• home
 • video
 • pas verschenen

  De WK-commentatoren warmen zich op: wie blinkt straks uit? welke matchen doen ze?

  Sporza stuurt 6 commentatoren naar het WK in Rusland. Wij peilden bij Raes, Joos, Vandenbempt en co naar favorieten en naar de kansen van de Rode Duivels. Je leest hier ook wie commentaar geeft bij welke matchen.

  Frank Raes

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "Naar Argentinië-IJsland. 2 totaal verschillende stijlen. Messi tegen de IJslanders, dat kan niet anders dan vuurwerk geven. Een match made in heaven."

   

  "Voor het overige kondigt de wedstrijd waar je het meeste naar uitkijkt, zich onverwachts aan. Het duel waarin plots van alles gebeurt. Nooit te voorspellen."

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "De usual suspects, met voorop Brazilië. Een vernieuwde ploeg, die revanche wil nemen voor de 7-1 in 2014. Met een veel betere coach, een fitte Neymar, een nieuwe spits (Jesus) en een stevige defensie met een uitstekende doelman. Voor de rest ook Duitsland, Spanje en Frankrijk. En natuurlijk de Rode Duivels."

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Als we dat nu al wisten, konden we thuisblijven. Neymar? De Bruyne? Werner? Coutinho? Griezmann? Ik weet het niet. Ik laat me verrassen."

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "De kwartfinales zijn zeer oké. Halve finale nog meer oké. En dan 3e worden. We horen bij de top 6 in de wereld, maar wellicht niet bij de top 2. Maar je weet het nooit. Misschien krijgt Martinez de jongens toch aan het swingen."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "West-Duitsland - Hongarije, de finale van het WK 1954 in Zwitserland. Het werd eerst 2-0 voor de Hongaren, maar Puskas blesseerde zich en moest de match toch uitspelen (er bestonden nog geen wissels). Zo konden de Duitsers toch nog winnen, dankzij 2 goals van Rahn. In de groepsfase hadden de Duitsers nog met 8-3 verloren van de Hongaren."

  Het programma van Frank

  14 juni Rusland - Saudi-Arabië groep A
  16 juni Argentinië - IJsland groep D
  18 juni BELGIE - Panama groep G
  21 juni Argentinië - Kroatië groep D
  23 juni BELGIE - Tunesië groep G
  25 juni Spanje - Marokko groep B
  27 juni Servië - Brazilië groep E
  30 juni 1C - 2D 1/8e finale
  2 juli 1G - 2H 1/8e finale
  7 juli W55 - W56 kwartfinale
  10 juli W57 - W58 halve finale

  Peter Vandenbempt

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "Van de matchen die ik nu al ken: Portugal - Marokko. Een wedstrijd in een van de aantrekkelijkste groepen van het WK, met ook nog Spanje erbij. Ik heb een oefenmatch van Marokko gezien en dat was heerlijk, met snel aanvallend voetbal, Boussoufa als een teruggetrokken spelmaker en zeer gretige regisseur: echt een aantrekkelijke ploeg. Bovendien staat Portugal, dat daarvoor al tegen Spanje heeft gespeeld, dan al met zijn rug tegen de muur."

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "Wie doet Brazilië wat? Een verzameling toptalent, een zeer goed uitgebalanceerd elftal, met een nieuwe coach die realistisch en doordacht voetbal paart aan de frivoliteit van Neymar en co. 2 uitstekende doelmannen, de beste linksback ter wereld (Marcelo), centraal achterin zeer solide met Marquinhos/Silva/Miranda, Casemiro/Paulinho/Fernandinho op het middenveld, ofwel werkkracht en voetballend vermogen, Willian trekt zijn topvorm van bij Chelsea door en daarvoor is het aanvallend talent belachelijk groot, met Neymar, Coutinho, Jesus en Firmino."

   

  "Voor de rest ook nog Duitsland bij de laatste 4. Frankrijk heeft een geweldig middenveld en ongelooflijke weelde voorin - ik vind Giroud wél een waardevolle, scorende spits - maar defensief is het wellicht niet goed genoeg voor de finale. Zal de schaduw van Zidane ook niet het hele toernooi over de ploeg hangen?"

   

  "Naast Duitsland en Frankrijk zeker ook nog Spanje: een complete ploeg met een sterk nationaal gevoel, ondanks de regionale twisten. Spanje zal schitteren."

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Bij België: Hazard en De Bruyne. Ze zijn ongelooflijk gebrand om het te tonen."

   

  "Voorts denk ik dat Neymar zal afmaken waar hij 4 jaar geleden mee begonnen was, maar abrupt werd afgebroken: Brazilië de titel schenken. En als zijn ploeg het toelaat - als die goed genoeg is - zal Messi met een knal het grootste toneel willen verlaten. Maar hij heeft de pech dat zijn ploeg onvoldoende is. Daarnaast Isco, Iniesta, Ziyech en de Franse Dembélé (fris en uitgerust en uitstekend in oefenmatchen)."

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "Als de kwartfinale bereikt wordt met goed voetbal en spektakel in de groepsfase en in de achtste finales. En dan eventueel eruit na een sterke prestatie tegen Brazilië en Duitsland."

