• home
 • video
 • pas verschenen

  Geen Benteke op WK, wel Januzaj en Dendoncker, Ciman is reserve voor Kompany

  Martinez laat Benteke, Sels, Jordan Lukaku en Kabasele thuis.

  Bondscoach Martinez heeft de definitieve WK-selectie van 23 Rode Duivels onthuld. Matz Sels, Christian Kabasele, Jordan Lukaku en Christian Benteke vallen af. Laurent Ciman is aangewezen als 24e en reserve, voor mocht Vincent Kompany niet fit raken.  Leander Dendoncker en Adnan Januzaj zijn er wel bij.

  Martinez maakt selectie van 24 spelers met Kompany maar zonder Benteke

  "Kompany zo veel mogelijk tijd geven, Ciman is zijn reserve"

  Nadat Roberto Martinez de namen had voorgelezen, kreeg hij meteen vragen over Kompany, die tegen Portugal uitviel met liespijn. "Zijn situatie is heel duidelijk. We maken gebruik van de FIFA-regel die stelt dat we tot 24 uur voor onze match tegen Panama op 17 juni een geblesseerde speler mogen vervangen. We willen Vinnie de maximale tijd geven om zijn blessure op te volgen."

   

  Martinez wou Kompany er per se bij: "Zijn leiderschap is essentieel voor ons. Heel de voorbereiding toont hij zich al een leider, hij werkt heel hard en speelde fantastisch tegen Portugal. Het is ook niet zomaar een internationale match, maar wel het WK. Door de rol van Vinnie neem ik deze beslissing."

   

  Een scan moet nog uitmaken hoe ernstig de blessure van Kompany is, die gebeurt wellicht later vandaag. "We hebben nauw overleg met City en die zeiden ons dat bij Kompany de eerste scan binnen de 48 uur vaak niet waarheidsgetrouw is. Uit ervaring weten ze dat het 7 à 8 dagen duurt om een goeie diagnose te kunnen stellen. Die tijd willen we Vinnie geven. Dat verdient hij."

   

  Hoe voelt Kompany zich nu? "Hij is een voorbeeld voor elke jonge voetballer, hoe om te gaan met tegenslag. Dat doet hij al zijn hele carrière. Zijn grootste sterkte is zijn mentaliteit. Zijn geest is fris, gisteren was hij al oefeningen aan het doen."

  "Op 17 juni zien we verder"

  Martinez zei in het verleden altijd dat hij alleen 100 procent fitte spelers meeneemt naar het WK: "Dat geldt nu ook, alleen schuiven we de deadline voor Kompany op. Hij gaat samen met ons medische departement hard werken. Op 17 juni zien we dan verder. Dat wordt de 2e stap van de beslissing."

   

  Als Kompany afvalt, is Ciman zijn vervanger. "Ik nam hem voor zijn profiel. Hij kan achteraan met zijn drieën spelen en het spel maken. Het is geen makkelijke situatie, maar sinds ik met hem werk, heeft hij zich een echte prof getoond. Hij is vastbesloten om het team te helpen én hij presteert. Zijn ervaring is ook belangrijk."

  "Geen Benteke voor nummer 9, wel Januzaj voor fris aanvallend spel"

  Bij de aanvallers viel Christian Benteke af. "Hij was mijn moeilijkste beslissing. Hij deed alles wat hij kon op de stage en tegen Portugal deed hij het goed. Maar ik ga voor 2 nummers 9 en dat zijn Romelu Lukaku en Michy Batshuayi."

   

  "Ik koos voor de balans van het team. Daarom is Januzaj erbij: hij kan helpen voor fris, aanvallend voetbal. Hij is een natuurlijk talent dat heel goed uit de voeten kan in 1 tegen 1-situaties. Dat heb je nodig op de Wereldbeker. Iemand die fris is in zulke situaties. Hij toonde dat ook tegen Portugal. Sinds januari is hij ook matuurder geworden. De mens is achter de voetballer uitgekomen. Ik verwacht veel van hem."

  "Tielemans is de toekomst"

  Martinez herenigt met Tielemans en Dendoncker ook de 2 Anderlecht-talenten van weleer. Tielemans is een goeie speler, maar speelde niet veel bij Monaco. "Hij is de toekomst, we moeten niet alleen op het heden letten. Hij zit al langer bij het nationale team, was al aanvoerder bij Anderlecht en heeft veel ervaring.  Dit maakt deel uit van zijn voetbalreis. Wij geloven in hem. Hij verdient het. Hij kan op verschillende posities spelen, traint goed en ligt goed in de groep."

   

  "Dendoncker is erbij voor zijn veelzijdigheid. Hij kan zowel centraal achteraan als verdedigend op het middenveld acteren. Ik hoefde hem tegen Portugal niet bezig te zien. Ik heb hem nodig."

  Over afvallers Jordan Lukaku, Sels en Kabasele

  Jordan Lukaku viel af omdat hij sukkelt met zijn knie. "Jordan is wellicht de meest geschikte speler om linksback te spelen voor België, maar om echt impact te hebben op het spel moet hij 100 procent fit zijn. En dat is niet het geval."

   

  "Ook Sels en Kabasele verdienden erbij te zijn, maar ik mag er nu eenmaal maar 23 meenemen. Ze trainden heel hard en horen ook bij de groep. Ze maakten de kwalifciaties mee. Dit is niet leuk voor hen, maar laat het een inspiratie zijn voor de toekomst. Ze zijn nog jong."

  Herbekijk de persconferentie van Martinez:

  De WK-selectie van de Rode Duivels

  DOELMANNEN Thibaut Courtois
    Koen Casteels
    Simon Mignolet
  VERDEDIGERS Toby Alderweireld
    Dedryck Boyata
    Laurent Ciman (reserve)
    Vincent Kompany
    Thomas Meunier
    Thomas Vermaelen
    Jan Vertonghen
  MIDDENVELDERS Yannick Carrasco
    Nacer Chadli
    Kevin De Bruyne
    Mousa Dembélé
    Leander Dendoncker
    Marouane Fellaini
    Thorgan Hazard
    Adnan Januzaj
    Youri Tielemans
    Axel Witsel
  AANVALLERS Michy Batshuayi
    Eden Hazard
    Romelu Lukaku
    Dries Mertens