tijdens het WK een basisstek opeist. En wie weet jast hij er wel eentje lekker binnen zoals tegen Chievo (video onder).

  Timo Werner (Duitsland)

  De 22-jarige aanvaller van RB Leipzig was dit seizoen goed voor 13 goals en 8 assists in de Bundesliga en wordt op het WK de nummer 1 in de spits bij regerend wereldkampioen Duitsland.

   

  Die status heeft hij in grote mate verdiend tijdens de Confederations Cup vorig jaar, waar hij met 3 goals in 4 wedstrijden werd verkozen tot Beste Speler. De snelle Werner vult bij de Mannschaft de leemte op na het pensioen van Miroslav Klose. Als hij ook het torinstinct van Klose kan etaleren op het WK zal Duitsland er dicht bij zijn.

  Denis Zakaria (Zwitserland)

  Zwitserland deed het uitstekend in de WK-kwalificaties en in de voorbereiding en daar zitten de prestaties van Denis Zakaria zeker voor iets tussen. De 21-jarige brok graniet voor de verdediging kan met zijn tackles menig aanval in de kiem smoren.

   

  Zakaria was dit seizoen de beste ballenveroveraar bij Mönchengladbach en dat zal hij ook moeten tonen op het WK, want Zwitserland zit in een moeilijke poule moet Brazilië, Servië en Costa Rica. Als hij en Xhaka hun beste niveau halen, hebben de Zwitsers een ijzersterke tandem op het middenveld.

  Andrija Zivkovic (Servië)

  Andrija Zivkovic (21) is een product van Partizan en werd de jongste kapitein in de geschiedenis van de club. In 2013 debuteerde hij als 17-jarige in de nationale ploeg en daarmee is hij ook de jongste Servische international ooit.

   

  Zivkovic voetbalt sinds 2016 voor Benfica, waar hij doorgaans als offensieve middenvelder speelt. Bij Servië wordt hij meestal gebruikt als flankaanvaller. Een basisplaats op het WK komt mogelijk nog te vroeg, maar hij heeft in elk geval de snelheid en het talent om als invaller een rol van betekenis te spelen.

  Deze 15 jonkies hebben zich ook al getoond aan de top

  • Trent Alexander-Arnold (Eng - 19) - Liverpool
  • Dele Alli (Eng - 22) - Tottenham
  • Marcos Asensio (Spa - 22) - Real Madrid
  • Andreas Christensen (Den - 22) - Chelsea
  • Ousmane Dembélé (Fra - 21) - Barcelona
   
  • Lucas Hernandez (Fra - 22) - Atletico Madrid
  • Gabriel Jesus (Bra - 21) - Manchester City
  • Giovanni Lo Celso (Arg - 22) - PSG
  • Ruben Loftus-Cheek (Eng - 22) - Chelsea
  • Kylian Mbappé (Fra - 19) - PSG
   
  • Sergej Milinkovic-Savic (Ser - 23) - Lazio
  • Wilfred Ndidi (Nig - 21) - Leicester City
  • Marcus Rashford (Eng - 20- Manchester United
  • Davinson Sanchez (Col - 22) - Tottenham
  • Youri Tielemans (BEL - 21) - Monaco