   

  "Ik vind niet dat België per definitie de halve finales moet halen om van een geslaagd toernooi te spreken. Voor mij zou dat veeleer een aangename verrassing zijn. Maar ze moeten anders dan in de vorige 2 toernooien wel wat laten zien."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "Brazilië - Duitsland 1-7. Ik zat daar, dus dat valt geweldig mee."

  Het programma van Peter (tv)

  16 juni Kroatië - Nigeria groep D
  20 juni Portugal - Marokko groep B
  22 juni Brazilië - Costa Rica groep E
  24 juni Engeland - Panama groep G
  26 juni Denemarken - Frankrijk groep C
  30 juni 1A - 2B 1/8e finale
       
  Opm: Peter Vandenbempt geeft ook commentaar op de radio (matchen Rode Duivels en eindfase)

  Eddy Demarez

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "Ik kijk zeker uit naar de kwartfinales. In een ideaal scenario wordt dat voor mij Spanje - Argentinië. In een nog idealer scenario heb ik in de 1/8e finales Duitsland - Brazilië, maar dan moet Brazilië wel verrassend 2e worden in de groepsfase en moet Duitsland het beter doen dan in de recente oefenduels."

   

  "Ook altijd de moeite: ik heb een wedstrijd van het gastland, in dit geval Rusland dus. Bovendien de op papier interessantste affiche van de Russen in de groepsfase, tegen Uruguay."

   

  "Maar op zo'n WK is het altijd een beetje onvoorspelbaar. Kijk naar Costa Rica 4 jaar geleden. Erg leuk wanneer zo'n underdog het tot in de kwartfinales schopt. Ik had toen het genoegen om 4 matchen van Navas, Ruiz en hun vrienden te mogen becommentariëren. Veel emotie en beleving!"

   

  "Maar het summum is als het organiserende land onverwacht erg ver geraakt. Dat mocht ik meemaken in 2002 met Zuid-Korea, waarvan ik 5 matchen had. Een unieke sfeer in de stadions... Voor één keer was zelfs de match om de 3e plaats er een met erg veel sfeer."

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "Voor Duitsland lijkt het woord toernooiploeg uitgevonden, ook al hebben zij nog altijd geen echte goalgetter. Spanje heeft iets goed te maken na het vorige WK en drijft toch weer op veel talent van Real en Barça. Brazilië is merkelijk sterker dan 4 jaar geleden en kan beschikken over een frisse Neymar. Altijd een geluk bij een ongeluk zo'n lange blessure van een topspeler voor een WK."

   

  "De grote outsider is voor mij Frankrijk. Al is de vraag of ze niet verraden zullen worden door hun jeugdige onbezonnenheid. Ontzettend veel talent dus, maar ook (te?) weinig ervaring...?"

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Neymar kan de ster van het toernooi worden, wegens erg fris na een lange blessure en op revanche belust na het debacle in eigen land 4 jaar geleden. Bovendien wil hij zich misschien nog eens extra in de kijker spelen om ze er bij Real helemaal van te overtuigen de geldbuidel ver open te trekken."

   

  "Nog een mogelijkheid: het jonge aanvalsgeweld van Frankrijk: Dembélé en Mbappé, aangevuld met de ervaring van Griezmann en Giroud. Superflitsend, razend rap en afwerkers!"

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "Hun toernooi is naar mijn gevoel geslaagd als ze voorbij de kwartfinales geraken. Dat zou namelijk betekenen dat ze een topland opzij kunnen zetten. Op mentaal vlak zou dat een enorme stap vooruit zijn."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "Bij héél veel matchen, maar als ik er dan toch eentje moet kiezen vanzelfsprekend België-USSR (1986). Dat is toch de meest iconische match die de Duivels ooit gespeeld hebben. Ik zat toen in mijn eerste jaar aan de universiteit. De match werd 's nachts gespeeld, Belgische tijd. De ochtend nadien had ik een mondeling examen... Dat werd geen succes. Gelukkig was er nog een 2e zit. Zonder WK."

  Het programma van Eddy

  16 juni Frankrijk - Australië groep C
  18 juni Tunesië - Engeland groep G
  20 juni Iran - Spanje groep B
  22 juni Servië - Zwitserland groep E
  25 juni Uruguay - Rusland groep A
  27 juni Zuid-Korea - Duitsland groep F
  1 juli 1B - 2A 1/8e finale
  3 juli 1F - 2E 1/8e finale
  7 juli W51 - W52 kwartfinale

  Filip Joos

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "Allemaal. Portugal - Spanje kan een geweldige sof zijn en Rusland - Egypte een supermatch (met de verrijzenis van Mo Salah bijvoorbeeld of een Rus die ineens tot ons aller verbazing toch een deuk in een pakje boter trapt). Dat is net het mooie aan een WK. Maar als ik toch moet kiezen: België - Engeland in de eerste ronde."

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "Brazilië. Omdat ze de lach van Neymar en Marcelo hebben en ook de rest van het team niet bepaald uit zwakke voetballers bestaat."

