• home
 • video
 • pas verschenen

  Simons in Wereldkampioenen: "Kompany technisch even goed als Hazard & De Bruyne"

  Linda De Win, Timmy Simons en Marc Coucke bij Ben Crabbé.

  Linda De Win, Timmy Simons en Marc Coucke bij Ben Crabbé.

  De 5e episode van Wereldkampioenen draaide in zijn geheel rond Vincent Kompany, de natuurlijke chef van de Rode Duivels. Presentator Ben Crabbé had politiek journaliste en voetballiefhebber Linda De Win, ex-international Timmy Simons en Anderlecht-topman Marc Coucke aan zijn tafel uitgenodigd.

  "Vincent kan alles"

  In deze afleveringen van Wereldkampioenen kwamen heel veel kwaliteiten van Vincent Kompany aan bod. Te beginnen met zijn technische vaardigheden op het veld, want die doorstaan de vergelijking met de beste voetballers ter wereld. 

   

  "Vergis je niet in Kompany: Vincent kan een balletje wegleggen waarvan je denkt:  wauw, dat is fantastisch. In een wedstrijd tegen Roemenië wipte hij de bal omhoog en verstuurde hij met een volley een lange pass richting flank. Ik zou daar nooit aan denken", zegt Timmy Simons.

   

  "Vincent is een verdediger, maar hij is geen pure verdediger. Hij kan ook voetballen, hij kan alles. Ik wou dat ik zijn kwaliteiten had, dan kon ik ook eens iets zots doen. Ik vind Vincent technisch even sterk als Kevin De Bruyne en Eden Hazard."

  "Die blessures? Door de zware belasting"

  Een rode draad door de carrière van Kompany is zijn blessureleed. Hoe komt het dat het lichaam van de verdediger niet altijd zijn sterke geest volgt?

   

  Timmy Simons: "Door de belasting. Je mag niet onderschatten hoe zwaar zijn lichaam belast wordt. En het kan ook te maken hebben met de jonge leeftijd waarop Vincent doorbrak op topniveau. Hij was 16, 17 en hij was nog niet helemaal volgroeid. Dan kun je daar later de weerbots van krijgen."

   

  Marc Coucke: "Hoe hij die blessures oploopt? Door wat pech, dat is zeker. Plus: Vincent heeft heel veel krachttraining gedaan. Hij is een kleerkast geworden. Dat zet heel veel druk op spieren die daar misschien niet op die manier voor gemaakt waren."

  "We hebben maar één patron"

  De tv-uitzending was opgenomen voor de interland tussen België en Portugal, waarin Kompany het veld verliet met een liesletsel. Als Kompany het WK in Rusland niet haalt, wat dan?

   

  Die vraag stelde zich ook Linda De Win: "Hebben we vervangers voor Kompany?"

   

  Marc Coucke: "Het antwoord is natuurlijk neen. We zijn een klein landje van 11 miljoen inwoners. Het is een wonder dat we zo'n lichting hebben.  Dan kun je niet verwachten dat er op de bank ook nog eens wereldtoppers zitten."

   

  Timmy Simons: "We moeten daar inderdaad eerlijk in zijn: op de bank zitten geen jongens van het kaliber-Kompany."

   

  Coucke: "We hebben heel veel talent in de aanval, het middenveld en het doel.  En we hebben ook een paar heel goeie verdedigers, maar met Kompany hebben we maar één patron. En dat maakt het verschil..."

  "Ook als je geen aanvoerder bent kun je belangrijk zijn"

  Eden Hazard is sinds een tijdje de officiële aanvoerder van de Rode Duivels. Vroeger was dat Kompany. Is het niet vreemd dat Hazard de band draagt als Kompany met hem op het veld staat?

   

  Coucke: "Je streeft naar continuïteit bij aanvoerders.  Je kunt nu niet plots tegen Hazard zeggen: "Kompany is terug, je moet die band weer afgeven". Dus is het ergens normaal dat Hazard ook aanvoerder is als Kompany wél meespeelt."

   

  Simons: "Het is niet omdat je geen aanvoerder bent dat je niet belangrijk kunt zijn of je verantwoordelijkheid niet kunt nemen. In een groep heb je altijd 4 of 5 jongens die de kar trekken. Altijd. Want alleen haal je het nooit. Denk je dat de spelers van Club Brugge niet meer naar mij luisteren, ook al zat ik al 25 van de 40 matchen op de bank of in de tribune?..."

   

  Stel dat België wereldkampioen wordt, wie mag dan de Wereldbeker als eerste in de lucht steken? Hazard als aanvoerder of Kompany als mentale leider? Simons: "Ze kunnen hem beiden omhoog duwen."

  U kunt de volledige uitzending van Wereldkampioenen bekijken op vrtnu.be.