• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Om tactisch flexibel te zijn, is België defensief onvoldoende gestoffeerd"

  Eddy Snelders werkt als analist voor Sporza.

  Eddy Snelders is oud-assistent-bondscoach en Sporza-analist.

  Wie de Rode Duivels sinds de aanstelling van Roberto Martinez volgt, kan de basisploeg voor het WK voor 90 procent op een tactisch bord tekenen. Maar wat als er onverwacht geschoven moet worden? Sporza-analist Eddy Snelders ziet kwalitatieve en tactische moeilijkheden met de invallers.

  "Zonder Vermaelen en Kompany moeten we vasthouden aan 3-4-3"

  In het gebruikelijke 3-4-3-systeem en noodgedwongen zonder Vincent Kompany begon België woensdag tegen Egypte. Niemand die twijfelt dat de verdediger in de basis staat in Rusland als hij fit raakt. Maar wat als? Wat als hij of een andere basisspeler van woensdag nog uitvalt? Haalt België dan nog hetzelfde niveau?

   

  "Batshuayi en Vermaelen zijn in principe geen of nauwelijks verzwakkingen in vergelijking met de basiself. Fellaini en Dembélé ook niet, maar dan moeten er wel tactische aanpassingen gebeuren."

   

  En daar ligt de zwakte van de Belgische selectie, denkt Eddy Snelders. "We hopen allemaal dat de Rode Duivels tactisch flexibel kunnen zijn, want om te winnen van een top 10-land moet het middenveld sterker worden bezet en moeten er meer verdedigende accenten worden gelegd."

   

  "Ik vrees dat deze selectie op dat vlak kwalitatief niet voldoende gestoffeerd is. Alleen met een fitte Vermaelen én Kompany kan je een kwalitatieve defensie met vier opstellen. Als ze niet fit zijn, is Martinez bijna verplicht vast te houden aan het systeem."

  De verdedigers Vermaelen en Kompany zijn allebei geblesseerd.

  Vermaelen en Kompany zitten geblesseerd in de tribune.

  "14-15 spelers van topniveau, daarna kwaliteitsverlies"

  Thomas Meunier en Dries Mertens presteerden bleek tegen Egypte en Portugal, maar dat brengt hun basisplaats niet meteen in gevaar volgens Snelders. "We hebben 14-15 spelers van topniveau, maar als je bij (jonge) spelers als Tielemans, Thorgan Hazard, Januzaj of Chadli uitkomt, dan is er een zeker kwaliteitsverlies."

   

  "Dat is heel normaal. We zijn niet Spanje, Frankrijk of Brazilië, waar de vijver aan kwaliteit onbeperkt lijkt. Januzaj heeft met zijn twee invalbeurten de kritiek op zijn selectie in de kiem gesmoord. Maar het WK wordt een ander gegeven. Daar wordt met het mes tussen de tanden gespeeld en dan is hij in het verleden al tegengevallen. Ik denk wel dat hij in de pikorde voorbij Thorgan Hazard is gegaan."

  Januzaj heeft zich laten opmerken in de 2 oefenduels.

  Adnan Januzaj.

  "De keuze voor Ciman vond ik niet nuttig"

  De grootste verrassing tegen Egypte was de basisplaats voor Laurent Ciman. Kan Eddy Snelders als gewezen assistent-bondscoach de psychologie achter die beslissing verklaren?

   

  "Nee, ik vond het ook niet nuttig. Misschien was het een blijk van vertrouwen en een beloning voor zijn mentaliteit. Ten aanzien van Boyata en Dendoncker vind ik het een teken van wantrouwen. Het was misschien gemakkelijker om de jonge spelers achteruit te duwen en niet de ancien, maar nu weten we niet of zij die positie kunnen invullen."