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Neymar. Omdat hij dartel is. Omdat hij goed omringd is. Maar het mag De Bruyne of Hazard zijn. Of Eriksen, de enige jongen op het WK aan wie alle vaders ter wereld zonder een greintje angst hun dochter zouden uithuwelijken."

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "Als de neutrale kijker in andere landen het jammer vindt dat de Rode Duivels eruit liggen. En niet omdat hij wel eens nacho's knabbelend op de bank naar de samenvattingen van de Premier League en onze jongens op die manier kent, maar wel om wat ze op het toernooi zelf hebben gebracht."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "Duitsland - Italië, de halve finale van het WK 1970 (3-4 voor Italië, met nog 5 doelpunten in de verlengingen). Argentinië - Engeland op het WK 1986, ook in Mexico (met de hand van God van Maradona)."

  Het programma van Filip

  15 juni Portugal - Spanje groep B
  17 juni Brazilië - Zwitserland groep E
  19 juni Rusland - Egypte groep A
  21 juni Frankrijk - Peru groep C
  23 juni Duitsland- Zweden groep F
  26 juni Nigeria - Argentinië groep D
  28 juni BELGIE - Engeland groep G
  1 juli 1D - 2C 1/8e finale
  3 juli 1H - 2G 1/8e finale
  6 juli W53 - W54 kwartfinale
  11 juli W59 - W60 halve finale
  15 juli Finale finale

  Geert Heremans

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "IJsland - Nigeria, omdat je geen groter contrast kan vinden in landen en stijlen. IJsland is het kleinste en meest noordelijk gelegen Europese land met amper 300.000 inwoners. Nigeria is een van de grootste Afrikaanse naties met bijna 200 miljoen inwoners!"

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "Spanje, omdat het technisch de beste ploeg van de wereld blijft. Brazilië heeft het Duitsland-trauma achter zich gelaten en heeft nu ook een betere coach (Tite). En natuurlijk Duitsland zelf, dat altijd favoriet is, omdat ze zoveel in zichzelf geloven."

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Timo Werner, een absolute topspits die op dit WK zal ontploffen..."

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "In de kwartfinale verliezen na een topprestatie tegen Duitsland of Brazilië, dat zal iedereen wel tevreden stellen. Het ergste zou een nederlaag in de 1/8e finales zijn na een zwakke prestatie."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "België tegen de Sovjetunie in 1986. Nog altijd de meest memorabele match van de Rode Duivels ooit. 4-3 na verlengingen, dat zegt alles."

  Het programma van Geert

  15 juni Egypte - Uruguay groep A
  17 juni Costa Rica - Servië groep E
  20 juni Uruguay - Saudi-Arabië groep A
  22 juni Nigeria - IJsland groep D
  24 juni Japan - Senegal groep H
  25 juni Iran - Portugal groep B
  27 juni Zwitserland - Costa Rica groep E
  28 juni Panama - Tunesië groep G

  Niko Lainé

  1. Naar welke wedstrijd die je becommentarieert kijk je het meeste uit?

   

  "Marokko - Iran, omdat het mijn allereerste wedstrijd op een WK is. Omdat dit soort wedstrijden een WK zo uniek maakt. Omdat het voor die 2, in een groep met Spanje en Portugal, er meteen op of onder is. Omdat ik uitkijk naar Boussoufa en naar het duel tussen de beste 2 spelers van de Eredivisie van afgelopen seizoen: Ziyech en Jahanbakhsh."

   

  2. Wie zijn de favorieten voor de titel?

   

  "Onmogelijk om daar nu iets zinnigs over te zeggen. Ik kom ook niet verder dan de usual suspects: Brazilië, Duitsland, Spanje en Argentinië. Met Frankrijk en Kroatië als outsiders."

   

  3. Wie wordt de ster van het toernooi?

   

  "Kan Messi op een WK eindelijk uit de schaduw van Maradona treden? Het is zijn laatste kans."

   

  4. Wanneer is het toernooi van de Rode Duivels geslaagd?

   

  "Ik hoor en lees vaak dat een halve finale een must is. Er uitgaan zoals 2 jaar geleden tegen Wales of 4 jaar geleden tegen Argentinië zou een teleurstelling zijn. Uitgeschakeld worden in de 1/8e finales zoals tegen Brazilië in 2002 vind ik niet noodzakelijk een blamage. Zolang de Duivels maar strijden."

   

  5. Bij welke wedstrijd uit de WK-geschiedenis was je graag aanwezig geweest?

   

  "Brazilië - Italië uit 1982. Omdat ik nog altijd niet snap waarom de Brazilianen toen verloren. En België - USSR in 1986."

  Het programma van Niko

  15 juni Marokko - Iran groep B
  17 juni Duitsland - Mexico groep F
  19 juni Polen - Senegal groep H
  21 juni Denemarken - Australië groep C
  23 juni Zuid-Korea - Mexico groep F
  26 juni IJsland - Kroatië groep D
  28 juni Senegal - Colombia groep H
  2 juli 1E - 2F 1/8e finale
  6 juli W49 - W50 kwartfinale