• home
 • video
 • pas verschenen

  Soap rond aanvoerder Peru compleet: dan toch naar WK

  Guerrero

  Peru kan dan toch rekenen op zijn aanvoerder Paolo Guerrero (archief).

  De soap rond Peru-aanvoerder Paolo Guerrero is, voorlopig, tot een einde gekomen. De aanvaller dreigde het WK te missen door een dopingschorsing, maar na een lang welles-nietesspelletje mag Guerrero dan toch mee naar het WK.

  Peru stond de voorbije maanden in rep en roer. Hun aanvoerder, Paolo Guerrero, dreigde het WK te missen vanwege een dopingschorsing, en dat terwijl Peru zich voor het eerst in 36 jaar nog eens voor een WK had geplaatst.

  Positieve test doet WK-droom in duigen vallen

  Guerrero testte in oktober van vorig jaar, na een WK-kwalificatieduel in Argentinië, positief op benzoylecgonine, een stimulerend middel dat in cocaïne wordt verwerkt. Hij kreeg onmiddelijk een schorsing van 1 jaar, waardoor hij het WK zou missen.


  Later werd die schorsing door de beroepscommissie van de FIFA gereduceerd tot 6 maanden, maar daar ging het Wereldantidopingagentschap WADA dan weer niet mee akkoord. De straf werd uiteindelijk verhoogd tot 14 maanden. Peru was in rouw.

  Zaak van nationaal belang

  De soap rond Guerrero werd een zaak van staatsbelang. De mensen in Peru kwamen massaal op straat om Guerrero te steunen en zelfs de president moeide zich ermee. Het boegbeeld van Peru moest en zou deelnemen aan het WK.

  Witte rook vanuit Zwitserland

  Maar vandaag kwam het Federale Hof van Beroep in Zwitserland dus met goed nieuws voor het Peruviaanse volk. Het Hof besliste in te gaan op de vraag van Guerrero om zijn schorsing te bevriezen tot na het WK, waardoor de nationale hoop toch mee mag naar Rusland.


  Eind goed, al goed! Voorlopig dan toch, want na het WK gaat zijn straf terug van kracht en wordt Guerrero opnieuw voor enkele maanden van de voetbalvelden verbannen.