• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Eigen schuld, dikke bult voor Klopp? Ja, maar slechts een beetje"

  Mignolet kon niet op tegen de Duitse entente Klopp-Karius.

  De finale van de Champions League kende 2 hoofdrolspelers: Loris Karius tijdens de match, Cristiano Ronaldo erna. Peter Vandenbempt, die commentaar gaf bij de finale voor Proximus TV, belicht ze allebei.

  "Dit zal Karius zijn hele carrière achtervolgen"

  Erger bestaat niet voor Loris Karius. Dat is het lot van een doelman. Op zo'n moment is een doelman de eenzaamste mens ter wereld. Als je het dan ook nog een 2e keer doet, nadat je ploeg je eerste blunder nog had rechtgezet, dan is dat verschrikkelijk.

   

  Het is wel wat met die Duitse doelmannen in de Champions League. Ulreich (Bayern) maakte ook al een gigantische flater tegen Real Madrid.

   

  Dit is iets wat Karius nog jarenlang zal achtervolgen. Hij zal zijn hele carrière met deze 2 blunders in Kiev verbonden worden. Die hebben ervoor gezorgd dat Liverpool nooit een kans kreeg in de finale.

  "Je voelde aan alles dat Klopp met tegenzin Mignolet liet spelen"

  Met Mignolet op de bank bij Liverpool zou je als Belg en chauvinist kunnen zeggen: eigen schuld, dikke bult voor Klopp. De boemerang die hij heeft gelanceerd, is op het hoogtepunt voor Liverpool in zijn gezicht terechtgekomen.

   

  Maar dat vind ik eigenlijk niet correct. We moeten het zeggen zoals het is: Karius heeft het na de keuze van Klopp in de winterstop goed gedaan.

  Maar ik vind de manier waarop Klopp met Mignolet is omgegaan wél niet correct. Ook al ben ik zoals veel voetballiefhebbers een fan van Klopp en de manier waarop hij zijn ploegen laat voetballen.

   

  Hij heeft vorig jaar al geprobeerd om die wissel door te voeren, maar moest dan tegen zijn zin teruggrijpen naar Mignolet. Vergeet niet dat hij Karius zelf gehaald heeft.

  Je voelde aan alles dat Klopp ook met tegenzin aan het seizoen begon met Mignolet in doel. Hij wachtte op het moment dat hij een foutje zou maken om ervan te profiteren.

   

  Maar wat ik nog het meest onrechtvaardig vind, is dat Karius de Champions League mocht spelen toen Mignolet nog de nummer 1 was, maar toen hij voor Karius koos er geen sprake meer was van roteren.

   

  Vergeet niet dat Mignolet toch een flink aandeel had in de CL-kwalificatie van Liverpool, met zijn penaltysave en enkele goeie reddingen tegen Hoffenheim. Wat dat betreft is het toch een klein beetje: eigen schuld, dikke bult.

  "Denk dat we volgend seizoen andere doelman zien op Anfield"

  Voor Mignolet is dit natuurlijk een vervelende situatie. Niemand kan zich beter inleven wat Karius nu meemaakt, want hij heeft zelf ook wel eens een foutje gemaakt.

   

  Maar geen fouten van dit kaliber en zeker geen 2 en niet in de finale van de Champions League. Wat dat betreft is het als een prachtige goal. Het moment waarop je het doet, bepaalt de waarde ervan.

   

  Mignolet heeft zich de voorbije maanden altijd waardig gedragen, maar hij is natuurlijk op en top gefrustreerd. Hij moet proberen collegiaal te zijn, maar hij is het slachtoffer van een Duitse entente. Al denk ik wel dat we volgend seizoen een nieuwe doelman zullen zien op Anfield Road.

  "Ronaldo zocht toch weer een moment om in de spotlights te staan"

  Een andere opvallende figuur was Cristiano Ronaldo, zij het dan niet tijdens de match zelf. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Ronaldo met zijn zinspeling op een vertrek toch weer een moment zocht om de spotlights op hem te zetten.

  De realiteit is dat Ronaldo in alle grote finales, ook die van het EK, geen rol heeft gespeeld, behalve dan de CL-finale van vorig jaar.

   

  Maar op een of andere manier - met een beslissende penalty, met zijn verklaringen gisteravond of door druk te gesticuleren aan de zijlijn in de EK-finale - slaagt hij er toch in om de aandacht naar hem te richten.

   

  Uiteraard heeft Ronaldo een gigantisch groot aandeel in alle successen van Real en Portugal. Ik las dat hij nu al spijt heeft van zijn uitspraken, maar daar had hij dan eerder moeten aan denken.

   

  Real zonder Ronaldo zou ook vreemd zijn. Messi speelt bij Barcelona of hij speelt niet. Net als Ronaldo bij Real. Maar misschien is hij op zijn 33e toch nog iets van plan.

  "Real had deze campagne de omstandigheden heel vaak mee"

  Was Real Madrid uiteindelijk een verdiende winnaar van deze Champions League? Het heeft bij momenten geweldig gevoetbald. Ze slaan ook niet in paniek bij moeilijke momenten, zoals de beginfase gisteren.

   

  Maar onderweg is er net iets te veel gebeurd. Ze hebben net iets te veel geluk gehad, met blunderende keepers of scheidsrechters. Heel vaak hadden ze de omstandigheden mee. Maar het is natuurlijk geen toeval als je 3 keer na elkaar de Champions League wint.

   

  Peter Vandenbempt