• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Gaal: "België heeft me gevraagd als bondscoach, vóór Martinez"

  Louis van Gaal had de Rode Duivels kunnen leiden op het WK in Rusland.

  Louis van Gaal heeft de kans om bondscoach van de Rode Duivels te worden laten schieten. Niet omdat hij het niet zag zitten, wel omdat Manchester United dwarsligger speelde.

  Niemand had hoge verwachtingen bij het Nederlandse elftal tijdens het WK in Brazilië, maar Louis van Gaal loodste Oranje naar de halve finales tegen Argentinië. Een sterk verhaal, dat volgens NRC-journalist Hugo Logtenberg in een boek kon worden gegoten. Het resultaat: 'De hand van Van Gaal'.

   

  Op de boekvoorstelling in Amsterdam lichtte Van Gaal zelf enkele passages toe. Zo hengelde de Belgische Voetbalbond (KBVB) naar de diensten van de Nederlander na zijn ontslag bij Manchester United in 2016. "Ze hebben me gevraagd, vooraleer ze bij Roberto Martinez hebben gepolst", zei Van Gaal.

   

  Van Gaal zag de job als bondscoach van de Rode Duivels wel zitten, maar een voorwaarde van de afkoopsom die Manchester United moest betalen, was dat Van Gaal in het eerste jaar na zijn ontslag nergens anders aan de slag mocht. "En ik wilde dat United het hele bedrag zou betalen. Ik wou mijn assistent vooruitsturen om de kwalificatiereeks te leiden met de Rode Duivels, maar dat wou de Belgische bond dan weer niet."

  Louis van Gaal niet geïnteresseerd in Real Madrid

  De hamvraag: gaat Louis van Gaal nog aan de slag als trainer?  "Dat weet ik nog niet, daar moet je op wachten", zei hij. "Ik zal de tijd vinden om dat duidelijk te maken."

   

  Bij Real Madrid zijn ze in elk geval op zoek naar een coach met ervaring na het vertrek van Zidane, maar die suggestie veegt Van Gaal van tafel. "Ik wil iets doen wat ik nog niet heb gedaan. Ik heb in Spanje al voor Barcelona gewerkt."